Έφυγε η Πιερέτ Μπλόκ, μία από τις μορφές της αφηρημένης τέχνης

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της αφηρημένης τέχνης, η Πιερέτ Μπλοκ έφυγε από τη ζωή. Η καλλιτέχνης, στενή φίλη του ζωγράφου Πιερ Σουλάζ με τον οποίο μοιραζόταν την έλξη για το μαύρο, πέθανε στις αρχές Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα η Κάρστεν Γκριβ, η γκαλερίστας που εξέθετε τα έργα της.

«Η κυρία Μπλοκ μάς άφησε ήσυχα τη νύχτα της 7ης Ιουλίου σε ηλικία 89 ετών», ανέφερε η γκαλερί, χαιρετώντας «μια μορφή της γαλλικής αφηρημένης τέχνης».

Το έργο της διακριτικής αυτής καλλιτέχνιδας αποτελείται από αποτυπώματα, σειρές από μαύρες και λευκές τελείες, μουντζούρες, που μας κάνουν να σκεφθούμε ένα είδος διαμελισμού της γραφής, μια αναλογία την οποία υπερασπιζόταν.

Τα υλικά που προτιμούσε ήταν το νήμα από αλογότριχα και η σινική μελάνη. Το μαύρο είναι πανταχού παρόν και παραπέμπει στο έργο του Πιερ Σουλάζ, του οποίου η Πιερέτ Μπλοκ ήταν στενή φίλη.

Γεννημένη το 1928 στο Παρίσι, εγκατεστημένη στην Ελβετία στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πιερέτ Μπλοκ άρχισε να εκθέτει έργα της κατά τη δεκαετία του 1950 και από τότε δεν σταμάτησε να τα παρουσιάζει σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα