Υπουργείο ισοδυνάμων

 Από την προκήρυξη των εκλογών και μέχρι που έκλεισε η κάλπη της 20ης Σεπτεμβρίου η «Α» επέμενε πεισματικά να λέει ότι η απόλυτη ταμπακιέρα της δημόσιου διαλόγου δεν ήταν το ποιος από τους Αλέξη Τσίπρα ή Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα ετοίμαζε τις βαλίτσες του για να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μέγα ζητούμενο για τη χώρα και τους πολίτες ήταν –και παραμένει– η μετεκλογική… λυπητερή της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου.

Με τη νέα κυβέρνηση να μην έχει κάνει ακόμα τις προγραμματικές δηλώσεις της στη Βουλή τα καμπανάκια άρχισαν να χτυπάνε: αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας, φορολόγηση των εισοδημάτων από 18.000-20.000 ευρώ, αλλαγή υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας κι έχει ο Θεός…

Δεδομένης της φοροκαταιγίδας που μας περιμένει κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ρεπορτάζ της η έντυπη έκδοση της «Α» που κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα αναζήτησης μέτρων που θα αντισταθμίσουν το φορτίο από τα υφεσιακά μέτρα.

Το ρεπορτάζ από την οδό Νίκης λέει ότι από τον προϋπολογισμό τόσο του 2015 όσο και του 2016 λείπουν πολλά… νούμερα. Μάλιστα κάποιοι αναφέρουν συγκεκριμένα ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Γι’ αυτό και πλέον συζητιέται η φορολόγηση εισοδημάτων χαμηλότερων των 25.000-30.000 και γι’ αυτό εξετάζεται επίσης να καλυφθούν οι τρύπες με τη συνήθη αύξηση της έμμεσης φορολογίας (βλ. καύσιμα, ποτά, τσιγάρα).

Τα ισοδύναμα, λοιπόν, είναι η μαγική λέξη που ακούγεται συνεχώς από τα κυβερνητικά χείλη αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ο μαγικός τρόπος να… εφευρεθούν! Γιατί το λέμε αυτό; Διότι θα αναζητηθούν λ.χ. ισοδύναμα για την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, έστω κι αν το κουαρτέτο των δανειστών επιμένουν στη με τον έναν ή με το άλλο τρόπο φορολόγηση των αγροτών.

Αναζητούνται, εξάλλου, ισοδύναμα για να μην επιβληθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής σύνταξης (450 εκατ. για το 2015 και πάνω από 1 δισ. για το 2016).

Η κυβέρνηση δηλώνει, επίσης, ότι προτίθεται να βρει ισοδύναμα για την επιστροφή των συντάξεων των δικαστικών στα ποσά που περικόπηκαν, κόστους περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ. Αναζητούνται, τέλος, και το ισοδύναμο μέτρο μέσω του οποίου θα «ισοσκελιστεί» το χαράτσι του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ποσό που υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 250 εκατ. ευρώ.

Αν αθροίσουμε τα παραπάνω μας προκύπτει ένα νούμερο της τάξης των 3,5 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ! Δεδομένου δε ότι δεν πρόκειται να βρέξει λεφτά, είναι περισσότερο από προφανές ότι  το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να σκεφτεί από ποιες τσέπες θα πάρει τα προϋπολογισμένα έσοδα που δεν θα πάρει από τις τσέπες των αγροτών των συνταξιούχων ή των φροντιστηρίων.

Υπάρχει εναλλακτική; Μάλλον όχι… Εκτός αν ο κ. Τσίπρας γυρνώντας από το… Αμέρικα έχει σκοπό να ιδρύσει υπουργείο Ισοδυνάμων και τοποθετήσει για υπουργό το τζίνι του Αλαντίν!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα