Έξι χρόνια φυλακή στον αντιπρόεδρο του Ισημερινού για δωροληψία

Σε εξαετή φυλάκιση καταδικάστηκε ο αντιπρόεδρος του Ισημερινού γιατί «λαδώθηκε» γερά. Πιο συγκεκριμένα, δικαστήριο της χώρας καταδίκασε τον Χόρχε Γκλας να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών  αφού τον έκρινε ένοχο για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht με αντάλλαγμα την ανάθεση σε αυτή δημοσίων έργων.

Σύμμαχος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Γκλας ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από το 2013 και διατήρησε το αξίωμά του υπό τον σημερινό πρόεδρο Λενίν Μορένο.

Όμως ο Μορένο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις πολιτικές του Κορέα και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Γκλας τον Αύγουστο αφαιρώντας του όλες τις αρμοδιότητες, αφού τον κατηγόρησε ότι δεν συνεργαζόταν με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Δικαστήριο κατόπιν διέταξε, τον Οκτώβριο, ο Γκλας να προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Odebrecht.

Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Χόρχε Γκλας ότι ενθυλάκωσε περίπου 13,5 εκατομμύρια δολάρια από την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία μέσω ενός θείου του.

«Ο Γκλας έστησε, μαζί με τον Ζουζέ Κονσεϊσάου Σάντους (πρώην ανώτερο στέλεχος της Odebrecht), την ανάθεση κρατικών συμβάσεων με αντάλλαγμα πληρωμές», τόνισε ο δικαστής Έντγκαρ Φλόρες ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.

Ο 48χρονος Γκλας, με σπουδές ηλεκτρικής εφαρμοσμένης μηχανικής, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από μέλη της κυβέρνησης του Κορέα όταν ήταν υπουργός Στρατηγικών Τομέων αλλά κι αφού αναδείχθηκε αντιπρόεδρος.

Ο συνήγορος του πολιτικού κατήγγειλε μια «άδικη» απόφαση και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα