Το SWAP των €500.000.000, ο Γ. Στουρνάρας και η «σιωπή των αμνών»

Στη κατοχή της «Α» βρίσκεται το SWAP της BNP PARIBAS ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ως ημερομηνία λήξης (termination date) την 4η Απριλίου του 2017.

 

Ρεπορτάζ : Σπύρος Παπαδάκης

 

Πριν από ακριβώς μία εβδομάδα λοιπόν ο ΟΔΔΗΧ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, μαζί με το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλαν –θεωρητικά­– στην εν λόγω τράπεζα το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε κανένας «θόρυβος» μπορεί να σημαίνουν δύο πράγματα:

# Πρώτον, ότι πληρώθηκε κανονικά από το ελληνικό κράτος.

# Δεύτερον, ότι η χώρα μας πήρε παράταση πληρωμής του swap «πουλώντας» το είτε στην ίδια τράπεζα είτε σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα…

 

Αν, λοιπόν, πληρώθηκε κανονικά, θα πρέπει να μας εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση από πού βρέθηκαν τα χρήματα. Με ποιο «κωδικό» έγινε η πληρωμή και από πού, και –ασφαλώς– αν και ποιους θα επιβαρύνει.

Αν τώρα έγινε «σκάτζα» είτε με την ίδια τράπεζα είτε με άλλη, θα πρέπει να ενημερώσουν τόσο την ελληνική Βουλή όσο ασφαλώς και την κοινή γνώμη με ποιους όρους έγινε αποδεκτό το swap αυτό προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο –λένε στην «Α» έμπειροι οικονομικοί αναλυτές, οι όροι είναι πάντα δυσμενέστεροι– και είναι λογικό, καθώς ουσιαστικά παίρνεις παράταση πληρωμής, αλλά το θέμα είναι πόσο πιο δυσμενείς είναι αυτοί οι όροι και από πότε ξεκίνησαν να το διαπραγματεύονται…

Η «Α» επικοινώνησε με κορυφαίο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος που είπε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, η Τράπεζα Της Ελλάδος ενημερώνεται μόνο για τα αρνητικά και όχι για τα θετικά… Αν δεν είχε πληρωθεί θα είχαμε technical default, οπότε αυτήν τη στιγμή θα μιλούσαμε για κάτι διαφορετικό. Ακόμα και στην περίπτωση όμως που όλα έγιναν σωστά, ο λογαριασμός αργά ή γρήγορα θα έρθει σε εμάς. Πάντως μέχρι τώρα (10 Απριλίου) δεν έχουμε ενημέρωση», κατέληξε.

Η «Α» απευθύνθηκε και στο υπουργείο Οικονομικών. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου απέφυγε να μας διαφωτίσει για τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετήθηκε το συγκεκριμένο swap με transaction number MD3722480, ωστόσο μας επιβεβαίωσε την ύπαρξή του.

Στις πιεστικές ερωτήσεις τής «Α» για το πώς τελικά διευθετήθηκε το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, μας έδιναν κυνικά μία και μόνη απάντηση: «Το ελληνικό κράτος εξυπηρετεί κανονικά και εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις του».

Σημ. «Α»: Αλήθεια την κανονική και εμπρόθεσμη εξυπηρέτηση των οφειλομένων στον ιδιωτικό τομέα τη γνωρίζουν οι έχοντες λαμβάνειν;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα