Έφυγε από τη ζωή η εκδότρια του «Εξάντα» Μάγδα Κοτζιά

«Non omnis moriar», έλεγε ο Οράτιος. Που σημαίνει, δεν θα πεθάνω ολόκληρος, κάτι από εμένα θα μείνει στον κόσμο. Και, ναι, η Μάγδα Κοτζιά δεν πέθανε ολόκληρη. Άφησε πίσω της έναν κόσμο γεμάτο βιβλία, έναν εκδοτικό οίκο, όνειρο ζωής από τα πικραμένα χρόνια της εξορίας των συνταγματαρχών.

«Η επιλογή και η έκδοση κάθε βιβλίου είναι πράξη πολιτική», είναι η φράση που αντικατόπτριζε τη φιλοσοφία του «Εξάντα» της Μάγδας Κοτζιά, πολιτικοποιημένη και η ίδια εξάλλου.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών με θλίψη πληροφορήθηκε την απώλεια της  Μάγδας Κοτζιά, των εκδόσεων ΕΞΑΝΤΑΣ. Οι συνάδελφοί της από το ΣΕΒΑ εκφράζουν τη βαθειά λύπη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους της», ανακοίνωσε ο ΣΕΒΑ νωρίς το πρωί, με το που έγινε γνωστό το μοιραίο ταξίδι μιας γυναίκας που έκανε τρόπο ζωής την αγάπη της για τον πολιτισμό.

Εξάλλου, πληροφορούμενος την είδηση της απώλειας της Μάγδας Κοτζιά, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πριν αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του εκδοτικού χώρου στην Ελλάδα, η Μάγδα Κοτζιά είχε ήδη διακριθεί για τη βαθιά της καλλιέργεια και την πολιτική της ενάργεια. Διαφεύγοντας στο Παρίσι εξ αιτίας της δικτατορίας, στήριξε την εικαστική πρωτοπορία της εποχής. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, αφοσιώθηκε στον εκδοτικό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε και θεσμικά. Ο κόσμος της ανάγνωσης της οφείλει τη γνωριμία με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες και διανοητές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους της”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα