«Έχουμε αποβάλει όλα τα βαρίδια από το κόμμα»

Η έλλειψη αξιοπιστίας, η ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και οι εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν σε ένα εκρηκτικό μείγμα μέτρων, με συνέπεια η κοινωνία να κληθεί να πληρώσει και πάλι το μάρμαρο. Αυτά επισημαίνει ο Βασίλης Κεγκέρογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α».

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζει πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και όσο παραμένει δημιουργεί μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα.

Ο κ. Κεγκέρογλου στη συνέντευξή του αναφέρεται τόσο στις εξεταστικές επιτροπές, υποστηρίζοντας πως όλα πρέπει να έρθουν στο φως και εάν υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει πως «εμείς έχουμε αποβάλει όλα τα βαρίδια από το κόμμα μας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Κεγκέρογλου:

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ποιο συμπέρασμα εξάγεται για τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση ειδικά στα εργασιακά; Για ποιο λόγο άνοιξε το θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις, αφού ο νόμος 4024 το αναφέρει ξεκάθαρα ότι επανέρχονται μετά το τέλος του προγράμματος;

«Πολλά από αυτά τα ζητήματα δεν υπήρχαν ως απαιτήσεις ούτε όπως τίθενται σήμερα στην ατζέντα των δανειστών. Είναι πρόσθετα και αποτέλεσμα της αποτυχημένης και χωρίς σχέδιο διαπραγμάτευσης και των συνεχών καθυστερήσεων της κυβέρνησης που αυξάνουν τον λογαριασμό. Η έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης, οδηγεί σε υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση όμως δεν αξιοποίησε ούτε προτάσεις, όπως αυτή που παρουσιάσαμε εμείς  για τα εργασιακά, πρόταση συμφωνημένη με τους κοινωνικούς εταίρους από το ΣΕΠ του 2014. Βεβαίως, στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση αναζητά το φύλλο συκής για τα νέα δυσβάστακτα μέτρα  και κυρίως για την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου. Ούτως ή άλλως, όπως είπατε, μετά το τέλος του προγράμματος επανέρχεται το πρότερο σύστημα και είναι καθαρά επικοινωνιακοί οι λόγοι που το αναδεικνύει η κυβέρνηση».

Αλήθεια, πότε εκτιμάτε ότι θα κλείσει η 2η αξιολόγηση;

«Όλα όσα βιώνει σήμερα η κοινωνία, δεν θα υπήρχαν αν η χώρα δεν είχε οδηγηθεί το 2015 στο 3ο αχρείαστο μνημόνιο των κ.κ. Τσίπρα – Καμμένου. Βεβαίως, η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει στην ώρα της. Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, εμείς θεωρούμε ότι τα πρόσθετα σκληρά μέτρα είναι αποτέλεσμα αφενός της καθυστέρησης και αφετέρου της άνευ όρων παράδοσης της κυβέρνησης. Είναι φανερό ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, είναι να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τίμημα για τη χώρα και την κοινωνία. Σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση και διαπραγματεύονται μόνο στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Επιτείνουν έτσι, με βαρύ κόστος, το δράμα για τον λαό και την πατρίδα. Είναι πλέον καθαρό σε όλους ότι τις επόμενες ημέρες θα επισημοποιηθεί μια νέα επώδυνη διαπραγματευτική ήττα της Ελλάδας και θα επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε επί δύο χρόνια: Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί!

»Οι δανειστές έχουν το δικό τους σοβαρό μερίδιο ευθυνών για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τις ακραίες απαιτήσεις τους και τις εμμονές σε λάθος συνταγές. Εδώ όμως που βρισκόμαστε σήμερα, αντιμέτωποι με το δίλημμα GREXIT ή διαρκής λιτότητα,  μας έχει φέρει με αποκλειστική του ευθύνη ο κ. Τσίπρας και οι συνεταίροι του».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει τα μέτρα της 2ης αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσετε ούτε τα λεγόμενα αντίμετρα;

«Με τη συζήτηση για τα αντίμετρα η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών. Ασφαλώς δεν θα επικυρώσουμε ούτε έμμεσα τα επώδυνα μέτρα, αποτελέσματα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το μόνο αντίβαρο μπορεί να είναι η εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Με σχέδιο για τη διαπραγμάτευση, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας».

Εάν κληθείτε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσετε θα το απορρίψετε;

«Εμείς έχουμε θέσει ως πολιτικό πρόταγμα  την εθνική συνεννόηση,  που είναι προϋπόθεση για να αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική. Σήμερα η κυβέρνηση ταμπουρώνεται πίσω από τη συμπαγή πλειοψηφία των 153, επομένως η ερώτησή σας είναι υποθετική. Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά από 7 έτη κρίσης έπρεπε ο πολιτικός κόσμος να γνωρίζει και κυρίως οι σημερινοί δύο πρώτοι, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί. Όμως δεν αρκεί ούτε μια επί μέρους συνεργασία. Χρειάζεται ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τελειώσουν τα δύσκολα μέτρα  και να περάσουμε σε περίοδο ανάκαμψης. Εμείς έχουμε αποδείξει, σε πολύ δύσκολες περιόδους, ότι προτάσσουμε το εθνικό συμφέρον και δεν λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος. Άλλοι σφύριζαν αδιάφορα ή μας πετροβολούσαν και οφείλουν έστω τώρα να αποδείξουν ότι βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Συζητούμε με τους πολίτες και συνδιαμορφώνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, διεκδικώντας να μας δώσουν  την ανάλογη δύναμη να το διαχειριστούμε, με αλλαγή συσχετισμών στην κοινωνία σήμερα και αύριο στη Βουλή».

Είστε υπέρμαχος των εκλογών, ή να υπάρξει νέο κυβερνητικό σχήμα υπό την παρούσα Βουλή;

«Σήμερα, όπως ανέφερα προηγουμένως, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών είναι επιβεβλημένη για να διαμορφωθούν πολιτικές συνθήκες συγκρότησης εθνικής στρατηγικής και εθνικής γραμμής που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη  της χώρας. Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε, είναι όμως φανερό ότι όσο μένει αυτή η κυβέρνηση η ζημιά για τη χώρα είναι πολύ μεγάλη».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους πολίτες; Και το ρωτώ αυτό διότι υπάρχει και το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει επικριθεί από πολλούς.

«Εδώ και καιρό αφήσαμε πίσω μας τα δύσκολα. Με τις πρωτοβουλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προχωρούμε κερδίζοντας το χαμένο έδαφος με σταθερά βήματα. Βεβαίως χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια. Όπως θα έχετε διαπιστώσει, στο πλαίσιο της Εθνικής Συνεννόησης η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και θέσεις για την Εθνική Στρατηγική και για τα προτάγματά της.  Την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τις προοδευτικές αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχει βαρίδια.  Έχουμε κλείσει το κεφάλαιο ενότητα και συσπείρωση, και αυτό που παλεύουμε είναι η ανανέωση, και κάθε μέρα έχουμε νέους ανθρώπους που πλαισιώνουν τις γραμμές μας και τους διάφορους τομείς πολιτικής δράσης και επεξεργασίας των προτάσεών μας. Αυτήν τη στιγμή αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα από την πορεία ανάκαμψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Κεντροαριστεράς, της προοδευτικής παράταξης που έχει συνδεθεί με την ευημερία και την πρόοδο».

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές αντιδικίες, οι πολίτες μπορούν να ελπίζουν, και πού, για να βγει η χώρα από το τούνελ των μνημονίων και της κρίσης;

«Με την επιμονή της κυβέρνησης να αρνείται την εθνική συνεννόηση, την οποία εμείς προτείναμε από το 2015, τα πράγματα για την οικονομία και την κοινωνία χειροτερεύουν. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου απέτυχε, και η Νέα Δημοκρατία που παραμένει προσκολλημένη σε ατελέσφορες εμμονές δεν μπορεί. Γι’ αυτό ζητούμε ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να περάσουμε στην πολιτική της εθνικής συνεννόησης. Το σχέδιό μας για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις και πραγματικές δουλειές είναι ρεαλιστικό και συνδυάζει την ανάπτυξη με το βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Σε αντίθεση με τη λογική του Λαϊκού Κόμματος για την αγορά που καθορίζει τα πάντα, αλλά και την πολιτική υπερφορολόγησης των εθνικολαϊκιστών του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μειώνει πραγματικές θέσεις εργασίας στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να προσλαμβάνουν ημετέρους, μετακλητούς και μη. Η ελπίδα, λοιπόν, εξαρτάται από τους πολίτες και την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε πρέπει να συνειδητοποιηθεί το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και αντί των κίβδηλων εξαγγελιών και των  μύθων, όπως τα “Ζάππεια” και το “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”, να στηριχθεί το εναλλακτικό ρεαλιστικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Όποιος βάζει το χέρι στο μέλι θα πρέπει να πληρώνει…»

Η συνταγή των εξεταστικών επιτροπών που επέλεξε η κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα πλήξει το ΠΑΣΟΚ, όπως επιθυμεί το Μαξίμου;

«Έχουμε αποδείξει ότι για θέματα ήθους και ηθικής δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, όποιος παραβιάζει αρχές, όποιος βάζει το χέρι στο μέλι θα πρέπει να πληρώνει και το ανάλογο τίμημα. Όλα στο φως, διαφάνεια παντού και για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αυτή ήταν και είναι βασική θέση αρχής της παράταξής μας.

»Αυτήν τη θέση επανέλαβε για άλλη μία φορά η Φώφη Γεννηματά, απαντώντας σε όσους νομίζουν ότι με απειλές για βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών θα αποπροσανατολίσουν τους πολίτες και θα επιχειρήσουν να πλήξουν την παράταξή μας. Όμως δεν δεχόμαστε και κοροϊδίες.

»Στην πρόταση της κυβέρνησης για την εξεταστική στην υγεία εξαιρείται η περίοδος 2015 μέχρι σήμερα, γεγονός απαράδεκτο, αφού έχει υπάρξει παραπομπή στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη και έχουν κατατεθεί μηνυτήριες αναφορές για την εγκληματική αμέλεια να μην τιμολογούν για έναν ολόκληρο χρόνο (το 2015) τη χαμηλότερη τιμή φαρμάκου. Εμείς στηρίζουμε  τη δική μας πρόταση για εξεταστική μέχρι και σήμερα και απορρίπτουμε τα κυβερνητικά προπαγανδιστικά τερτίπια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα