Έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία

Προ των πυλών είναι νέα ρύθμιση για χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία και εφορία, όπου η δόση θα δίνεται βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του οφειλέτη. Σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στόχος είναι η είσπραξη μέρους από τα χρέη των 30 δισ. ευρώ που «βουλιάζουν» τα ταμεία.

Όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, για τη νέα ρύθμιση που προωθείται θα ληφθεί υπόψη η πραγματική οικονομική κατάσταση και οι δυνατότητες των οφειλετών σε αντίθεση με την προηγούμενη ρύθμιση, η οποία έθετε γενικές προϋποθέσεις για ένταξη, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οφειλέτες που δεν χρειάζονταν διευκόλυνση και να πλήττονται όσοι είχαν αδυναμία πληρωμής.

Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για την εφαρμογή της διαδικασίας του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στην περίπτωση πτωχών οφειλετών, καθώς και οφειλετών που έχουν υπαχθεί στις προπτωχευτικές διαδικασίες συνδιαλλαγής και εξυγίανσης. Επιπλέον, καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων κάποιες οφειλές μπορεί να χαρακτηρισθούν ανεπίδεκτες είσπραξης και να διαγραφούν.

Στις πρωτοβουλίες για την είσπραξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των οφειλόμενων στα Ταμεία πιθανότατα θα ενταχθούν και όσοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται στο δυσθεώρητο ύψος των 17 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ και των 12 δισ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα