Άγριο στρίμωγμα Κυριτσάκη στη Βουλή

Αφορμές στους ρεπόρτερ να ασχολούνται με τα πεπραγμένα του δίνει συχνά-πυκνά ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης. Πότε για το «πάγωμα της μπύρας» που έγραφε και την προηγούμενη εβδομάδα η «Α», πότε για τον «ευεργετικό» ρόλο τόσο του προέδρου όσο και της Επιτροπής στις υποθέσεις που αφορούσαν την εταιρεία Αλουμίνιον του Ομίλου Μυτιληναίου (σ.σ. ζήτημα για το οποίο έχει ήδη παρέμβει η Δικαιοσύνη), ο κ. Κυριτσάκης μοιάζει να βρίσκεται σε έναν ασφυκτικό κλοιό.

 

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Kατ’ αρχάς, κλοιό δικαστικό, καθώς με βάση τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας αλλά και μια ενυπόγραφη καταγγελία στις 28/12/2015 και με αρ. πρωτ. 234 στον αρμόδιο υπουργό για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο, η Εισαγγελία Διαφθοράς σχημάτισε μια ποινική δικογραφία με στοιχεία ΑΒΜ Ε.Δ 2015/334, ενώ διαβιβάζοντας τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, εκεί και πάλι σχηματίστηκε ποινική δικογραφία με στοιχεία ΑΒΜ Ω 2015/198.

Κατά δεύτερον, ο κλοιός είναι και πολιτικός, καθώς η κυβέρνηση –ενημερωμένη προφανώς από τον υπουργό της, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο– βάλθηκε να διαρρήξει τα στεγανά και προχώρησε στην κατάθεση νομοσχεδίου, με το οποίο μπαίνουν δικλείδες ασφαλείας στις αυθαίρετες ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Παρακάλια…

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, βρέθηκε εντός της εβδομάδας για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής! Τι έκανε; Απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μεταβατική διάταξη για τα ασυμβίβαστα με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να μην αλλάξει τώρα η σύνθεσή της. «Όταν ένα άλογο τρέχει δεν το αλλάζεις», είπε ο κ. Κυριτσάκης και υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών «θεμελιώνεται και προστατεύεται με τη θητεία», ζητώντας παράλληλα οι αλλαγές να γίνονται μετά τη λήξη της θητείας των μελών της.

…και στρίμωγμα

Και να ήταν μόνο τα παραπάνω… Μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε δεχθεί γερό «στρίμωγμα» κατά τη διάρκεια της παρουσίας του τότε, στην ίδια Επιτροπή, αναφορικά με τα πεπραγμένα του στη κρίσιμη θέση που κατέχει. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Γκιόλας ευθέως αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των επιλογών Κυριτσάκη κάνοντας λόγο για ατιμωρησία. Επιπλέον ο βουλευτής άφησε υπονοούμενα για την ειλικρίνεια της έκθεσης πεπραγμένων καθώς υπόθεση η οποία αναφερόταν σε αυτήν, φαίνεται να είναι του 2013 αντί του 2014. Ο κ. Γκιόλας δεν δίστασε να τον κατηγορήσει ευθέως και για ζημία του Δημοσίου: «Το ελληνικό δημόσιο κατά ποιων προσώπων πρέπει να στραφεί για να ζητήσει τις 500.000 ευρώ που χρεώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταβάλει στον επιχειρηματία, τον περιώνυμο, τον κ. Φλωρά, σαν αποζημίωση λόγω καθυστέρησης εξέτασης καταγγελίας. Έχει ευθύνη η Επιτροπή και εσείς ως Πρόεδρός της γι’ αυτήν την εξέλιξη;» διερωτήθηκε. Ο βουλευτής στάθηκε και στο γεγονός πως η Επιτροπή έχει συνεργασία με συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία κάτι που προκαλεί έντονη φημολογία την στιγμή που υπάρχουν σε αυτή «περί τους 30 ή 40 δικηγόρους».

Στενό μαρκάρισμα

και από τον Σκουρολιάκο

Το ίδιο στενό μαρκάρισμα δέχθηκε και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και Γ΄ αντιπρόεδρο της Βουλής, Πάνο Σκουρολιάκο ο οποίος δεν δίστασε να τον κατηγορήσει και για ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Φοβάμαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη διοικητική επάρκεια του προέδρου» ήταν το καυστικό σχόλιο του βουλευτή.

Ο Π. Σκουρολιάκος αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός καρτέλ προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού στα νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσιες από άλλες χώρες. Οπως είπε μάλιστα πριν η υπόθεση φτάσει στον εισαγγελέα, «η Επιτροπή είχε λάβει δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, λέει, υπαλλήλων νοσοκομείων, στελεχών προμηθευτριών εταιριών κ.λπ. και είχε διενεργήσει τρεις επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου» χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Η περίπτωση της Nestle

Ο κ. Κυριτσάκης «στριμώχθηκε» και από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά ο οποίος αναφέρθηκε σε υπόθεση της «Νεστλέ» η οποία σύμφωνα με τελεσίδικη απόφαση θα πρέπει για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, να καταβάλλει 15.000 ευρώ. «Εσείς τι θα κάνετε για αυτό;» διερωτήθηκε.

To δεύτερο «στρίμωγμα»

Το σφυροκόπημα όμως του Δ. Κυριτσάκη δεν περιορίστηκε στα παραπάνω. Η ακρόαση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεχίστηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 2 Φεβρουαρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκφράσεις και οι ερωτήσεις που απηύθυναν οι βουλευτές στον κ. Κυριτσάκη είχαν σε κάποιες περιπτώσεις άκρως επιτιμητικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, αναρωτήθηκε αν για όλα αυτά που ακούγονται για την «αμαρτωλή» Επιτροπή Ανταγωνισμού (υπόθεση ΝΕΣΤΛΕ, έλλειψη πειθαρχικού ελέγχου κ.λπ.) ο κ. Κυριτσάκης ως άνθρωπος και Κρητικός έχει την ευθιξία να παραιτηθεί.

Κατηγόρησε την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως θεματοφύλακα των πολυεθνικών και του ζήτησε και πάλι να παραιτηθεί, υποσχόμενος ότι όταν παραιτηθεί θα τον κεράσει «πικρό» καφέ στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι θα έρθει η στιγμή που θα πιει πικρό καφέ ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επίσης, ο Χρ. Παππάς αναφερόμενος στην υπόθεση της Μπύρας ρώτησε τον κ. Κυριτσάκη γιατί δήλωσε ότι τα χέρια του ήταν δεμένα για 3 χρόνια με δικαστική απόφαση, την ώρα που το 2010 γινόντουσαν έλεγχοι στις επιχειρήσεις (ενώ εννοείτο ότι υπήρχε απαγορευτική δικαστική απόφαση). Και ρώτησε επίσης γιατί δεν προχώρησε το 2009 την αυτεπάγγελτη έρευνα, αφού προχώρησε το 2010. Επεσήμανε ότι το πρόστιμο θα ήταν μεγαλύτερο αν προχωρούσε η έρευνα το 2009, 45.000.000€ και όχι 31.000.000€.

Αναφορικά με το Διοικητικό Εφετείο έθεσε το θέμα της ακυρωμένης απόφασης της ΦΙΑΤ (πρόστιμο 10.000.000€) για την οποία δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ρώτησε τον κ. Κυριτσάκη αν υπήρξε συλλογική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή ήταν ατομική του απόφαση να μην προσφύγει στο ΣτΕ. Επεσήμανε ότι στην υπόθεση UNILEVER προσέφυγε κανονικά στο ΣτΕ, σε αντίθεση με τη ΦΙΑΤ. Και αναρωτήθηκε αν δρα ως δικαστής ή ως δημόσιος λειτουργός στη θέση που βρίσκεται.

Επίσης του επεσήμανε ότι προσφεύγει με αγωγές κατά πολιτών, αναφέροντας την υπόθεση Φλωρά.

Τον ρώτησε αν διαβάζει τα βιογραφικά των υπαλλήλων που προσλαμβάνει, και αναφέρθηκε ειδικά σε πρώην υπάλληλο της ΝΕΣΤΛΕ που εργάζεται πλέον στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναλαμβάνει υποθέσεις τροφίμων και ποτών, την ώρα που διατηρεί σχέσεις με τους συναδέλφους του στη ΝΕΣΤΛΕ και «γυρίζει στα μπουζούκια με μεγάλο πορτοφόλι».

Του θύμισε όμως ότι μαζί με τον Γιοσάκη ταξίδεψε στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας (περίπτωση για την οποία είχαν ειπωθεί πολλά, ιδίως για τα έξοδα που κάλυψε ο Γιοσάκης για τους δικαστικούς που ταξίδεψαν μαζί του).

Τελειώνοντας, ρώτησε τον κ. Κυριτσάκη πόσων χρόνων είναι τελικά και αν προτίθεται να παραιτηθεί και του επεσήμανε ότι «γνωρίζουμε, γνωρίζουμε πολλά».

Απαντήσεις…

Ο κ. Κυριτσάκης ξεκίνησε τις απαντήσεις του, κάνοντας αναφορά στο σχόλιο του κ. Παππά στην προηγούμενη συνεδρίαση περί του πόσο ακριβά ντυμένος είναι. Ανέφερε ότι έχει μόνο δύο καλά κοστούμια που αγόρασε στις εκπτώσεις και αυτά φοράει, τα καλά του κοστούμια, όταν πάει στη Βουλή. Για την περίφημη τροπολογία είπε ότι δεν τη γνώριζε και την έμαθε από την ιστοσελίδα της Βουλής. Ενημέρωσε ότι την Πέμπτη το πρωί πήγε και είπε έξω από τα δόντια στον κ. Σταθάκη τις απόψεις του, απόψεις που δέχθηκε στην πλειοψηφία τους.

Ενημέρωσε ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί, αλλά δεν το κάνει επειδή δεν δέχεται να υποκύψει σε κάτι που θέλει ένας άλλος (εννοώντας τον υπουργό). Στο σημείο αυτό ο κ. Παππάς του εξέφρασε τη συμπάθειά του και ο κ. Κυριτσάκης «βγήκε από τα ρούχα του», φωνάζοντας ότι «δεν θέλει την συμπάθεια κανενός».

Ζήτησε μεταβατική διάταξη για τον αντιπρόεδρο και τους διευθυντές ώστε να μη διαταραχθεί η πορεία του εξαίρετου έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην πορεία της απάντησης του κ. Κυριτσάκη παρενέβη και πάλι ο κ. Χρ. Παππάς ρωτώντας τον πρώην δικαστικό αν συνεδριάζει 7 φορές την ημέρα και θυμίζοντάς του ότι υπάρχει ποινική διαδικασία για τα σχετικά παραπτώματα. Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριτσάκης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι επί των ημερών του δεν έγινε ούτε μία συνεδρίαση από αυτές τις παράνομες που έλεγε ο κ. Παππάς. Τόνισε ιδιαιτέρως ότι δεν έγινε ποτέ, επί των ημερών του, «δεύτερη συνεδρίαση». Στο σημείο αυτό ο κ. Παππάς κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στο Προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έγγραφα που δείχνουν ότι οι πολλαπλές συνεδριάσεις γινόντουσαν και το 2010 επί θητείας Κυριτσάκη, απογυμνώνοντας από επιχειρήματα τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριτσάκης εκνευρίστηκε και αναζητώντας τα έγγραφά του ανέφερε (χαμηλόφωνα μεν, στο μικρόφωνο δε) «πού στο διάολο είναι».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κυριτσάκης αναφέρθηκε στο καλάθι της νοικοκυράς, κατόπιν υποδείξεως της γενικής διευθύντριας κας Ξηρόκωστα, η οποία επί μακρόν διαδραμάτισε τον ρόλο του υποβολέα προς τον κ. Κυριτσάκη (υπενθυμίζοντάς του διάφορα θέματα).

Ο κ. Κυριτσάκης έκανε επίθεση σε ορισμένους εργαζομένους της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ούτε λίγο ούτε πολύ τους αποκάλεσε τεμπέληδες. Μάλιστα λίγο αργότερα το επανέλαβε διαχωρίζοντάς τους από την πλειοψηφία, που κατά τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εργάζεται σκληρά. Ο πρώην ανώτατος δικαστής εξέπληξε την Επιτροπή Θεσμών καταφερόμενος κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Αναφερόμενος στην απόφαση Φλωρά, με την οποία υποχρεώθηκε και κατέβαλε 500.000€ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, αποκάλεσε την απόφαση του Δικαστηρίου ως «άκρως εσφαλμένη απόφαση». Και για να την αιτιολογήσει, επικαλέστηκε σωρεία εισαγγελικών διατάξεων, οι οποίες προφανώς για τον ανώτατο Δικαστικό ήταν σωστές, σε αντίθεση με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας!!!

Κουβέντα για τον Δελλή

Ο κ. Κυριτσάκης αποδέχτηκε ότι έκανε σειρά λαθών, ένα εκ των οποίων ήταν να αναλάβει την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2009, όταν αυτή ερχόταν από το σκάνδαλο των Κουμπάρων (ήδη από το 2006), εννοώντας προφανώς ότι κάτι στραβό υπήρχε μέσα στην Υπηρεσία που ανέλαβε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους εξωτερικούς δικηγόρους, απέφυγε να κάνει κάποια κουβέντα για τον δικηγόρο Δελλή που απασχολούσε ως Επιτροπή Ανταγωνισμού την ίδια ώρα που αυτός εκπροσωπούσε ενώπιόν της την Αλουμίνιο Α.Ε. Ο βουλευτής Παππάς τον ξαναρώτησε επισταμένα, εκείνος όμως απέφυγε την απάντηση όπως ο διάβολος το λιβάνι. Μάλιστα, καταφέρθηκε και πάλι κατά του «ανθρώπου που τα διαδίδει».

Τελευταίο άφησε ο κ. Κυριτσάκης τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς φώναζε συνεχώς για το ότι ξεκίνησε ο κ. Κυριτσάκης τη δικαστική του καριέρα επί χούντας, για το ότι ο κ. Κυριτσάκης είναι αρχιβοσκός στους λύκους που φυλάνε τα πρόβατα, για τους υπαλλήλους της Νεστλέ που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας το «Πρώτο Θέμα» με στοιχεία των υποθέσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για το «πόθεν έσχες» του κ. Κυριτσάκη, για τη «σπιταρόνα στην Λυκόβρυση» του κ. Κυριτσάκη.

Ειδικά όταν αναφέρθηκε στα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο κ. Παππάς είπε «στην αγορά είμαστε, κ. Κυριτσάκη, βγάζεις και από τα πρόστιμα που βάζεις και από τα πρόστιμα που δεν βγάζεις. Πόθεν έσχες…»

Ο κ. Κυριτσάκης, σε μια ακατανόητη θεωρία, αναρωτήθηκε δημοσίως: «Ποιος κυνηγάει τα καρτέλ, αυτός που βάζει πρόστιμα ή αυτός που συνεχώς διαβάλλει την Επιτροπή και προσβάλλει κατ’ αυτόν τον τρόπο και σκάβει τα θεμέλια της;»

Τελικά, πάντως, το «πόθεν έσχες» του δεν το δημοσιοποίησε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα