Έτοιμος για σύγκρουση με τα «γαλάζια» τζάκια

Ανησυχία και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στις πολιτικές οικογένειες –τα λεγόμενα τζάκια– της Νέας Δημοκρατίας η «καρατόμηση» του υιού Τραγάκη από τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών της παράταξης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρ’ ότι και ο ίδιος προέρχεται από πολιτικό τζάκι, φρόντισε να στείλει ηχηρό μήνυμα στους «βαρόνους» του κόμματος ότι στην δική του Ν.Δ. δεν χωρά οικογενειοκρατία και νεποτισμός. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του Γιάννη Τραγάκη, να προεξοφλήσει την υποψηφιότητα του γιου του, Παναγιώτη, αντ’ αυτού στη Β’ Πειραιώς, αναδεικνύει τις παθογένειες που υπάρχουν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.

Ο επί 33 χρόνια βουλευτής της Ν.Δ. πίστεψε ότι μπορούσε να «κληροδοτήσει» την έδρα και την εκλογική πελατεία στον γόνο του. Δεν υπολόγισε όμως τον πρόεδρο της παράταξης, ο οποίος έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο πως σχεδιάζει ανανέωση στα ψηφοδέλτια και ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη θέση του. «Όποιος προεξοφλεί την συμμετοχή του στις λίστες θα υποστεί προεδρικό “πέλεκυ”. Το κόμμα έχει διαδικασίες και όργανα», μετέφερε στην «Α» στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η υπόθεση Τραγάκη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Πειραιώς. Στ’ αυτιά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ηχούν αρκετά συχνά ψίθυροι από πρόσωπα που εμφανίζουν εαυτούς ως «σίγουρους» για τα ψηφοδέλτια. Ορισμένοι δε εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες και υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη λάβει το χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρ’ ότι ο ίδιος επιχειρεί να γυρίσει σελίδα το κόμμα. Δεν είναι τυχαίο πως το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, μία από τις εμφατικές κινήσεις εξωστρέφειας της Ν.Δ., επικρίθηκε από την «γαλάζια» νομενκλατούρα που δεν μπορεί να δεχτεί ότι γόνοι πολιτικών οικογενειών δεν θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή.

«Οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές έχουν προτεραιότητα, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι να ανανεώσει τις λίστες του κόμματος – και με στελέχη που θα “στρατολογηθούν” από το Μητρώο Στελεχών», υπενθυμίζουν προς ενδιαφερόμενα στελέχη δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όλοι αξιολογούνται»

Κι αν ο Γιάννης Τραγάκης υπέπεσε σε εάν παιδαριώδες, για βουλευτή που εκλέγεται από 1974 μέχρι και σήμερα, λάθος, υπάρχουν άλλοι εντός της «γαλάζιας» παράταξης που κινούνται πιο… συνετά, έχοντας κατά νου όμως να δώσουν το δαχτυλίδι της διαδοχής στους γόνους τους. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα ρεπορτάζ ή τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων, βλέπει αρκετά γνωστά ονόματα να εμφανίζονται ως έχοντες λάβει το χρίσμα. Στην Β’ Αθηνών για παράδειγμα συναντά κανείς την Ντόρα Πάλλη (κόρη της πρώην υπουργού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά), την Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην υπουργού Νίκου Γκελεστάθη), τον Νίκο Κωστόπουλο (γιο του πρώην βουλευτή Δημήτρη Κωστόπουλου). Στην Α’ Πειραιώς υπάρχει ο Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. αλλά και των ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Μελά, ενώ στα Τρίκαλα φαίνεται πως κατεβαίνει ο Μικέλης Χατζηγάκης (γιος του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη). Ακόμη και πρώην βουλευτές με μικρότερο πολιτικό βάρος, όπως ο Κώστας Καραμπίνας στην Άρτα, εμφανίζονται να προωθούν τα παιδιά τους (σ.σ. Εύη Καραμπίνα), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται ενοχλημένος σε πολλές περιπτώσεις.

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος καλείται κόντρα σε πολιτικά –άλλα μικρότερα κι άλλα μεγαλύτερα– να επιβάλει τα δικά του «θέλω», τις δικές του ιδέες για τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κι αν ο Γιάννης Τραγάκης έβαλε… αυτογκόλ, υπάρχουν πολλοί ακόμη «Τραγάκηδες» που κινούνται πιο μεθοδικά. Στην Πειραιώς, πάντως, έχουν σφαιρική εικόνα για το τι συμβαίνει σε όλη την χώρα και έχουν εντοπίσει τα «φάλτσα» που προκαλούν συζητήσεις στο εσωτερικό της παράταξης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα