Έξοδο στις αγορές από φέτος “βλέπει” ο Σταθάκης – Τι είπε για τη ΔΕΗ

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους εμφανίστηκε ο Γιώργος Σταθάκης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια εκτίμησε  ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, μόλις αποσαφηνιστεί η εικόνα για το χρέος, θα σταθεροποιηθεί “σε επίπεδα κάτω από το 5%” ενώ υποστηρίζει ότι θα ξεδιπλωθεί “ένα σχέδιο μεθοδικών κινήσεων” που θα ανοίξει τη πρόσβαση “και για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, είτε πρόκειται για τράπεζες, είτε για εταιρείες που επιθυμούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά ομολόγων”.

“Οι επόμενες αξιολογήσεις θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα”

Εκτιμά επίσης ότι “οι επόμενες αξιολογήσεις θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα” καθώς “πλέον έχει υλοποιηθεί το 90%” της συμφωνίας του 2015.

Ο Γ. Σταθάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της αλλά και ότι “η συμφωνία προφανώς και λειτουργεί θετικά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Στο ενεργειακό πεδίο, αναλύει την συμφωνία με τους θεσμούς και κάνει λόγο για “αρκετά αισιόδοξα” μηνύματα από τις έρευνες υδρογονανθράκων”.

Ο υπουργός αναφέρει ότι “δεν θα απέκλεια την πιθανότητα ανακάλυψης κοιτασμάτων ικανών προς εκμετάλλευση”, αλλά προσθέτει ότι “αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στο μέλλον και αφού ολοκληρωθεί το σύνολο των ερευνών. Μέχρις στιγμής τα δεδομένα κοιτάσματα είναι αυτά στο Κατάκολο και στον Πρίνο” επισημαίνει ο κ. Σταθάκης.

Για τη ΔΕΗ

Αναφορικά με την ΔΕΗ και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το 40% των λιγνιτών, ο Γ. Σταθάκης ανέφερε:

«Το μάρκετ τεστ θα γίνει ως το Νοέμβριο. Θα έχει προηγηθεί, ως τον Ιούνιο, η διαμόρφωση των προτάσεων μας, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για το ποιες μονάδες και ορυχεία θα διατεθούν. Είναι πρόωρο να προεξοφλήσουμε τα αποτελέσματα του μάρκετ τεστ. Εμείς αποφεύγουμε τα σενάρια. Μιλάμε με γεγονότα. Συνεπώς, ας κάνουμε λίγο υπομονή ως τότε».

Για τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές

Για τις εκλογές στη Γαλλία ο Υπουργός κάνει σαφές ότι “ελπίζουμε να επικρατήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν” ο οποίος “αντιλαμβάνεται την πολλαπλή απειλή στην ευρωπαϊκή ιδέα και συμφωνεί στην ανάγκη αλλαγής πολιτικών”, όπως προκύπτει από την συνεργασία που είχαν στο παρελθόν.

Για την σημασία των γερμανικών εκλογών για την Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά θετική εξέλιξη μία ενίσχυση των δυνάμεων “που παλεύουν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως το Die Linke και οι Πράσινοι” καθώς θα έχουν συνέπειες όχι μόνο “στην πορεία μιας αξιολόγησης αλλά καθορίζουν ευρύτερες εξελίξεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη “οι γερμανικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Ελλάδα ανεξάρτητα από την υλοποίηση της συμφωνίας…”.

Αναφέρει επίσης ότι πλέον “έχει συμφωνηθεί η διαδικασία διανομής των πόρων από πιθανή υπερκάλυψη των στόχων”, εκτιμώντας ότι “θα τη δούμε στην πράξη, καθώς η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών παραμένει θετική”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα