Έγινε… Βέλγος με το καλημέρα!

Η «Α» ήταν ξεκάθαρη όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέλεγε τον Μπεζνίκ Χάσι για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Είχαμε γράψει χαρακτηριστικά στις 10 Ιουνίου: «Τώρα Αλβανός, με νίκες… Βέλγος!!!», εξηγώντας πως τα κριτήρια με τα οποία ο κόσμος σχολίαζε την επιλογή του συγκεκριμένου προπονητή ήταν ρατσιστικά και εντελώς λανθασμένα!

Ο Έλληνας έχει στο αίμα του την «κωλοτούμπα» και ήδη οι φίλοι του Ολυμπιακού μιλούν με θετικά λόγια για τον 46χρονο τεχνικό, βλέποντας τον να παρατάσσει τους πρωταθλητές Ελλάδας στο Βελιγράδι χωρίς τον Φορτούνη, χωρίς τον βασικό του φορ, χωρίς ετοιμοπόλεμα στόπερ και με δύο νέους ποδοσφαιριστές στα χαφ, επιλογή ρίσκο όταν παίζεις το πρώτο σου ευρωπαϊκό παιχνίδι και κινδυνεύεις να παρατάξεις μία ομάδα κομμένη στη μέση!

Τι απέδειξε ο Χάσι σε αυτό το 90λεπτο κόντρα στην Παρτίζαν; Σίγουρα ότι έκανε καλή προετοιμασία, ότι έκανε καλές τακτικές επιλογές, ότι μπήκε στο πνεύμα του συλλόγου και ότι προφανώς η θητεία του στην Άντερλεχτ τον έχει βοηθήσει να αποκτήσει «προπονητικά στηρίγματα» για να κάνει πρωταθλητισμό.

Θυμίζουμε τι έγραφε η «Α» για τον Μπεζνίκ Χάσι όταν προσελήφθη:

«Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως εργαζόταν σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και σε οργανωτικό και σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο Χάσι μετείχε εκ των έσω αυτής της αλλαγής της κουλτούρας του βελγικού ποδοσφαίρου και του πιστώνεται ένα μικρό κομμάτι. Ίσως και ένα μεγάλο, αφού κατά τη διάρκεια αυτής της ανοδικής πορείας του Βελγίου προπονούσε τη λαοφιλέστερη ομάδα της χώρας.

Το Βέλγιο ανέβηκε 70 θέσεις στην Παγκόσμια Κατάταξη της FIFA την τελευταία δεκαετία και ποτέ κανείς δεν έγραψε για τον 46χρονο προπονητή πως δεν αποτελεί κομμάτι αυτής της προόδου. Το αντίθετο μάλιστα, του πιστώθηκε η καλή δουλειά στην Άντερλεχτ και η βελτίωση του ευρωπαϊκού προφίλ του συγκεκριμένου συλλόγου. Άνηκε σε έναν ποδοσφαιρικό κόσμο που διαρκώς βελτιωνόταν, διαχειριζόταν ποδοσφαιριστές συγκεκριμένης αξίας και εδώ που τα λέμε καλύτερους από αυτούς που είχε ο Μάρκο Σίλβα στην Σπόρτινγκ. Και μάλιστα ο Χάσι είχε και την πίεση του πρωταθλητισμού».

Τώρα ξεκινά η σεζόν

Η σεζόν φυσικά και δεν τελείωσε για τον Ολυμπιακό με το 1-3 κόντρα στην Παρτίζαν, τώρα ξεκινά, όμως κάποια πράγματα φαίνονται με το καλημέρα. Ο Χάσι ορθώς επέμενε για κάποιες μετεγγραφές (κυρίως του Οφόε) και πολύ σοφά και δίκαια άφησε παίκτες εκτός αγώνα στο Βελιγράδι επειδή ήταν ανέτοιμοι. Έδειξε πέραν του ότι έκανε καλή προετοιμασία, πως είναι καλός στη διαχείριση του ρόστερ και ικανός στο κοουτσάρισμα, συν τη φοβερή ψυχολογική προετοιμασία. Ο Ολυμπιακός μπήκε σε ένα ματς που θύμιζε Τούμπα, όπως μπαίνει στην κανονική Τούμπα τα τελευταία χρόνια, με το αίσθημα της ανωτερότητας. Ο Χάσι ακόμη κι αν δεν ήξερε αυτό το χαρακτηριστικό που έχει ο Ολυμπιακός, το έμαθε γρήγορα. Είναι άξιος συγχαρητηρίων για τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα του στο Βελιγράδι, δεν είναι αυτονόητο το 1-3 μέσα σε μία καυτή έδρα, παρά το ότι ο αντίπαλος δεν είναι κάτι σπουδαίο.

 

Εκτός από ικανός μάνατζερ, ξέρει να βρίσκει προπονητές ο Β. Μαρινάκης

Όσον αφορά στον Βαγγέλη Μαρινάκη, πλέον είναι ξεκάθαρο πως οι διοικητικές του επιλογές διακατέχονται από μία σωφροσύνη. Αν δεν του την είχε κάνει πέρσι ο Μάρκο Σίλβα που για δικούς του λόγους δεν αγάπησε ποτέ την ελληνική πραγματικότητα, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί πως κάθε καλοκαίρι κάνει τις καλύτερες επιλογές.

Το 2010 δεν έχασε χρόνο και έδιωξε τον ανεπαρκή Λίνεν για να φέρει τη σίγουρη λύση που λεγόταν Ερνέστο Βαλβέρδε. Όταν είσαι νέος πας στα σίγουρα. Το 2012 ο Βάσκος θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του και ο Βαγγέλης Μαρινάκης διακρίνει το ταλέντο του Λεονάρντο Ζαρντίμ. Τον φέρνει στον Πειραιά, για τους γνωστούς λόγους ο Πορτογάλος φεύγει, αλλά αφήνει τον Ολυμπιακό πρώτο και σίγουρα σε καλή αθλητική κατάσταση. Η συνέχεια απέδειξε πως ο Ζαρντίμ ήταν – και είναι – καλός προπονητής.

Επόμενη επιλογή ο Μίτσελ. Προπονητής χωρίς μεγάλες τεχνικές αρετές, αλλά με ταιριαστή στη φιλοσοφία του Ολυμπιακού προσωπικότητα. Ρίσκο, το οποίο δεν πλήρωσε ο Μαρινάκης και όχι μόνο αυτό, παραλίγο να αποκλείσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να προκαλέσει πάταγο στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια ήρθε ο Βίτορ Περέιρα ο οποίος κατέκτησε το νταμπλ και πρόπερσι ο Μάρκο Σίλβα με το ρεκόρ των 27 νικών σε 29 ματς! Φέτος επέλεξε τον Μπεζνίκ Χάσι και με το καλημέρα τον δικαίωσε, έστω κι αν είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα