Έστι… Ξένης οφθαλμός (που τα πάντα αναιρεί)

Δεν είναι μυστικό ότι εσχάτως οι δικαστικοί συντάκτες βρίσκονται προ ενός εσωτερικού διλλήματος: δεν ξέρουν αν πρέπει να χαρούν που τους έχει πέσει τόση δουλειά ή αν πρέπει να στενοχωρηθούν που διαταράσσεται η συνήθως ανέφελη δημοσιογραφικά θερινή ραστώνη τους.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Όποιο πρόσημο κι αν βάλουν στην τύχη τους οι συνάδελφοι, το σίγουρο είναι πως για ένα κομμάτι της… εργασιοθεραπείας τους ευθύνεται η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, που στο «ποδαρικό» του Αυγούστου βάλθηκε να βγάλει ειδήσεις. Καταρχάς, η ανώτατη δικαστικός άσκησε αναίρεση κατά του υπ’ αριθμ. 1190/2017 απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου, η οποία είχε απαλλαγεί από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, για την υπόθεση του «παγώματος» προστίμου ύψους 78.000.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε εταιρεία.

Την ίδια ημέρα, η κα Δημητρίου άσκησε αναίρεση και κατά της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από την κατηγορία της μη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες για τα έτη 2011-2012, όταν δηλαδή ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η εισαγγελέας διαπίστωσε κατά νόμον ότι τόσο το απαλλακτικό βούλευμα, όσο και η αθωωτική απόφαση στερούνται πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία και ως εκ τούτου πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Ποινικό Τμήμα του Άρειου Πάγου για το εάν θα παραπεμφθούν ή όχι σε νέα δίκη τα δύο πρόσωπα.

Οι δύο αναιρέσεις της κας Δημητρίου προκάλεσαν αντιδράσεις και οι απορίες. Ειδικά στην περίπτωση Χαρδούβελη, ο ίδιος ο πρώην υπουργός αναρωτήθηκε για το εάν ποτέ στο παρελθόν ο Άρειος Πάγος είχε ασχοληθεί με υπόθεση πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ με το καυστικό ειρωνικό σχόλιό του ότι «πιο εύκολο είναι να πάει κανείς στον παράδεισο παρά να αθωωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ» υπαινίχθηκε σχέσεις… στοργής της δικαστικής με την εκτελεστική εξουσία.

 

Πρόκριμα ενοχής για Γεωργίου;

Οι αναιρέσεις στις υποθέσεις Σαββαΐδου και Χαρδούβελη ήρθαν σε συνέχεια μιας άλλης πολύκροτης αναίρεσης που λίγες μόνο ημέρες πριν είχε ασκήσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αυτής κατά του απαλλακτικού βουλεύματος για τον Ανδρέα Γεωργίου. Με εκείνο το βούλευμα είχε απαλλαγεί ο κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, το οποίο αφορούσε την καταγγελία περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009, με αποτέλεσμα να υπαχθεί η χώρα στον επαχθή αστερισμό των μνημονίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα που ασκήθηκαν οι δύο πρώτες αναιρέσεις ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, και συγκεκριμένα γιατί έδρασε αυτοβούλως και δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010.

Το δικαστήριο του επέβαλλε την ανώτατη ποινή που προβλέπεται για το αδίκημα και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ωστόσο αναμένεται ότι θα ασκήσει αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης σε 10 ημέρες αφού αυτή δημοσιευτεί στο Ειδικό Βιβλίο (αρκετές εβδομάδες μετά), αλλά και η πλευρά της πολιτικής αγωγής, δηλαδή τα καταγγέλοντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, θα ζητήσει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του Νόμου για το απαλλακτικό μέρος στις δύο άλλες κατηγορίες.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι η καταδικαστική αυτή απόφαση πιθανώς να αποτελέσει πρόκριμα για την ενοχή του κ. Γεωργίου, για την οποία θα αποφασίσει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα επιληφθεί της υποθέσεως της διόγκωσης του ελλείμματος έπειτα από την αναίρεση που άσκησε η κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κι αυτό διότι ο κ. Γεωργίου καταδικάστηκε για την πράξη του ότι διαβίβασε τα στατιστικά στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα χωρίς να έχει προς τούτο την απαραίτητη έγκριση από το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, οπότε η πράξη αυτή ενδέχεται να θεωρηθεί προπαρασκευαστική, δηλαδή απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την πραγμάτωση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία που ακόμα εκκρεμεί σε βάρος του.

Τα πανθ’ ορά!

Στην 13μηνη θητεία της ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η Ξένη Δημητρίου αξιοποιεί στο έπακρον τις δυνατότητες που της προσφέρει η θέση της, καθώς λίγους μήνες πριν και έπειτα από δική της αναίρεση καταδικάσθηκε ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο €10.000 για το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση, ενώ μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου η κ. Δημητρίου άνοιξε ξανά τον φάκελο της εισαγγελικής έρευνας για τις μίζες του C4i έπειτα από καταγγελίες πρώην κορυφαίου στελέχους γαλλικής εταιρείας σύμφωνα με τις οποίες, αφήνονται υπόνοιες χρηματισμού ακόμα και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την υπογραφή της σύμβασης.

Όλα τα παραπάνω συνδέουν σημειολογικά οι κακές γλώσσες και υποσημειώνουν ότι κατά διαβολική σύμπτωση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει βάλει στο μικροσκόπιο –όχι φυσικά παράτυπα– όλες τις υποθέσεις που ο αντιπολιτευόμενος πριν από το 2015 ΣΥΡΙΖΑ ανέμιζε ως παντιέρα του αγώνα του κατά της διαπλοκής. Διότι ο μεν Χαρδούβελης ήταν σημαίνων στέλεχος των κυβερνήσεων Σαμαρά, η Σαββαΐδου τοποθετήθηκε στη θέση της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων πάλι επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Μένει ο Γεωργίου, που δεν υπήρξε «αντίπαλος» του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο εχθρός στο αφήγημα του καραμανλικού μπλοκ, το οποίο βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση. Βέβαια η υπόθεση Γεωργίου εξελίσσεται περίεργα, διότι μπορεί μεν οι Καραμναλικοί μέσω της πιθανής καταδίκης του θα θεωρήσουν εαυτούς δικαιωμένους, ενώ για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί σε… προαπαιτούμενο για την είσπραξη των δόσεων από τους δανειστές, με τους τελευταίους να ζητούν την αθώωση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Τελικά, αν ζούσε σήμερα ο Αισχύλος θα επαναλάμβανε το «έστι δίκης οφθαλμός, ος τα πανθ’ ορά» (μτφ «υπάρχει οφθαλμός της θείας Δικαιοσύνης, ο οποίος παρακολουθεί τα πάντα») ή θα το παρέφραζε «έστι… Ξένης οφθαλμός που τα πάντα… αναιρεί»;

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα