Έρχεται το βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή

Εν αναμονή της έκδοσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ενώ το πολιτικό σκηνικό της χώρας έχει αλλάξει άρδην μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τοn σχηματισμό κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα με το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και τον πρόεδρό του Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληρoφορίες τής «Α», το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αναμένεται να χορηγηθεί στους νομικούς παραστάτες των κατηγορουμένων από μέρα σε μέρα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ορισμός ημερομηνίας έναρξης της δίκης. Με αυτό η Δικαιοσύνη θα αποφαίνεται οριστικά ποιοι από τους κατηγορουμένους θα παραπέμπονται σε δίκη και για ποιες κατηγορίες. Ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του βουλεύματος που αναμένει η πλευρά των κατηγορουμένων είναι αν οι δικαστές που θα αποφανθούν για την ποινική μεταχείρισή τους αποφάσισαν ομόφωνα ή υπήρξαν και διαφωνίες.

Ήδη, ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος με πρότασή του έχει ζητήσει την παραπομπή σε δίκη 70 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων και των 18 βουλευτών του ναζιστικού κόμματος για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Και ενώ η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έναρξη της δίκης, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος όπου θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει πολλές προτάσεις, με πλέον επικρατέστερες αυτές με τις οποίες ζητείται η εκδίκαση της υπόθεσης είτε σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εντός των φυλακών Κορυδαλλού είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος, προσπαθούν να «χτίσουν» την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν προκειμένου να αντικρούσουν την αποτρόπαια δράση που η Δικαιοσύνη τούς καταλογίζει. Ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και δεκάδες άλλα βίαια περιστατικά που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία, συνθέτουν το σκηνικό της «εγκληματικής οργάνωσης», όπως πλέον αντιμετωπίζουν το ναζιστικό κόμμα οι δικαστικές αρχές.

Η περίπτωση Μπούκουρα
Μάλιστα, στο παρά ένα της έκδοσης του βουλεύματος οι δικαστικές αρχές, άναψαν το «πράσινο φως» για την αντικατάσταση της προφυλάκισης του μεταμεληθέντα βουλευτή Στάθη Μπούκουρα με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως είχε ζητήσει με πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο η εισαγγελέας Εφετών κα Σταυρούλα Στεφανάτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εισαγγελέα «μέτρησε» το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του και ότι μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του διαχώρισε τη θέση του από το ναζιστικό κόμμα και την εγκληματική του δράση. Την εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε πλήρως –παραμονές Χριστουγέννων– το συμβούλιο Εφετών, το οποίο έκρινε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής πρέπει να αποφυλακιστεί (και) γιατί έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους υπολοίπους συγκατηγορουμένους του.
Ειδικότερα, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα του Στ. Μπούκουρα για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της εγγυοδοσίας των 10.000 ευρώ.
Νομικοί κύκλοι, με αφορμή το γεγονός της αποφυλάκισης του Στ. Μπούκουρα, έκαναν λόγο για «μήνυμα» της Δικαιοσύνης προς όσους θελήσουν να μιλήσουν για την «εγκληματική δράση» της Χρυσής Αυγής εν όψει της δίκης που έρχεται.

Η στάση Κουκούτση και Αλεξόπουλου
Πάντως, ενδεικτική της «γραμμής» που αναμένεται να ακολουθήσουν κάποιοι από τους κατηγορουμένους, είναι η προσπάθειά τους να διαχωρίσουν τη θέση τους από άλλους τους συγκατηγορούμενούς τους. Χαρακτηριστική είναι η στάση που είχε κρατήσει στην απολογία του στις ανακρίτριες ο βουλευτής Δημήτρης Κούκουτσης, ο οποίος είχε «αδειάσει» τον συγκατηγορούμενό του Ηλία Κασιδιάρη για εμπρηστικές δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν.
«Ο κ. Κασιδιάρης υπερβάλλει εαυτόν», είπε ο βουλευτής, ενώ όταν ρωτήθηκε από τις ανακρίτριες για μηνύματα που είχε λάβει ο συγκατηγορούμενός του όπου ομοϊδεάτης του τον προέτρεπε «να κατέβουν κάτω και να γ……. κάποιους», ο Δ. Κουκούτσης είχε σχολιάσει: «Τελικά τη μισή Αθήνα την ανέλαβε ο κ. Κασιδιάρης και την άλλη μισή ο κ. Τατσόπουλος».
Τη θέση του έχει διαχωρίσει ακόμη και ο κατηγορούμενος βουλευτής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, ο οποίος έχει μιλήσει στην απολογία του για κρυφή ατζέντα της Χ.Α. αλλά και για απειλές που δέχθηκε κατά της ζωής του ο ίδιος και η οικογένειά του όταν αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί.
Το σίγουρο είναι πως κατά την ακροαματική διαδικασία θα δοθεί μάχη νομικών επιχειρημάτων για το θέμα των προφυλακίσεων των βουλευτών χωρίς άρση ασυλίας και με το σκεπτικό περί τέλεσης διαρκούς αυτόφωρου κακουργήματος από τους κατηγορουμένους (που εξαιρεί την εφαρμογή του άρθρου 62 του Συντάγματος).
Επιπλέον, σημείο αναφοράς θα αποτελέσουν οι απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων που εμπεριέχονται στη δικογραφία, όπως επίσης και σε «ντοκουμέντα» και φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, αποδεικτικά –σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη– της εγκληματικής τους δράσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα