Ένας Λιάκος κρίνει την κυβέρνηση

Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό που χαράζει πολιτική και οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στον «οικονομικό ρεαλισμό» κρατάει και το σημειωματάριο με τις βαθμολογίες του υπουργικού

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ήθελε πολύ στην θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άλλωστε ο Δημήτρης Λιάκος από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 ήταν δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη. Όχι τόσο βοηθητικά αλλά κυρίως εποπτικά: μετέφερε στον πρωθυπουργό όσα θα έπρεπε να γνωρίζει. Μόνο που οι Θεσμοί είχαν διαφορετική άποψη. Ευκλείδη ή Χουλιαράκη έδειξαν και δεν δέχονταν κουβέντα.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μπροστά στην τεχνική αδυναμία να τον θέσει υπουργό Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε κάτι ακόμα καλύτερο: τον κράτησε δίπλα του υπουργό επί των πάντων. Άλλωστε ο Δημήτρης Λιάκος είναι άγνωστο πρόσωπο, όχι μόνο ευρέως αλλά και εντός των στενών ορίων του κόμματος, κάτι που σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας του (44 ετών) θα έκανε δύσκολο το έργο του. «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα», σχολίασε χαρακτηριστικά τακτικός συνομιλητής της «Α» που γνωρίζει πολύ καλά τα δρώμενα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, με δεδομένο πως πρόκειται για τεχνοκράτη του κόμματος και όχι πολιτικό. Παρ’ όλα αυτά, ανήκει στην στενή ομάδα του πρωθυπουργού και λέγεται πως του έχει τυφλή εμπιστοσύνη.

Είναι εκείνος που βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους υπουργούς, τους ελέγχει, τους βαθμολογεί και θα εισηγηθεί ανάλογα στον προϊστάμενό του ενόψει του επόμενου ανασχηματισμού.

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί βρίσκονται σε στενό κλοιό πολιορκίας,με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή να κλείσουν τουλάχιστον 26 ακόμα προαπαιτούμενα την εβδομάδα που πέρασε και πριν από την άφιξη των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη.

Ο ρόλος του επόπτη φυσικά ανήκει στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους και το μέλλον των υπουργών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την εισήγηση που εκείνος θα κάνει στον πρωθυπουργό.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει πως το μέλλον των υπουργών επαφίεται στην επιτυχία τους ή όχι στην τρέχουσα αξιολόγηση, μιας και το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αλλάξει το συνολικό χρονοδιάγραμμα με τους δανειστές που θα οδηγήσει, κατά τον προγραμματισμό, στην έξοδο από τα μνημόνια όπως τουλάχιστον το εννοεί ο πρωθυπουργός.

Πέραν των πλειστηριασμών, στο ιδιαίτερα δύσκολα θέματα εντάσσονται οι «αναδιαρθρώσεις» των κοινωνικών επιδομάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και οι αλλαγές στον χώρο της ενέργειας.

Εφόσον όλα πάνε καλά στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η τεχνική συμφωνία με την εκταμίευση της δόσης να αποφασίζεται στις 22 Ιανουαρίου. Αυτά είναι ζωτικής σημασίας μιας και θα είναι η αρχή των συζητήσεων για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ.

Άγρυπνο μάτι

Πίσω στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πολιτικά πηγαδάκια του υπουργείου Οικονομικών πολλές είναι οι φορές που ο Δ. Λιάκος φωτογραφίζεται ως πονοκέφαλος του Ευκλείδη. Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών βέβαια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει για τους κύκλους του Μαξίμου που τον υπονομεύουν χωρίς όμως ποτέ να τον ονομάζει.

Από άνθρωπος του Δραγασάκη με εργασιακή εμπειρία σε τράπεζες και επιχειρήσεις ο Δημήτρης Λιάκος κατάφερε εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού ο οποίος διέγνωσε έναν άνθρωπο που κουβαλούσε τα προτερήματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά σε πιο σύγχρονη εκδοχή. Εκείνο που τον ξεχώρισε ήταν η ευθύτητα με την οποία τόνισε την ανάγκη να επέλθει συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους όταν ο Γ. Βαρουφάκης ήταν στον ανένδοτο.

Εκείνο που ξεχώρισε τον Δημήτρη Λιάκο στα μάτια του πρωθυπουργού, ήταν η ευθύτητα
με την οποία τόνισε την ανάγκη να επέλθει συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους
όταν ο Γ. Βαρουφάκης ήταν στον ανένδοτο

Πλέον επεξεργάζεται πολιτικές και διαμορφώνει θέσεις που αποσκοπούννα τελειώσει το πρόγραμμα και να υλοποιηθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν την οικονομία και την κοινωνία από τη βαριά λιτότητα. Και μεταφέρει στον πρωθυπουργό την σκληρή πραγματικότητα χωρίς ωραιοποίηση.

Στο πλευρό του πρωθυπουργού βρέθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Νωρίτερα είχε θητεύσει από τον Αύγουστο και ως τον Οκτώβριο του 2015 με τον ρόλο του Special Advisor for Banking and Capital Markets στο Υπουργείο Οικονομικών και από τον Οκτώβρη του 2015 ως προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικής Πολιτικής του Πρωθυπουργού και κατέχοντας συντονιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν και το ΔΝΤ εκ μέρους του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Ρεαλιστής

Όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείται, υποστηρίζει ότι η αριστερή φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες θα είναι φιλικές προς την αγορά και τις επενδύσεις, διότι κυρίως μέσω της ιδιωτικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί η οικονομικά ανάκαμψη και η ενίσχυση της απασχόλησης στο σημερινό περιβάλλον. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους ανθρώπους που επηρέασαν τον κ. Τσίπρα στην στροφή του στον «οικονομικό ρεαλισμό» και τη σημασία στις ιδιωτικές επενδύσεις και αποτελεί συνδετικό κρίκο της αγοράς με την κυβέρνηση, καθώς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης φορέων της αγοράς όπως ο ΣΕΒ, καθώς και τραπεζικών και επιχειρηματικών κύκλων. Και σε κάθε περίπτωση είναι εκείνος που παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται ώστε να πείσει για τις αλλαγές που απαιτούνται με λόγο καθαρό και σαφή που δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα