Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία, με τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από το Κοινοβούλιο στο Κίεβο, όπου συζητήθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η απόφαση, του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ο οποίος παρά τις διαδηλώσεις αναχώρησε για προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα, να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατηρήσει τη θέση της χώρας ως «δορυφόρου» της Ρωσίας προκάλεσε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας ανάλογο με την Πορτοκαλί Επανάσταση το 2004 που έφερε στην εξουσία τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μικόλα Αζάροφ, καθώς μόνον 186 βουλευτές υποστήριξαν την πρόταση που είχαν καταθέσει τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και η οποία για να υιοθετηθεί χρειαζόταν να συγκεντρώσει 226 ψήφους. Στην ψηφοφορία δεν μετείχε το κυβερνών Κόμμα των Περιοχών.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αζάροφ ζήτησε συγγνώμη για τις βιαιότητες της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών το Σάββατο στο Κίεβο που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων και απεύθηνε έκκληση να μην επαναληφθεί η Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της χώρας και άνοιξε το δρόμο στη φιλοδυτική προεδρία Γιούσενκο.

«Εξ ονόματος της κυβέρνησης, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για τις ενέργειες των δυνάμεων της τάξης. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση λυπούνται βαθειά», τόνισε.

Ο Αζάροφ προειδοποίησε τους διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει την έδρα της κυβέρνησης ότι πρέπει να σταματήσουν την κινητοποίησή τους αυτή, διότι είναι παράνομη και διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στην ΕΕ, καθώς όπως είπε κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά την ομιλία του, στην ρωσική γλώσσα, ο Αζάροφ αποδοκιμάστηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αυτή ευθύνεται για το ότι ξυλοκοπήθηκαν παιδιά στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Ντροπή! Ευθύνεται για το ξεπούλημα της Ουκρανίας στην Ρωσία και για την διάψευση της ελπίδας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ντροπή!», σημείωσε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμμαχος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

«Η κυβέρνηση ψεύδεται7, υπογράμμισε παράλληλα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ συνιστά, σύμφωνα με τον ίδιο, την «ύψιστη προδοσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα