Φορτούνης: Ο μικρός τεμπέλης Κώστας

Ο Κώστας Φορτούνης ήρθε στον Ολυμπιακό από την Καϊζερσλάουτερν το 2014. Στη γερμανική ομάδα, πριν καν κλείσει τα 18, του δόθηκε φανέλα βασικού σε πάρα πολλά ματς της Μπουντεσλίγκα και αυτό διότι, ως γνωστόν, στο εξωτερικό αν είσαι ταλέντο σου δίνουν την ευκαιρία να παίξεις. Προφανώς τότε δεν τεμπέλιαζε στις προπονήσεις, ούτε διαμαρτυρόταν για τις ασταμάτητες αλλαγές θέσεων.

Μήτε το 2014 στους πρωταθλητές Ελλάδας επέδειξε κάποια μορφή ραθυμίας  με αποτέλεσμα σιγά-σιγά να αρχίσει να παίρνει χρόνο συμμετοχής. Ο Φορτούνης εκμεταλλεύτηκε την εύκολη προσαρμογή – καθώς θυμίζουμε ότι γαλουχήθηκε στο Ρέντη στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού – και έλαμψε στο φινάλε της σεζόν κερδίζοντας θέση βασικού, την οποία κράτησε και την επόμενη χρονιά – την περσινή – όπου κατά γενική ομολογία ήταν ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος.

Σήμερα ο Κώστας Φορτούνης είναι 24 ετών. Θα έλεγε κανείς πως έχει πλούσιο βιογραφικό για την ηλικία του και φυσικά τρεις τίτλους, με το περσινό πρωτάθλημα των 28 νικών να φέρει τη στάμπα του.  Του δίνει αυτό το πλούσιο παλμαρέ των κατορθωμάτων του το δικαίωμα να επιδεικνύει σήμερα εικόνα βεντετισμού; Η απάντηση προφανώς είναι όχι!

Να τα πάρουμε από την αρχή. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με αλλαγή προπονητή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με αποτέλεσμα τα φώτα της δημοσιότητας να πέσουν στον Σίλβα και στον αντικαταστάτη του. Τα μετέπειτα τραγικά παιχνίδια του Ολυμπιακού περιείχαν έναν κακό Φορτούνη, αλλά ουδείς είχε ακόμη εντοπίσει τη νωθρότητά του. Οι περισσότεροι πίστευαν πως η κακή λειτουργία της ομάδας οφειλόταν στην προπονητική ανακατωσούρα και ότι ο Έλληνας μέσος απλά δεν μπορούσε να ξεχωρίσει σε αυτή τη μετριότητα. Μετά ήρθε και ο αποκλεισμός από τη Χάποελ και το κλίμα «στράβωσε» για τα καλά.

Λόγω των δοκιμών του Βίκτορ Σάντσεθ οι περισσότεροι νόμιζαν πως ο Φορτούνης έχει πέσει θύμα των άστοχων επεμβάσεων του προπονητή στο φυσιολογικό τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Έτσι, δεν λάμβανε διαστάσεις η «μουντάδα» του Φορτούνη επειδή δεν έπαιζε «δεκάρι», στη θέση που την προηγούμενη χρονιά έκανε όργια. Πάμε παρακάτω…

Μετά τον ερχομό του Πάουλο Μπέντο, πάει περίπατο η δικαιολογία ότι ο Φορτούνης δοκιμάζεται σε άλλες θέσεις, καθώς ο Πορτογάλος τον επαναφέρει στον άξονα, αλλά τότε είναι που ο πολύς ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ο Κώστας παραμένει νωθρός. Οι δικαιολογίες στερεύουν, αφού οι υπόλοιποι παίκτες «μοντάρονται» και ο Φορτούνης παραμένει αδύναμος κρίκος στη μεσαία γραμμή. Ξαφνικά όλοι θυμούνται τα κακά παιχνίδια του Τρικαλινού μέσου στα φιλικά, αλλά και με τη Χάποελ και αναρωτιέται: «Τι τρέχει με τον Κώστα;»

Το τι ακριβώς τρέχει ήρθε να αποκαλύψει ο Μπέντο με την τακτική που ακολουθεί τις επόμενες μέρες. Τον χρησιμοποιεί στην κρίσιμη ρεβάνς με την Αρούκα, αλλά μετά πάγκο με τη Βέροια, πάγκο με τη Γιουνγκ Μπόις και τέλος… εξέδρα με τον Ηρακλή. Τότε έγινε το μπαμ!

Οι δημοσιογράφοι του Ολυμπιακού ξεκινούν και γράφουν για τη ραθυμία του στις προπονήσεις – που ενδεχομένως τις προηγούμενες εβδομάδες να μην την είχαν αντιληφθεί ή να μην την έβγαζαν προς τα έξω – και ξαφνικά κάνει και δηλώσεις ο Πάουλο Μπέντο στις οποίες επισημαίνει ότι δεν βλέπει από τον Φορτούνη αυτά που θέλει στις προπονήσεις. Έρχεται και το φιλικό με τον Απόλλωνα στο Ρέντη, όπου ο 24χρονος μέσος όποτε είχε την μπάλα έκανε εξαιρετικές ενέργειες, αλλά όταν δεν την είχε απλά περπατούσε. Τέτοια ήταν και η συμπεριφορά του Βασίλη Τσιάρτα, ο οποίος ουδέποτε δούλεψε την ταχύτητά του και τη φυσική του κατάσταση, τη δύναμη και την ταχυδύναμη και για όσους θυμούνται τελείωσε την καριέρα του σε ηλικία 32 ετών! Ο Τσιάρτας, το τελευταίο μεγάλο «δεκάρι» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν κι αυτός 24 όταν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα αν και μέσος, όπως ο Φορτούνης την περσινή σεζόν!

Καλός-χρυσός, λοιπόν, ο Κώστας Φορτούνης, εμείς λέμε πως μπορεί να είναι και καλύτερος του Τσιάρτα, αλλά ζούμε στο 2016, όπου οι ταχύτητες δεν συγκρίνονται με αυτές του 1996, όπου ένας καλός αλλά αργός και βαρύς παίκτης μπορούσε να επιβιώσει . Είναι πολύ μικρός ακόμη ο Φορτούνης για να επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά και δεν πρέπει να απορεί κανείς που η διοίκηση του Ολυμπιακού στηρίζει τον προπονητή, ενώ συνήθως οι διοικήσεις μεγάλων ομάδων σε τέτοιες περιπτώσεις κανακεύουν τους παίκτες και λένε δύο λογάκια στους προπονητές. Μερικές φορές δικαίως μάλιστα, διότι ο παραγκωνισμός του σούπερ σταρ μειώνει τη χρηματιστηριακή του αξία. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, η ΠΑΕ δείχνει να υπακούει στις προσταγές του Μπέντο, τουλάχιστον για την ώρα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Φορτούνης θα πάρει σύντομα χρόνο συμμετοχής και δεν θέλει πολύ από «βαρύ πεπόνι» να γίνει πάλι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «ερυθρολεύκων». Τώρα, αν αυτό θα συμβεί μέσω μίας χαριστικής ευκαιρίας που θα του δώσει ο Μπέντο ή μέσω ξαφνικής αυταπάρνησης στις προπονήσεις και δικαιωματικής επιστροφής στην ενδεκάδα, θα το διαπιστώσουμε μία από τις ερχόμενες εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα