Το τελικό σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε  στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.Η ρύθμιση προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να πετύχει έως και 100 δόσεις ενώ η μικρότερη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 50 ευρώ. Η τροπολογία περιλαμβάνει επίσης ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ, μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% για το 2015 καθώς και για τις 100 δόσεις.

Συγκεκριμένα η διάταξη για τα χρέη προς τις εφορίες και τα ταμεία θα προβλέπει έως και 100 δόσεις, με ετήσιο επιτόκιο στο 4,56% από 8,05% που ισχύει σήμερα, και θα αφορά αρχική οφειλή έως και 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα ισχύσουν σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα αγγίζει το 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του χρέους, και θα κλιμακώνεται ως εξής:

 

– 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις

– 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις

– 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις

– 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις

– 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις

– 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις

– 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

 

Τι ρυθμίζεται

 

Οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015 και να δίνουν ακόμη και 50 ευρώ το μήνα, ως κατώτερο ποσό δόσης. Θα ενταχθούν οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου.

Εκτός ρύθμισης θα βγαίνουν όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το πρώτο 6μηνο οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά.

 

Μπόνους στους συνεπείς

 

Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην υφιστάμενη ρύθμιση, προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%. Παράλληλα, το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για τα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα