Έκτακτο συνέδριο και περιθωριοποίηση του γραμματέα

Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο και περιθωριοποίηση του Στέφανου Ξεκαλάκη ήταν η απάντηση της Φώφης Γεννηματά σε όλα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προηγούμενο Σάββατο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που είδε να αμφισβητούνται οι επιλογές της από σημαντική πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής αποφάσισε να τραβήξει στα άκρα την κόντρα της με το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Ξεκαλάκη.

Όπως ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήμερα το μεσημέρι δεν θα αλλάξει σε τίποτα ο σχεδιασμός της. Δηλαδή, στο τέλος Ιουνίου θα διεξαχθεί κανονικά το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΣΥ και το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει το φθινόπωρο σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει οριστεί.

Η επόμενη κίνηση της κας Γεννηματά είναι να διορίσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) με γραμματέα, ο οποίος θα αναλάβει να τρέξει το κόμμα. Όπως γίνεται αντιληπτό, με αυτή την κίνηση ο ρόλος του νυν γραμματέα της ΚΕ Στέφανου Ξεκαλάκη είναι διακοσμητικός, αφού πλέον δεν έχει αρμοδιότητες. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κα Γεννηματά με αυτή την κίνηση προσπαθεί να εξωθήσει τον Ξεκαλάκη σε παραίτηση. Κάτι που ανέφερε και ο βουλευτής Αχαΐας, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να είναι τασιάρχης. Πρέπει να εκφράζει τις πλειοψηφίες, την κυρίαρχη άποψη. Αν δεν μπορεί να το κάνει τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ομιλία με αιχμές

Στην ομιλία της προς τους βουλευτές της ΔΗΣΥ η κα Γεννηματά άφησε πολλές αιχμές κατά των ΑνδρουλάκηΞεκαλάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων: Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν τις ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας. Όπως αποφασίσαμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μετέχουν τα εκλεγμένα στα όργανα των κομμάτων μας στελέχη, αλλά όχι μόνον αυτοί! Οι εκλεγμένοι από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από γνήσιες και μαζικές διαδικασίες, εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά Κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της οικολογίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν «διορισμένους συνέδρους. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους «διορίσει» με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής «γραμμής». Τους αφήνουμε πίσω”.

Το γνώριζαν

Στην “πράσινη” κοινωνία λίγο-πολύ ήταν γνωστό το τι θα πράξει η κα Γεννηματά. Μάλιστα, όπως λέγεται, την απόφαση την είχε λάβει από το Σάββατο το βράδυ μετά τη διακοπή της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη ο Νίκος Ανδρουλάκης πολύ νωρίτερα είχε πει σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Πρέπει όποιος πει την άποψή του να τον εξοβελίζουμε; Εμείς μείναμε στο ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα γιατί πιστεύουμε και θα πιστεύουμε αυτές τις ιδέες όποια κι αν είναι η συμπεριφορά όσων σκέφτονται με παλαιοκομματικό τρόπο».
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος επέμεινε και στη διαφωνία του για τη θεσμική συγκρότηση του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Με 50% κομματικούς αξιωματούχους και 50% συνδικαλιστικά στελέχη, αφήνουμε έξω τον πολίτη που θέλει να συνεισφέρει στην προσπάθεια να ενωθεί η Κεντροαριστερά. Θέλουμε να υπάρξει μια ρύθμιση για αυτούς τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε και προσέθεσε ότι «δεν αμφισβητείται ο ρόλος της κας Γεννηματά».

Και προσέθεσε ακόμη:  «Δεν μπορεί να κάνουμε κουπί σε δεμένη βάρκα. Προτιμώ να είμαι ένας στους δέκα που θα ξανακάνει μεγάλη τη Δημοκρατική Παράταξη παρά να είμαι ο ένας που θα την οδηγήσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δεν καταλαβαίνω την αντίδραση στην πρόταση που κάναμε. Δεν απαντάω σε ύβρεις και non paper. Η παράταξη πρέπει να πάει σε ανοιχτό συνέδριο ώστε να συμμετέχει και κόσμος χωρίς θεσμικό ρόλο και μετά να πάμε σε ιδρυτικό συνέδριο».

Ο Ξεκαλάκης

Βολές κατά της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, εξαπέλυσε και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Ξεκαλάκης κατηγόρησε την κα Γεννηματά ότι «καταγγέλλει τους μηχανισμούς, ενώ η ίδια είναι αυτή που πάει να στήσει έναν μηχανισμό. Το διακύβευμα είναι αν θέλουμε ένα μικρό ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα υποτακτικών πολιτικών στελεχών, ή αν θέλουμε μια μεγάλη πρωταγωνίστρια πολιτική δύναμη».

«Θα πρέπει καταρχήν να αποδείξουμε ότι ναι μεν λέμε εθνική συνεννόηση με όλες τις άλλες δυνάμεις, αλλά θα πρέπει να επιτευχθεί και συνεννόηση στον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς. Άρα λοιπόν, δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιον λόγο δεν μπορούμε να συμπορευθούμε με το Ποτάμι, με τους Οικολόγους-Πράσινους ενδεχομένως που είναι μια διακριτή δύναμη στην Ευρώπη, με διάφορες άλλες κινήσεις και συλλογικότητες του χώρου, και κυρίως με τους αδρανείς προοδευτικούς πολίτες», σημείωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει: «Όλα πάνω στο τραπέζι, οι πολιτικές θέσεις, οι διαφοροποιήσεις, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια μεγάλη παράταξη δυνατή και όχι απλά ένα κακέκτυπο της Ένωσης Κέντρου ή της ενωμένης Αριστεράς».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα