Έτοιμος για απόδραση αν στραβώσει η αξιολόγηση

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Έτοιμος για όλα είναι ο Αλέξης Τσίπρας με δεδομένο ότι πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα είτε για την λήψη σκληρών μέτρων είτε για τις κάλπες. Και ο πρωθυπουργός αυτό το έκανε σαφές με μια δήλωση του: «Οι εκλογές δεν με φοβίζουν».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου καθώς το «ατύχημα» πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μια Ευρώπη η οποία οδεύει χώρα με χώρα στις κάλπες. Παρά τις από μηνών δηλώσεις ότι η περιβόητη αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, και με αυτό το… άμεσα να έχει διαρκέσει πάρα πολύ, δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο αδιέξοδο να επιλέξει την φυγή.

Μάλιστα μια δήλωσή του σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τα δύο χρόνια από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015, μόνο τυχαία δεν είναι. Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να απέρριψε το ενδεχόμενο των εκλογών με τη διαφορά, όμως, ότι πρώτα έκανε ξεκάθαρο ότι δεν τον φοβίζουν.

Εικόνα διάλυσης…

Η δήλωση αυτή συνδέεται άμεσα με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πλέον παρουσιάζει εικόνα διάλυσης με τα κομματικά στελέχη της πρώτης γραμμής που σήκωναν το οργανωτικό βάρος να έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με δικαιολογία τις κυβερνητικές επιλογές.

Αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται κουρασμένη γεγονός που προβληματίζει το Μαξίμου ειδικά στην περίπτωση που θα κληθούν να στηρίξουν νέα μέτρα τα οποία θα αφορούν και περικοπές. Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να ενημερώνουν σε βάθος τους βουλευτές για τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο έτσι ώστε να μην τους προκαλούν επιπλέον ένταση και κυρίως να μην τους προϊδεάζουν για τα όσα θα ακολουθήσουν.

Αυτή η τακτική, δε, ακολουθείται και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Οι υπουργοί που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με τις διαπραγματεύσεις έχουν λάβει εντολή να μην μοιράζονται πληροφορίες με συναδέλφους τους έτσι ώστε να διατηρείται μια επιφανειακή έστω ηρεμία. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός πως υπουργός – πρωταγωνιστής της τελευταία περίοδο– σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, προσπάθησε να καλύψει τα κενά στην ενημέρωσή του όταν οι κάμερες έκλεισαν και λίγο αφότου είχε δηλώσει βέβαιος πως η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο. «Βρε παιδιά, πραγματικά τώρα, πώς τα πάμε; Εσείς τι μαθαίνετε;» φέρεται να ρώτησε τους συνομιλητές τους αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο ότι είναι απομονωμένος από την ενημέρωση κυρίως γιατί εκείνος δεν εμπλέκεται στις συνομιλίες με τους δανειστές καθώς έχει κλείσει όλες τις υποχρεώσεις του.

Φοβάται διαρροές το Μαξίμου

Πίσω στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στο Μαξίμου θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρξουν διαρροές σε περίπτωση που επιπρόσθετα, έστω και ασαφή, μέτρα κατατεθούν στην Βουλή προς ψήφιση. Αυτός, υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές, είναι και ο λόγος που ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρης Καμμένος, παρά τις δηλώσεις του για πειραγμένο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ παραμένει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου. «Κάθε βουλευτής έχει πλέον σημασία. Και όσο ο καιρός θα περνάει θα έχει και μεγαλύτερη» υποστηρίζει ο συνομιλητής της «Α».

Άλλωστε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σηκώσει δυσθεώρητο βάρος που δεν τους αναλογούσε μετά τις συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών. «Δεν είναι πλέον εύκολο να κυκλοφορήσουμε. Ακόμα και οι φίλοι μας πλέον δεν μπορούν να συγκρατηθούν και μας εγκαλούν για τα όσα συμβαίνουν. Και μπορεί να γίνεται και έργο στην κυβέρνηση, όμως η γενική εικόνα είναι αυτή του μνημονίου. Και αυτό δεν μπορούν να μας το συγχωρέσουν» σχολιάζει στην «Α» βουλευτής του Λεκανοπεδίου, παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που επιχείρησε να δείξει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου δηλώνοντας πως «ο λαός εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση παρά τα όσα τραβάει».

«Εμπιστοσύνη μας έχουν οι δικοί μας άνθρωποι οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως κάναμε λάθος και ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι περιμέναμε. Ο λαός γενικά, όπως προσπαθεί να πείσει η Θεανώ, δεν μας έχει καμία εμπιστοσύνη και για αυτό φταίει η κυβέρνηση. Έχουν γίνει λάθη στρατηγικής και κάποια είναι ασυγχώρητα» συμπληρώνει ο βουλευτής στην «Α».

Όσον τώρα αφορά τον κομματικό μηχανισμό, αυτός τελεί υπό διάλυση με τους πρωταγωνιστές του παρελθόντος να απέχουν γεγονός που γεννά ανησυχία για το πώς θα τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταπεξέλθει σε μια εκλογική αναμέτρηση. Ακόμα και στα γραφεία της Κουμουνδούρου, οι γνώριμες φυσιογνωμίες του παρελθόντος σπανίζουν και μαζί τους η εμπειρία που κουβαλούσαν και είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ. Μια εκλογική αναμέτρηση χωρίς τους στρατηγούς του κόμματος, πολύ απλά θα διευρύνει και άλλο την ψαλίδα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα