«Χωρίς συμφωνία, δεν παίρνετε χρήματα»

Στενεύουν τα περιθώρια για την Ελλάδα όσο περνάνε οι μέρες και δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» αναφέρθηκε στη χώρα μας τονίζοντας πως «ο χρόνος τελειώνει» και προειδοποιώντας πως «αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές, υπάρχει η απειλή της χρεοκοπίας».

Ο χρόνος για την Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις τελειώνει και δεν θα δοθούν περαιτέρω πόροι στην Αθήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία, δήλωσε αρχικά στη Bild ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας..

«Έχει απομείνει ελάχιστος χρόνος», δήλωσε. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές, η Ελλάδα δεν θα πάρει άλλα νέα δάνεια. Τότε υπάρχει η απειλή της χρεοκοπίας. Αυτό ενέχει πολλά ρίσκα», πρόσθεσε.

«Ακόμα και η αθέτηση μιας πληρωμής προς το ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνη. Θα είχε επιπτώσεις σε άλλους πιστωτές όπως εμείς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να χορηγήσει δάνεια μόνο όταν εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει και τώρα και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίον η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική ευρωστία της οικονομίας της», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει γρήγορα 7,2 δισ. ευρώ από τους πιστωτές όταν κλείσει η συμφωνία με τις χώρες της ευρωζώνης – 1,8 δισ. από τον ESM και 1,8 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ και αντίστοιχο συνολικό ποσό από το ΔΝΤ.

«Για να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως επί της αρχής υπάρχουν αρκετοί πόροι διαθέσιμοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα