«Το 40% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για παραμονή στο ευρώ»

 Τα βέλη του στον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  χαρακτηρίζει το κόμμα της Κουμουνδούρου  «κόμμα που δεν είναι νορμάλ» και τόνισε ακόμα πως «το 40% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για το ευρώ». Παράλληλα προειδοποίησε για αστάθεια στην αγορά ελληνικών ομολόγων που θα μοιάζει με «τρενάκι του τρόμου» μέχρι τις εκλογές για την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε πως αν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει για πρόωρες εκλογές, κάτι που θα «γύριζε» τους Έλληνες ψηφοφόρους πίσω στο δίλημμα του 2012, όταν η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη κρέμονταν από μια κλωστή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει κλίμα αβεβαιότητα μέχρι τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αστάθεια προκαλείται από τον φόβο των πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα ότι στις εκλογές αυτές θα κερδίσει ένα κόμμα που δεν είναι νορμάλ».

«Οι βουλευτές ξέρουν πιο είναι το διακύβευμα»

Ερωτηθείς εάν οι επενδυτές θα πρέπει απλώς να πετάξουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρις ότου εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μην ρωτάτε εμένα, εγώ απλώς κάνω τη δουλειά μου. Ρωτήστε τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Ορισμένα από τα διλήμματα που έπρεπε να απαντήσουμε το 2012 σίγουρα θα εμφανιστούν και πάλι τον Φεβρουάριο», σημείωσε, αναφερόμενος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην εξασφαλίσει τη στήριξη 180 βουλευτών, σχολιάζοντας πως «οι βουλευτές ξέρουν πιο είναι το διακύβευμα».

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 8,4% τον τελευταίο μήνα, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη πτώση από όλα τα κρατικά ομόλογα που παρακολουθούν οι Παγκόσμιοι Δείκτες Ομολόγων του Bloomberg, καθώς η προοπτική πρόωρων εκλογών και το σχέδιο της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο, κάνουν τους επενδυτές να βλέπουν με επιφύλαξη τα ελληνικά ομόλογα.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου έφτασε νωρίτερα έως και το 8,02%, ενώ αυτήν την ώρα κινείται στο 7,98%.

«Αν το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας δεν δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις, τότε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν υψηλές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Για το θέμα της προληπτικής γραμμής πίστωσης που βρίσκεται υπό συζήτηση, στο πλαίσιο της προσπάθειας πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «μόλις βγήκαμε από το νοσοκομείο, άρα δεν είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε στον Μαραθώνιο.

Για την ώρα, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι περπάτημα στο πάρκο. Η πιστωτική γραμμή είναι αυτό το μεταβατικό στάδιο που χρειαζόμαστε».

Η πρόσβαση στην γραμμή πίστωσης, βεβαίως, θα συνοδεύεται από όρους, και ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδέχονταν ποτέ τους όρους αυτούς.

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να γίνεται μετριοπαθής στις προτάσεις πολιτικής του», σχολίασε. «Βλέπω το ίδιο κόμμα, τους ίδιους ανθρώπους, τον ίδιο διχαστικό πολιτικό λόγο. Περίπου 40% των στελεχών του δεν θα το πειράξει αν φύγουμε από το ευρώ».

 «Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει από μόνοι μας, κάποιος θα μας αναγκάσει να το κάνουμε»

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να αποδεχθεί τους όρους της γραμμής πίστωσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κυβέρνηση το επόμενο έτος. «Αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει από μόνοι μας, κάποιος θα μας αναγκάσει να το κάνουμε».

Η έξοδος στις αγορές ομολόγων ή ο δανεισμός από τους επίσημους πιστωτές της ευρωζώνης παραμένουν οι καλύτερες επιλογές για τη χώρα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. «Η τρίτη επιλογή θα ήταν καταστροφική» τόνισε. «Η έξοδος από την ευρωζώνη και το τύπωμα δικού μας χρήματος. Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα