Άναψε φωτιές η συμφωνία Σταύρου-Φώφης

Μία και μόνη είδηση έβγαλε η πρώτη επίσημη τηλεμαχία όλων των υποψηφίων για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης και επιβεβαίωσε η Φώφη Γεννηματά οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες μετά την εκλογή αρχηγού θα είναι υπό την εποπτεία του, αλλά δεν πρόκειται να διαλυθούν. Μάλιστα και οι δύο κοινοβουλευτικοί αρχηγοί υποστήριξαν ότι είναι προϊόν συμφωνίας που έχουν κάνει από την αρχή της διαδικασίας. Όπως αποδείχθηκε οι άλλοι υποψήφιοι δεν γνώριζαν κάτι για την συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο αντέδρασαν.

Σε σχετική ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη, ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι η τολμηρή συμφωνία που έχει κάνει με την κυρία Γεννηματά είναι πως «ο πρόεδρος θα έχει το τιμόνι της παράταξης θα καθοδηγεί τις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. «Όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες δεν διαλύονται θα ήταν δώρο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» τόνισε. Και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε: «Δεν θα επαναλάβω όσα είπε ο Στ. Θεοδωράκης. Τα έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Θεοδωράκη και όταν δίνω τον λόγο μου τον τηρώ απόλυτα».

Για να σχολιάσει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης: «Πήρα το μήνυμά μου ότι οι δύο τα έχουν συμφωνήσει ερήμην των υπολοίπων». Παρεμβαίνοντας και ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ ειλημμένες αποφάσεις, κάπου, κάπως. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της νέας παράταξης πρέπει να είναι μία και ενιαία. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι πολύ κακή για τους πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν».

Από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει μία κοινοβουλευτική ομάδα. Σε σχόλιό τους μετά το debate κύκλοι του δημάρχου Αθηναίων τόνιζαν: «Ακούσαμε για μυστικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σ’ αυτά οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους, εδώ και καιρό».

 «Δε μπορούμε να σκηνοθετήσουμε τη διάλυση των κομμάτων που έδωσαν εντολή για τη διαδικασία» είπε από την πλευρά του ο Απόστολος Πόντας. «Πρέπει να εκφράσουμε τον κόσμο της δημιουργίας» υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. «Πολιτικό συνέδριο για να ξέρει ο κόσμος τι ψηφίζει» ζήτησε ο Δημήτρης Τζιώτης.

“Δεν θεωρώ ότι θα είμαι υπό… επιτροπεία από τον κ. Θεοδωράκη και την κυρία Γεννηματά, είναι και οι δύο εξαιρετικές προσωπικότητες» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων. Από την πλευρά του ο (ευρωβουλευτής) κ. Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα.

Για πιθανές συνεργασίες

Το αρχικό κοινό ερώτημα αναφορικά με το ποιον θα συνεργαστούν μετεκλογικά και την αλλαγή εκλογικού νόμου

  • Ανδρουλάκης: Θα διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα επιδιώξουμε προγραμματική συμφωνία – Η απλή αναλογική δεν βοηθάει – Να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες.
  • Καμίνης: Νομίζω ότι είναι άκαιρο, αλλά ο κόσμος θέλει να μάθει. Εμείς πάμε για δεύτερο κόμμα και όχι για τρίτο. Οι συνεργασίες γίνονται σε προγραμματική βάση. Οι συνεργασίες γίνονται επί τη βάση προγραμματικών συμφωνιών. Πιστεύω ότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι το ιδανικό για τη χώρα.
  • Μανιάτης: Αρνούμαι να αποδεχθώ τη λογική του συμπληρώματος – Το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με τις προτάσεις μας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Για τον εκλογικό νόμο: Πιστεύω σε μικρό μπόνους και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
  • Τζιώτης: Δεν έχουμε καμία σχέση με τη δεξιά – Η ταυτότητά μας είναι κεντροαριστερά.
  • Θεοδωράκης: Προς το παρόν δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ: υπάρχει μια τερατογένεση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ – Η χώρα δε μπορεί να μείνει ακυβέρνητη – Θα συνεργαστώ για την αλλαγή της απλής αναλογικής.
  • Γεννηματά: Πρώτος θα μιλήσει ο ελληνικός λαός, εγώ αρνούμαι να μιλήσω ερήμην τους. Δεν είμαι εδώ για να απαντήσω τίνος συμπλήρωμα θα γίνουμε. Εγώ αντιστρέφω το ερώτημα: Είναι διατεθειμένοι οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης να συμβάλλουν στην σταθερότητα της χώρας; Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από εμάς πια. Για τον εκλογικό νόμο είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι αλλά λέμε «όχι» σε τρικ Τσίπρα-Μητσοτάκη. Εκλογικό σύστημα με μικρό μπόνους για το πρώτο κόμμα (άνω του 42%), με σπάσιμο εκλογικών περιφερειών και ψήφο στον απόδημο εληνισμό.
  • Ραγκούσης: Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα συγκυβερνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ του Πάνου Καμμένου, νομίζω όλοι θα πουν όχι. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν να συγκεντρώσει ο κ. Μητσοτάκης τους 151. Εκεί είμαι απόλυτος: Δεν πρέπει να πάρει ο κ. Μητσοτάκης ψήφο εμπιστοσύνης από εμάς.
  • Πόντας: Πρόθεσή μας είναι να φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κόμμα – Τσίπρας και Μητσοτάκης εκφράζουν συντηρητική πολιτική – Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα είναι συνεργατικές, με όριο εισόδου στο 5%.

Το δεύτερο debate των 9 υποψηφίων θα γίνει την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου από την ΕΡΤ με την συμμετοχή δημοσιογράφων από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα