«Το Ψέμα» του Florian Zeller

Ο Florian Zeller (γεν. 1979) θεωρείται το «τρομερό παιδί» του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου. Είκοσι πέντε χρόνων συστήνει στο κοινό το πρώτο του έργο «L’Autre» και απογειώνεται. Γίνεται ο αγαπημένος συγγραφέας του βετεράνου του μπουλβάρ Pierre Arditi, για τον οποίο, μάλιστα, γράφει κατά παραγγελία το « La Vérité» καθώς και το «Le Mensonge» που παρουσιάστηκε πέρσι στο Théâtre Edouard VII. Με τον άλλο παλαίμαχο ηθοποιό Robert Hirsch, πρωταγωνιστή στη μεγάλη επιτυχία του «Le Père», συνεργάζεται αυτή τη σεζόν στη νέα δημιουργία του «Avant de s’envoler» στο Théâtre de l’œuvre.

Βραβευμένος με Βραβείο Molière καλύτερου έργου («Le Père») και όντας ο πλέον εξαγώγιμος θεατρικός συγγραφέας της Γαλλίας, ο Zeller διχάζει τους κριτικούς.  Σχεδόν εμμονικός με τη θεματολογία γύρω από ζητήματα αλήθειας-ψέματος και φαινομενικότητας-πραγματικότητας, ορισμένοι τού καταλογίζουν έναν επιπόλαιο πιραντελλισμό που εναγκαλίζεται την παράδοση του γαλλικού βουλεβάρτου με κοινότυπες ίντριγκες και αναχρονισμούς, γεγονός που, ωστόσο, ουδόλως πτοεί την επιτυχία του.

Φέτος στο Μικρό Παλλάς, το «Ψέμα» του («Le Mensonge») ευτυχεί σε μια άρτια σκηνοθεσία από τον Θοδωρή Αθερίδη. Δύο «φιλικά» ζευγάρια (Θοδωρής Αθερίδης – Σμαράγδα Καρύδη, Κωνσταντίνος Κάππας – Μυρτώ Αλικάκη) επιδίδονται σε ένα μέχρι τελικής πτώσης bras-de-fer φέρνοντας στην επιφάνεια τις λογικές μεθόδους που επιστρατεύουμε για να αμυνθούμε στους διαρκώς αναφυόμενους παραλογισμούς της ύπαρξής μας αλλά και των σχέσεών μας με τους άλλους. Η επιτομή αυτών των παραλογισμών; «Όλοι απαιτούμε να ακούμε την αλήθεια τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που ψευδόμαστε». Και ο Zeller επισημαίνει: «Ψέματα και αλήθειες είναι μέρος του θεάτρου και των ελατηρίων του…»

Μέσα σε μια κομψή, καλαίσθητη σκηνική δημιουργία – απεικόνιση ενός τυπικού αστικού σαλονιού (σκηνικά, Αθανασία Σμαραγδή) η συμβατική, αν όχι προβλέψιμη, ιστορία αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον από τον χειρισμό των ανακλαστικών αντιδράσεων και της ατάκας με ψυχολογικούς όρους και ανατομική παρατήρηση από τον Πωλ-Θοδωρή Αθερίδη και την εξάντληση όλης της παλέτας των δυνατών αποχρώσεων αντίδρασης, άλλοτε για τη διεκδίκηση της αλήθειας και άλλοτε για την απόκρυψη του ψεύδους, από την Αλίς-Σμαράγδα Καρύδη. Δίπλα τους τίθενται επιδέξια ο κλασικός τύπος του άπιστου συζύγου με τον χαρακτηριστικό υποκριτικό μανδύα του φλέγματος Μισέλ-Κωνσταντίνος Κάππας και η εξίσου οπισθόβουλη Λωράνς-Μυρτώ Αλικάκη.

Πάνε αιώνες από τότε που ο Πλάτων πρόσταζε: «αλήθειάν γε περί πολλού ποιητέον».

Ο Zeller εξηγεί: «Αν όλα τα ζευγάρια έλεγαν την αλήθεια, δεν θα είχε μείνει ούτε ένα στον κόσμο…» Και κλείνει με τη φράση του ενός συζύγου προς το έτερό του ήμισυ: «Σε πιστεύω για να με πιστέψεις…»


«Το Ψέμα» του Florian Zeller

Θέατρο Μικρό Παλλάς (Αμερικής 2, τηλ. 210-3210025)

Μια βραδιά για δύο φιλικά ζευγάρια που πορεύονται χρόνια μαζί. Το ένα ζευγάρι, η Άλις και ο Πωλ. Το άλλο ζευγάρι, ο Μισέλ και η Λωράνς. Η Άλις έχει δει στο δρόμο τον Μισέλ να φιλιέται με μια άγνωστη γυναίκα… Θα το πει στη Λωράνς; Πώς θα κυλήσει η βραδιά;

Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη

Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Κάππας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα