Άλλα τα μάτια του λαγού…

Με το θέμα των οφειλών της Αλουμίνιον Ελλάς προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, η «Α» έχει ασχοληθεί επανειλημμένως και ενδεχομένως έχει γίνει και κουραστική για τους αναγνώστες της.

Για την «εμμονή» όμως των συντακτών της με το θέμα την ευθύνη έχουν οι εμπλεκόμενες πλευρές Αλουμίνιον, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, που κάθε μα κάθε εβδομάδα έχουν και κάτι νέο να παρουσιάσουν στην «παρά φύσει» σχέση τους.

Ποια είναι τα νεότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε.

Κατ’ αρχάς, ήταν η ειδοποίηση από τη ΔΕΗ της οικογένειας του στρατιώτη που έχασε τη ζωή του από έκρηξη ελαττωματικού όλμου στον Βόλο τον περασμένο Οκτώβριο, ότι… δεν δικαιούνται πια κοινωνικό τιμολόγιο, μια και η οικογένεια δεν ήταν πια πολύτεκνη, μετά τον… θάνατο του άτυχου στρατιώτη.

Βεβαίως, η άμεση παρέμβαση του προέδρου της ΔΕΗ, Αρθούρου Ζερβού, επέλυσε για μια ακόμη φορά την γκάφα του τοπικού τμήματος της ΔΕΗ Βόλου, επανασυνδέοντας το ρεύμα στην πληγείσα οικογένεια.

Στη συνέχεια, τα νεύρα μας τεντώθηκαν διαβάζοντας τη δημοσίευση από τη ΔΕΗ επεξηγήσεων σχετικά με τα θέματα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της στις 22.12.2014. Η ουσία λοιπόν που προκύπτει από τις επεξηγήσεις είναι ότι η Γενική Συνέλευση κατά βάση γίνεται –και πάλι– για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, η οποία μέσα σε μόλις 10 μήνες (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2014) έχει κατορθώσει να συσσωρεύσει ένα νέο χρέος από απλήρωτους λογαριασμούς, ύψους 62,7 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ζήτησε, και πέτυχε μέσω της προηγούμενης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων τής ΔΕΗ (στις 28.02.2014), τιμολόγια κάτω του κόστους και εν συνεχεία, απαξιεί να τα πληρώσει, ενώ ήδη έχει υφαρπάξει από τη ΔΕΗ (γιατί περί αρπαγής πρόκειται η πρωτόδικη απόφαση της διαιτησίας τής ΡΑΕ) περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ, με δεμένα τα χέρια της από την απόφαση του βασικού μετόχου, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον υπουργό Γκίκα Χαρδούβελη, συγκαλεί τη Γ.Σ., ώστε την ευθύνη της διακοπής ή μη της παροχής ρεύματος στην Αλουμίνιον να λάβει ο υπουργός Οικονομικών (αν βεβαίως το επιτρέψει ο φύλακας-άγγελος του Ευάγγελου Μυτιληναίου, που ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος).

Αναπόφευκτα, η σύγκριση της περίπτωσης της οικογένειας του αδικοχαμένου στρατιώτη, που έστω και για λίγο διακόπηκε η παροχή ρεύματος, με την περίπτωση της Αλουμίνιον, που με το «έτσι γουστάρω» δεν πληρώνει ρεύμα αξίας εκατομμυρίων ευρώ, είναι αρκετό ερέθισμα για να ταράξει τα «τσάκρα» μας.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα φανεί η αλήθεια, σε ποιο δηλαδή επίπεδο βρίσκεται η διαπλοκή που επιτρέπει στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ του κ. Μυτιληναίου να μην πληρώνει για το ρεύμα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που καταναλώνει, την ίδια στιγμή που ο Όμιλος Μυτιληναίου ανακοινώνει «θεαματική άνοδο λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας» για το 9μηνο του 2014, και η ΔΕΗ για να καλύψει τις επενδυτικές της και όχι μόνο ανάγκες δανείζεται από τράπεζες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα