Άδειασε Παπακωνσταντίνου, Καπελέρη και Διώτη ο Στασινόπουλος

Την πεποίθηση του ότι η λίστα Λαγκάρντ έπρεπε να ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο παρελήφθη εξέφρασε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων της εισαγγελέως επέμεινε πως η λίστα έπρεπε να πρωτοκολληθεί και να δοθεί στην υπηρεσία «αδειάζοντας» εμμέσως πλην σαφώς τόσο τον κατηγορούμε υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και τους προκατόχους του Καπελέρη και Διώτη. «Οποιαδήποτε πληροφορία έρθει στη υπηρεσία είμαι υποχρεωμένος να την ελέγχω».
Εισαγγελέας: Άλλες λίστες έχετε;
Μάρτυρας: Ναι και όλες έχουν παραληφθεί επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών.
Εισαγγελέας: Το βλέπετε φυσιολογικό αυτό που έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ.
Μάρτυρας: Δεν το έχω ξαναδεί . Δεν είναι δόκιμους τρόπος. Έπρεπε να πάει στο πρωτόκολλο.
Ο μάρτυρας περιέγραψε στο δικαστήριο πως η λίστα Λαγκάρντ έφτασε στα χέρια του, τον Οκτώβριο του 2012, μέσα σε ένα φάκελο που έφερε τα διακριτικά «πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
«Τον παρέλαβα, τον πρωτοκόλλησα. Τότε δεν ήξερα τί είχε μέσα. Σκέφτηκα όμως ότι μπορεί να είναι η λίστα Λαγκάρντ γιατί τότε όλοι μιλούσαν γι’ αυτή”.
Όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος ενημέρωσε τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Πεπόνη ο οποίος του ζήτησε να του παραδώσει επισήμως με διαβιβαστικό τον φάκελο. «Μετά πήγα στον Άρειο Πάγο, στον κ. Παντελή και ερχόμενος άκουγα στο ραδιόφωνο να λέει ότι ο Βενιζέλος παρέδωσε το στικάκι με την λίστα Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό. Τότε βεβαιώθηκα ότι ήταν η λίστα Λαγκάρντ».
Ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την επιχείρηση που στήθηκε προκειμένου να μεταβεί επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι και να παραλάβει το νέο cd με τη λίστα Λαγκάρντ καθώς το αρχικό είχε χαθεί, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Το παρέλαβα και έγινε αποσφράγιση παρουσία όλων διαπιστώσαμε τι είχε μέσα. Έγιναν τα πρωτόκολλα, έδωσα αντίγραφο εκείνη την στιγμή στον εισαγγελέα Πεπόνη και κράτησα το πρωτότυπο. Με εντολή του εισαγγελέα δόθηκε για επεξεργασία στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
«Εκείνη την ώρα, δεν ξέρουμε ποια ήταν τα ονόματα. Αργότερα τα μάθαμε. Ήταν οι κ. Παπακωνσταντίνου, Ρωσσώνης, και Σικιαρίδης». Όπως είπε ο μάρτυρας συνολικά διαπιστώθηκε ότι είχαν αποκρύψει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέα κ. Ξένης Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ο κ. Στασινόπουλος παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ κάτι που όμως δεν έχει συμβεί καθώς πολλοί από τους εμπλεκόμενους ζητούν παράταση προκειμένου να προσκομίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Η κ. Ξένη Δημητρίου απεύθυνε αλλεπάλληλες ερωτήσεις στον μάρτυρα αναφορικά με πρόσωπο το οποίο περιέχεται στη λίστα και εμφανίζεται να έχει καταθέσεις περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Στασινόπουλος είπε πως «δεν γνωρίζει τελικώς τί έγινε γιατί έδωσε την σχετική εντολή στον διευθυντή». «Δεν λάμβανα γνώση ούτε της διαδικασίας, ούτε των αποτελεσμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα