Το τιμόνι της ΑΝΕΚ αναλαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να κινείται δυναμικά (και) στον χώρο της ναυτιλίας, αφού, ως γνωστόν, είναι ο μεγαλομέτοχος της Hellenic Seaways. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα παίρνει τον έλεγχο  της ΑΝΕΚ, και πρόθεσή της, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι  να έχει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ναυτιλιακής εταιρείας.

Η Πειραιώς πήρε στα χέρια της το 24,5% των μετοχών της χανιώτικης εταιρείας για δάνειο που είχε δώσει στη Sea Star, ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Μία άλλη τράπεζα, η Eurobank, έχει το 23%, ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι μοιρασμένο σε 32.000 μετόχους.

Η μεγάλη μείωση της τιμής του πετρελαίου έχει δώσει οικονομική ανάσα στις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, αφού το 55% του λειτουργικού κόστους ενός πλοίου είναι τα πετρέλαια και τα λιπαντικά. Η ΑΝΕΚ, εφόσον  οι τιμές διατηρηθούν σε αυτά  τα επίπεδα για έξι μήνες, θα έχει ένα όφελος 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Οκτώβριο η ΑΝΕΚ προχώρησε  σε πωλήσεις πλοίων. Έδωσε σε γαλλική τράπεζα τα πλοία  «Σοφοκλής Β.» και «Λευκά Όρη» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, τίμημα με το οποίο θα μειωθεί ο δανεισμός της. Στη συνέχεια, η χανιώτικη εταιρεία  τα  ναύλωσε  από τη γαλλική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα