Άσο «ημίχρονο», διπλό στον (εκλογικό) τελικό

 Μπορεί στον β΄ γύρο των περιφερειακών εκλογών να είχαμε μόλις μία ανατροπή σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, αλλά αυτό δεν συνέβη στις δημοτικές εκλογές, όπου η 25η Μαΐου 2014 θα περάσει σίγουρα στην ιστορία, ότι ήρθαν τα πάνω κάτω στον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Του Αλέξανδρου Μιχαήλ

Ελάχιστοι δήμαρχοι που είχαν την πρωτοπορία στον πρώτο γύρο κατάφεραν να επανεκλεγούν, καθώς ακόμη και αυτοί που είχαν διαφορά ακόμη και 25 ποσοστιαίων μονάδων γνώρισαν πικρή ήττα. Τρανά παραδείγματα οι δήμοι Ηρακλείου Κρήτης και Σπάρτης, όπου οι απερχόμενοι δήμαρχοι Κουράκης και Αργειτάκος, αντίστοιχα έχασαν τον δημαρχιακό θώκο, αν και όλοι θεωρούσαν ότι θα ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα οι επαναληπτικές εκλογές.

Ειδικότερα στο Ηράκλειο, ο Γιάννης Κουράκης στον α΄ γύρο είχε διαφορά 12,6%, αλλά τη δεύτερη Κυριακή όχι μόνο έχασε, αλλά ο αντίπαλός του Βασίλης Λαμπρινός τον πέρασε με μία διαφορά 18,5%.

Όσο για τον έμπειρο αυτοδιοικητικό Σταύρο Αργειτάκο (Ν.Δ.) θα αρκεστεί στη θέση της αντιπολίτευσης, καθώς δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στον επαναληπτικό γύρο (σ.σ. αν και στον α΄ γύρο δεν επανεξελέγη δήμαρχος για λίγες δεκάδες ψήφους), και έχασε τη δημαρχία Σπάρτης από τον αριστερό Ευάγγελο Βαλιώτη με 59,13%.

Μια ακόμα μακρόχρονη πορεία έφτασε στο τέλος της. Αυτή του επί 16 χρόνια δημάρχου Λαμιέων, Γιώργου Κοτρωνιά, υποστηριζόμενου από τη Ν.Δ., ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη στον νέο δήμαρχο, Νίκο Σταυρογιάννη. Μάλιστα και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε ανατροπή, καθώς ο απερχόμενος δήμαρχος είχε την πρώτη Κυριακή προβάδισμα περίπου 4.000 ψήφων.

Οι 20 ποσοστιαίες μονάδες με τις οποίες προηγήθηκε ο επί… μιάμιση θητεία δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας (44,34%) την πρώτη Κυριακή δεν ήταν, όπως φάνηκε, αρκετές για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή του. Έτσι, στον δεύτερο γύρο επικράτησε ο υποψήφιος των Οικολόγων, με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δράσης, Ελευθέριος Ιωαννίδης.

Ακόμα, ο επί 12 χρόνια (2002-2010)  επικεφαλής του δήμου Κάμπου και εν συνεχεία του δήμου Καρδίτσας, Κώστας Παπαλός (Ν.Δ.), έχασε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το προβάδισμα 5,03 μονάδων που είχε λάβει την πρώτη Κυριακή, από τον Φώτη Αλεξάκο.

Στο Αγρίνιο ο νικητής είχε φανεί από τον πρώτο γύρο, καθώς ο Γ. Παπαναστασίου (Ν.Δ.) είχε πάρει αέρα επτά μονάδων από τον απερχόμενο δήμαρχο Παύλο Μοσχολιό (ΠΑΣΟΚ).

Στη Σάμο ο Μιχάλης Αγγελόπουλος αύξησε τις δύο μονάδες διαφορά στις 11 στον δεύτερο γύρο απέναντι στον απερχόμενο δήμαρχο Στέλιο Θάνο.

Στα Τρίκαλα ο Δημήτρης Παπαστεργίου είχε προετοιμάσει το έδαφος από τον πρώτο γύρο και απλά στον δεύτερο διατήρησε αυτή την διαφορά από τον απερχόμενο δήμαρχο, Χρήστο Λάππα.

Στα Χανιά ο Αναστάσιος Βάμβουκας τις 2,5 μονάδες διαφορά από τον απερχόμενο δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη τις εκτόξευσε στις 20.

Στην Αττική

Ύστερα από τέσσερις συνεχείς θητείες, ο δήμος Φυλής γυρίζει σελίδα, καθώς τη θέση του απερχόμενου δημάρχου, προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μπουραΐμη, παίρνει ο Χρήστος Παππούς, ο οποίος στον δεύτερο γύρο ανέτρεψε διαφορά 8,5 μονάδων. Να σημειωθεί ότι ο Παππούς είχε χρηματίσει στο παρελθόν (στην προ Καλλικράτη εποχή) και δήμαρχος Άνω Λιοσίων, διαδεχόμενος τον Ν. Παπαδήμα.

Ο επί οκτώ χρόνια δήμαρχος Βριλησσίων, Κώστας Ιωαννίδης (Ν.Δ.), αν και τερμάτισε πρώτος στον πρώτο γύρο με μεγάλη μάλιστα διαφορά 17 μονάδων (2.300 ψήφοι), θα παραδώσει τη σκυτάλη στον ανεξάρτητο υποψήφιο, Ξένο Μανιατογιάννη.

Τον επίσης νεοδημοκράτη δήμαρχο Αγίας Παρασκευής, Βασίλη Ζορμπά, θα διαδεχθεί ο Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος επικράτησε τελικά με διαφορά 386 ψήφων. Αλλαγή σελίδας και στον δήμο Γαλατσίου, όπου ο δεύτερος σε ψήφους την πρώτη Κυριακή, Γιώργος Μαρκόπουλος, βγήκε τελικά πρώτος με ποσοστό 56,84% «εκτοπίζοντας» τον επί δύο θητείες δήμαρχο, Κυριάκο Τσίρο, ο οποίος την πρώτη Κυριακή είχε τερματίσει πρώτος με διαφορά 893 ψήφων.

Ο απερχόμενος δήμαρχος Χαλανδρίου, Γιώργος Κουράσης (Ν.Δ.), δεν κατάφερε τελικά να επανεκλεγεί, παρά το προβάδισμα των περίπου 10 μονάδων με το οποίο πέρασε στον δεύτερο γύρο. Είναι γεγονός όμως ότι η δημοτική παράταξη του Κουράση παρουσίαζε σημάδια αποσύνθεσης, με ορισμένα στελέχη να διαφωνούν με τις πρωτοβουλίες του επικεφαλής και άλλα να εκφράζουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους.

Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Κηφισιάς με τη Ν.Δ., Νίκος Χιωτάκης, γνώρισε την ήττα στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών από τον επίσης «γαλάζιο» υποψήφιο Γιώργο Θωμάκο, ο οποίος κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά άνω των 20 μονάδων του πρώτου γύρου.

Αντιθέτως, η ανατροπή του απερχόμενου δημάρχου Γλυφάδας Κωνσταντίνου Κόκκορη ήταν μάλλον αναμενόμενη από τον πρώτο γύρο, καθώς ο αντίπαλός του Γιώργος Παπανικολάου (Ν.Δ.) είχε δείξει δυναμική.

Από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών φάνηκε πως ο νυν δήμαρχος Καισαριανής, Αντώνιος Καμπάκας (είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ), θα δυσκολευόταν να επανεκλεγεί καθώς τερμάτισε δεύτερος με διαφορά 4 μονάδων από τον στηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κοντόσταυλο, ο οποίος τελικά αναδείχθηκε νέος δήμαρχος.

Αμφίρροπη ήταν και η μάχη στον δήμο Αχαρνών, η οποία τελικά δεν δικαίωσε τον απερχόμενο δήμαρχο Σωτήρη Ντούρο. Νικητής στον δεύτερο γύρο αναδείχθηκε με 54,05% ο ανεξάρτητος με τη στήριξη των Οικολόγων Γιάννης Κασσαβός.

Μεγάλη ήττα γνώρισε στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, ο οποίος τέθηκε πρώτη φορά επικεφαλής του δήμου το 2007, όμως λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές βρέθηκε στο επίκεντρο της τραγικής ιστορίας με το παράνομο λούνα παρκ. Η υποψηφιότητά του από την πρώτη Κυριακή βρέθηκε στη δεύτερη θέση με διαφορά 10 μονάδων από τον πρώτο Γιάννη Κωνσταντάτο.

Στον Άλιμο ο Ανδρέας Κονδύλης κέρδισε τον μέντορά του στα δημοτικά Αθ. Ορφανό (απερχόμενος δήμαρχος) με μεγάλη διαφορά στον δεύτερο γύρο.

Στον Ωρωπό ο Θωμάς Ρούσης την ισοψηφία του πρώτου γύρου τη μετέτρεψε σε άνετη επικράτηση επί του απερχόμενου δημάρχου Γιάννη Οικονομάκου.

Οι μάχες που χάθηκαν στο νήμα

Εκτός Αττικής ορισμένοι τοπικοί άρχοντες έχασαν τη μάχη της επανεκλογής τους στο νήμα. Όπως για παράδειγμα ο απερχόμενος δήμαρχος Ανωγείων Ρεθύμνης, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο οποίος για μία μόλις ψήφο δεν επανεξελέγη χάνοντας τον δήμο από τον Μανώλη Καλλέργη.

Στον δήμο Δράμας ο προερχόμενος από τη Ν.Δ., Χριστόδουλος Μαμσάκος, υπερκάλυψε τη διαφορά 14 μονάδων του πρώτου γύρου και αναδείχθηκε νέος δήμαρχος εκτοπίζοντας τον απερχόμενο Κυριάκο Χαρακίδη για 446 ψήφους.

Το ίδιο συνέβη και στον δήμο Χαλκιδέων, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος Αθανάσιος Ζεμπίλης (Ν.Δ.) δεν κατάφερε να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, παρά τη διαφορά 10 μονάδων που είχε πάρει την πρώτη Κυριακή από τον Χρήστο Παγώνη.

Για μόλις 148 ψήφους έμεινε στη δεύτερη θέση ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης (Ν.Δ.), χάνοντας την ευκαιρία να ανανεώσει για πέντε χρόνια τη θητεία του. Ο αντίπαλός του, Δημήτρης Παυλής, αν και πέρασε στον δεύτερο γύρο με μειονέκτημα 17 μονάδων, τελικά εξελέγη δήμαρχος.

Στις Σέρρες ο Πέτρος Αγγελίδης εξελέγη δήμαρχος έναντι του Στέφανου Φωτιάδη για 13 ψήφους.

Στα 3-Β (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη) ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, που υπολειπόταν στον πρώτο γύρο του Σπυράγγελου Πανά, κέρδισε για 13 ψήφους.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα