Φθηνότερα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ένεση ρευστότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις φέρνει το πρόγραμμα TLTRO της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τίθεται σε εφαρμογή από την Πέμπτη (η δεύτερη φάση του προγράμματος είναι  στις 11 Δεκεμβρίου) και αφορά τη φθηνή χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο πλαίσιο παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα δανείζει με χαμηλά επιτόκια της τράπεζες της ευρωζώνης και αυτές με τη σειρά τους θα είναι υποχρεωμένες τα κεφάλαια αυτά να τα δανείσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό σχετίζεται μόνον με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και οι τράπεζες θα ελεγχθούν για τη διοχέτευση των συγκεκριμένων πόρων.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», το πρόγραμμα έχει  ιδιαίτερη αξία διότι θα μπορέσει να διοχετεύσει καινούριους πόρους στην οικονομία ή να αντικαταστήσει βραχυπρόθεσμο δανεισμό επιχειρήσεων, ο οποίος φέρει υψηλά επιτόκια, με μεσοπρόθεσμο δανεισμό ασφαλώς χαμηλότερων επιτοκίων.

Άλλωστε, οι ελληνικές τράπεζες, μέχρι να επιλυθεί οριστικά το θέμα των «καλυμμάτων» που έχουν να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό, θα αντικαταστήσουν και οι ίδιες ως έναν βαθμό τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΚΤ με μεσοπρόθεσμο.

Πάντως, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων διαφοροποιούνται σχετικά με το ύψος της ρευστότητας που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επίσης και σε ποια φάση του προγράμματος θα εισέλθουν.

Εκτιμήσεις

Ειδικότερα η Morgan Stanley εκτιμά ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλοι οίκοι εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που θα αντληθούν μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 20 δισ. ευρώ.

Πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνει η Nomura, η οποία διαμορφώνει το ύψος των φθηνών τετραετών δανείων που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο πλαίσιο της πρώτης και δεύτερης πράξης χρηματοδότησης του προγράμματος TLTRO, σε 6 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των δημοπρασιών ανέρχεται σε έξι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα