«Το φάντασμα του νεοναζισμού ήρθε για να μείνει»

H κατάκτηση της τρίτης θέσης από την Χρυσή Αυγή  σχολιάστηκε  από τον διεθνή Τύπο που δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις ψήφους και το ποσοστό που συγκέντρωσε η εγκληματική οργάνωση.  Το πρακτορείο «Associated Press» αναφερόμενο στις εκλογές και στη Χρυσή Αυγή τόνισε πως «το φάντασμα του νεοναζισμού ήρθε για να μείνει»

«Το φάντασμα του νεοναζισμού δεν στοιχειώνει πλέον την Ελλάδα. Ήρθε για να μείνει», το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή φαίνεται κατακτά την τρίτη θέση στις εκλογές, «παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της και οι περισσότεροι από τους βουλευτές της βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με διάπραξη φόνων, επιθέσεις σε μετανάστες και άλλους, εκβιασμούς και εμπρησμούς».

«Με την ενσωμάτωση στο 90% και πλέον των ψήφων, η Χρυσή Αυγή λαμβάνει ποσοστό 6,3%, πολύ κοντά με το κεντρώο Ποτάμι που συγκέντρωσε το 6,04%. Αμφότεροι ξεπέρασαν το μίνιμουμ του 3% για την είσοδο στη Βουλή και το καθένα ίσως κερδίσει 17 έδρες», συμπληρώνει το Associated Press.

«Το ποσοστό σε αυτές τις εκλογές δεν ισοδυναμεί με το 9,39% που πήρε τον περασμένο Μάιο στις ευρωεκλογές, αλλά ούτε και με το 6,92% των εκλογών του Ιουνίου 2012. Αλλά δεδομένης μίας σειράς εγκληματικών πράξεων από τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης και της δολοφονίας του αριστερού ράπερ Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, το αποτέλεσμα αυτής της Κυριακής καθίσταται ακόμη πιο αξιοσημείωτο. Δεν πρόκειται πλέον για μία οργισμένη ψήφο διαμαρτυρίας κατά των διεφθαρμένων πολιτικών. Είναι μία εδραιωμένη ψήφος και ένα σταθερό εκλογικό σώμα», σημειώνει το Associated Press.

«Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και οι υπαρχηγοί του του δεν ήταν ελεύθεροι να κάνουν προεκλογική εκστρατεία, καθώς βρίσκονται στη φυλακή. Ήταν όμως ελεύθεροι να θέσουν υποψηφιότητα, καθώς ακόμη δεν έχουν δικαστεί. Ορισμένοι από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του Μιχαλολιάκου, σύντομα θα απελευθερωθούν, όταν συμπληρώσουν 18 μήνες προφυλάκισης», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα