«Έφυγε» και ο Γεράσιμος Λαβράνος

Γεννήθηκε το 1935 στην Κέρκυρα, ταγμένος από τα παιδικάτα του στη μουσική, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στη διεθνή τζαζ και σόουλ μουσική.

531854_453036521398078_1272365648_nΣτα 11 χρόνια του έπαιζε κόρνο στη φιλαρμονική Εταιρεία «Ν. Μάντζαρος». Στη συνέχεια πήρε θεωρητικά μαθήματα και μαθήματα πιάνου. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα αφιερωνόταν στην κλασική μουσική, ανακάλυψε στο σπίτι του δασκάλου του, Σπύρου Μεταλληνού, κάποιες παρτιτούρες του Γκέρσουιν και του Κόουλ Πόρτερ και άρχισε να συναρπάζεται από την τζαζ.

Στο διάστημα της στρατιωτικής θητείας του στο Φάληρο, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών. Το 1958, έγραψε το πρώτο του τραγούδι, «Χέρι χέρι», σε στίχους Κώστα Πρετεντέρη, σηματοδοτώντας τον δρόμο της επιτυχίας που ανοιγόταν μπροστά του. Πολλοί ήταν οι ερμηνευτές των τραγουδιών του. Ανάμεσά του ο Σώτος Παναγόπουλος, ο Τζίμης Μακούλης, η Τζένη Βάνου, η Γιοβάνα, η  Μπελίντα, το Τρίο Καντσόνε, η Νάνα Μούσχουρη, η Μαρινέλλα –με την οποία έδωσε και συναυλίες στη Βραζιλία το 1968– ο Γιάννης Βογιατζής, η  Πόπη Αστεριάδη, η Καίτη Χωματά κ.ά. Μάλιστα το όνομα «Τζένη Βάνου» ήταν ψευδώνυμο που επινόησε ο Γεράσιμος Λαβράνος για να μη γίνει αντιληπτή από τον πατέρα της, όταν ξεκίνησε να τραγουδά στο κρατικό ραδιόφωνο.

Από αριστερά: Κώστας Σεϊτανίδης, Γιώργος Εμιρζάς, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Χατζιδάκις, Γεράσιμος Λαβράνος. Κάννες, 1960, «Ποτέ την Κυριακή»
Από αριστερά: Κώστας Σεϊτανίδης, Γιώργος Εμιρζάς, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Χατζιδάκις, Γεράσιμος Λαβράνος. Κάννες, 1960, «Ποτέ την Κυριακή»

Στον κινηματογράφο επένδυσε με τη μουσική του 25 περίπου ταινίες, από τις οποίες 7 ήταν της Φίνος Φιλμ,  με τελευταία την «Αγώνα Χωρίς Τέλος» το 1979. Το τραγούδι του «Χάλι Γκάλι» που τραγουδήθηκε από την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Σωφερίνα» έγινε μεγάλη επιτυχία.

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, με την είδηση του θανάτου του Γεράσιμου Λαβράνου δήλωσε:

«Η απώλεια του μαέστρου, ενορχηστρωτή και συνθέτη Γεράσιμου Λαβράνου αφήνει φτωχότερη τη μουσική οικογένεια. Ο Κερκυραίος μουσικός έφερε το ελληνικό κοινό κοντά στη τζαζ και έντυσε με τη μουσική του δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με κορυφαίους ερμηνευτές της εποχής του όπως η Τζένη Βάνου, ο Γιάννης Βογιατζής, η Μαρινέλλα, ο Τζίμης Μακούλης, ο Bob Azzam, ο Luis Mariano, ο Tom Jobim και συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Μουζάκης αλλά και ο Γιάννης Χρήστου. Υπήρξε καλλιτέχνης με τις ρίζες του στον λαϊκό πολιτισμό και τα μάτια στραμμένα στο διεθνές στερέωμα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα