Έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν;

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στις 23 Μαρτίου έληξε και επίσημα το διάρκειας τριών ετών μνημόνιο δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο αναγκάστηκε να εφαρμόσει η Κύπρος και πολλοί είναι εκείνοι που σήμερα δείχνουν τη Μεγαλόνησο ως παράδειγμα προς μίμηση.

Όποιος ανατρέξει στις προ δύο μηνών δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδη, θα τον θυμηθεί να επισημαίνει ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά είναι μια νέα αρχή για την περαιτέρω μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας, με αφοσίωση, προσήλωση και προσπάθεια, μένοντας μακριά από τα λάθη του παρελθόντος».

Σήμερα, τον ίδιο άνθρωπο μοιάζει να τον ανησυχεί –έστω και… προληπτικά– ένα déjà vu, καθώς όπως ο ίδιος είπε λίγο μετά από την έξοδο της χώρας του από το μνημόνιο «καταγράφονται συμπεριφορές που δείχνουν πως ίσως δεν έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος».

Το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι συμπεριφορές δεν τις εξήγησε αλλά από το βήμα του συνεδρίου 6th Nicosia Economic Congress που οργανώνει η τράπεζα Alpha Bank, ο Κύπριος ΥΠ.ΟΙΚ. εξέφρασε δημόσια την παραπάνω ανησυχία του, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούν να ανοίξουν τα ταμεία του κράτους» και ούτε μπορεί να υπάρξει επιστροφή «στις γνωστές ανεύθυνες πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρήματος».

Πέρα από το καμπανάκι που χτύπησε ο Χ. Γεωργιάδης, δήλωσε ότι για την επόμενη διετία δεν προκύπτει ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων και ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια που θα δημιουργούνται, να επιστρέφουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, γεγονός που όπως εκτίμησε θα ωθήσει την οικονομική δραστηριότητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε ότι οι σημαντικότερες ίσως μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές έχουν γίνει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ αναφερόμενος στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου σημείωσε πως μία από τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος πρέπει να είναι ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στη δομή, λειτουργία και εταιρική διακυβέρνησή της. «Ίσως αυτή να ήταν μια από τις πιο σοβαρές παραλήψεις του προγράμματος στήριξης, αλλά έστω και τώρα αυτές οι επιβεβλημένες αλλαγές μπορούν και πρέπει να προωθηθούν, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Τράπεζας και με ευθύνη όλων μας», επεσήμανε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα