«Έτσι θα κυβερνήσω»

«Η ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πλαίσια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελούν την εκκίνηση της φθινοπωρινής επίθεσης της Νέας Δημοκρατίας».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Με αυτά τα λόγια περιγράφει στην «Α» συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης την διήμερη παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη. Όπως εξηγεί ο ίδιος, το στοίχημα είναι διπλό: Από την μία να αποδομήσει τον λόγο και τα επιχειρήματα που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, και από την άλλη να ενισχύσει –στο πλαίσιο της «Συμφωνίας Αλήθειας»– το κλίμα εμπιστοσύνης που χτίζει με την κοινωνία. Πώς θα γίνει αυτό; Με την παρουσίαση ενός ρεαλιστικού και απολύτως τεκμηριωμένου σχεδίου διακυβέρνησης του τόπου, χωρίς υποσχέσεις και «παχιά» λόγια.

Βέβαια, υπάρχει και ένα τρίτο στοίχημα που εντέχνως αποφεύγουν να αναφέρουν στην Πειραιώς, και δεν είναι άλλο από τις δημοσκοπήσεις. Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές από την «Α», παρά την φθορά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην εξουσία, η Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει να ωφεληθεί απ’ αυτήν την φθορά, να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερη μερίδα του εκλογικού σώματος.

«Γαλάζιες» προτεραιότητες

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος –που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους παραγωγικούς φορείς– βασίζεται σε τρεις προτεραιότητες:
1) Την δημιουργία πολλών νέων δουλειών μέσα από μια «έκρηξη» ιδιωτικών επενδύσεων.
2) Την μείωση των φορολογικών βαρών και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους.
3) Την στήριξη της Ν.Δ. στους νέους και στους πιο αδύναμους πολίτες.

Όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, ένα πολυπληθές επιτελείο στελεχών εργάστηκε για εβδομάδες, προκειμένου να παρουσιάσει στον πρόεδρο του κόμματος αναλυτικές και κοστολογημένες προτάσεις ανά τομέα ευθύνης, προκειμένου να τις εντάξει στην παρέμβασή του. «Με βάση τις τρεις παραπάνω προτεραιότητες, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει απόψε το βράδυ τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές, με τα οποία θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του για έξοδο της χώρας από την κρίση», σχολιάζουν στην «Α» πηγές της Πειραιώς. Οι ίδιοι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. κάνουν λόγο για μία ομιλία «ζυγισμένη» έτσι ώστε να ισορροπεί μεταξύ του οραματικού στοιχείου και της παρουσίασης συγκεκριμένων προτάσεων.

Μείωση της φορολογίας

Ήδη από την συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το στίγμα του όσον αφορά την φορολογία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων, ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία μέσα από ένα πλαίσιο προτάσεων που, όπως είπε, θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και θα δίνει την δυνατότητα, πάλι, στην μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη. Όσον αφορά την ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει προτάσεις που θα σηματοδοτούν την δυνατότητα υπέρβασης του φαύλου κύκλου ύφεσης και υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών, μέσω της προώθησης τομών στην Δημόσια Διοίκηση και στην διαχείριση του κρατικού χρήματος.

«Το ζήτημα δεν είναι να εξηγήσουμε, γιατί ο Τσίπρας είναι κακός. Το ζήτημα είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι μια καλή κυβέρνηση, με έναν πρωθυπουργό που εννοεί αυτό που λέει», σημειώνει στην «Α» συνεργάτης του «γαλάζιου» προέδρου περιγράφοντας το στίγμα της ομιλίας του. Μία ομιλία, που όπως σημειώνουν από την Πειραιώς, θα έχει στοιχεία δομικής αντιπολίτευσης στις κυβερνητικές πολιτικές, χωρίς όμως να μένει εκεί.

Η μεγάλη πρόκληση

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. να εμφανιστεί ως ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης, ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει την μετάβαση της χώρας με όρους κανονικότητας στο «αύριο». Άλλωστε, ο ίδιος σε συνομιλητές του εξηγεί πως, εφόσον η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα ακολουθήσει μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική πολιτική εντός ορίζοντα εξαμήνου, προκειμένου να παραχθεί το απαιτούμενο «θετικό σοκ» για την οικονομία και να διαμορφωθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Τέλος, κεντρική θέση στο αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για το «αύριο» έχουν τόσο οι νέοι, όσο και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι λιγότερο προνομιούχοι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα