Ώρα μηδέν για τη Μαρινόπουλος

Με τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα στην υπόθεση της Μαρινόπουλος και να μην επιτρέπουν τη… λήξη του Αυγούστου δίχως να έχει βρεθεί βιώσιμο σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης, όλα τα φώτα έχουν πέσει στις διαπραγματεύσεις με την αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Ήδη εν μέσω Δεκαπενταύγουστου το γνωστό οικονομικό πόρταλ capital.gr αποκάλυψε το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

# Πλήρη καταβολή των οφειλών της Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

# «Κούρεμα» κατά 40-50% των χρεών της Μαρινόπουλος προς τους προμηθευτές και άμεση πληρωμή του υπολοίπου με μετρητά.

# Διατήρηση των πάνω από 11.000 εργαζομένων και όλου του δικτύου της κλυδωνιζόμενης επιχείρησης, με αλλαγή του brand name από Μαρινόπουλος σε Σκλαβενίτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιχείρηση διάσωσης της Μαρινόπουλος θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ. Κι επειδή μισό δισεκατομμύριο δεν πέφτει από τον… ουρανό, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι το deal θα πάρει σάρκα και οστά αφενός με τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 360 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού (κάτω του 2%), αφετέρου με τον «οβολό» 125 εκατ. ευρώ της Σκλαβενίτης σε «ζεστό χρήμα».

Σε κάθε περίπτωση οι επίσημες ανακοινώσεις δεν θα αργήσουν, με το ενθαρρυντικό της υπόθεσης να είναι ότι ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης της Μαρινόπουλος δεν έβγαλε στην επιφάνεια θαμμένους σκελετούς –εν προκειμένω άδηλα χρέη– που ήταν ένα από τους όρους που είχε θέση η πλευρά Σκλαβενίτη.

Το οξύμωρο; Άλλα δημοσιεύματα θέλουν την οικογένεια Μαρινόπουλου να μην μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν θα έχει ούτε μία μετοχή του νέου επιχειρηματικού σχήματος (σ.σ. η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου επεδίωκε να διατηρήσει το 25% των μετοχών)– και εικάζεται ότι μπορεί να συμμετάσχει στη συμφωνία μέσω εγγυήσεων (συμμετοχές σε άλλες εταιρείες και ακίνητη περιουσία).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα