Έκλεισε ο κύκλος Αλσατίας!

 

Τη σεζόν θα τη βγάλει γιατί οι άνθρωποι της Άρσεναλ τον σέβονται. Το Μάη, όμως, θα πει αντίο. Ο κύκλος του Αρσέν Βενγκέρ στους «κανονιέρηδες» ολοκληρώθηκε και ήδη η διοίκηση του συλλόγου εξετάζει τη διάδοχη λύση, που μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι.

Ο Αλσατός προπονητής έφτασε στο Λονδίνο το 1996 και ποιος θα περίμενε ότι θα έμενε 21 σεζόν. Τι κατάφερε μέσα σε αυτό το διάστημα; Πολλά και διάφορα, με το παράπονο των Λονδρέζων οπαδών, όμως, να είναι ένα. Η αποτυχία του να πάρει πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια!

Να σημειωθεί εδώ ότι πριν από την άφιξη Βενγκέρ στο Λονδίνο και στους «κανονιέρηδες» η Άρσεναλ είχε κατακτήσει 10 πρωταθλήματα. Από το 1889 μέχρι το 1996. Που σημαίνει πως έπαιρνε ένα ανά δεκαετία. Με τον Βενγκέρ πήρε τρία σε 21 χρόνια, στην ουσία ο Αλσατός βελτίωσε το ποσοστό. Επίσης, τα δύο πρωταθλήματα τα συνδύασε με νταμπλ, ενώ συνολικά πήρε έξι κύπελλα, αλλά έγραψε ιστορία και με το αήττητο πρωτάθλημα του 2004! Οδήγησε, επίσης, για πρώτη φορά την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά έπεσε πάνω στην Μπάρτσα, ενώ έφτασε και σε έναν τελικό UEFA (ήττα από τη Γαλατά). Τέλος, η Άρσεναλ υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ δεν έπεσε ποτέ κάτω από την τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Ποτέ. Επίσης, είχε αξιοπρεπέστατη πορεία στο Champions League και αναρίθμητες προκρίσεις και νίκες.

Το κάτι παραπάνω; Ίσως ναι, να μην το έδωσε ο Βενγκέρ τα τελευταία χρόνια, όμως μην ξεχνάμε καθοδηγούσε μία ομάδα στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου, όπου έπρεπε να αντιμετωπίζει τη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ, και τους δύο νεόπλουτους, την Τσέλσι και τη Σίτι. Μεγάλος ανταγωνισμός.

Ο Βενγκέρ χάρισε χρήματα στη διοίκηση της Άρσεναλ, η ομάδα σχεδόν έχτισε γήπεδο χωρίς να βάλει λίρα, χάρη στην οικονομική πολιτική που χάραζε ο Αλσατός. Τίτλοι δεν έρχονταν, αλλά τα λεφτά έρεαν και έτσι κρατούσε σφικτά τη θέση του. Όμως, όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Η εικόνα της Άρσεναλ κόντρα στην Μπάγερν ήταν θλιβερή και σηματοδότησε το τέλος μίας εποχής. Η πραγματική προσφορά του Βενγκέρ στην Άρσεναλ θα πρέπει να εκτιμηθεί το 2038 όταν θα συμπληρώνονται 21 χρόνια χωρίς αυτόν…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα