Το 35% των Ελλήνων κινδυνεύει από φτώχεια

Η τραγική κατάσταση που βιώνουν εδώ και οχτώ χρόνια οι Έλληνες εξαιτίας της κρίσης αποτυπώνεται πλήρως από τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και την κοινωνική κατάσταση στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως αυτή καταγράφηκε την περίοδο 2015-2016.
Σύμφωνα με αυτά, στη χώρα μας, ένας στους τρεις πολίτες ή το 35,7% του πληθυσμού βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ το 22,2% αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις. Σε χειρότερη θέση στην Ευρώπη βρίσκονται μόνο οι πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών –πλην συντάξεων– υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%. Το αξιοπερίεργο είναι πως υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας, ενώ η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Τραγική η κατάσταση στην Υγεία

Στον χώρο της Υγείας η κατάσταση είναι εξίσου τραγική, με το 12,3% του πληθυσμού να στερείται ιατρικής περίθαλψης την οποία είχε ανάγκη. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, αφού το μοναδικό μέλος του ευρώ όπου καταγράφηκε χειρότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία, με 12,7%.

Τέλος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη Νομισματική Ένωση, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα