Ήρθε η ώρα για περιστολή του προγράμματος στήριξης δηλώνει στέλεχος της ΕΚΤ

Η ώρα για να περιστείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης έχει έρθει, καθώς η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και τα χαμηλά επιτόκια θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της, δήλωσε την Παρασκευή το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ.

Η δήλωση αυτή αποτελεί την πιο σαφή έως τώρα θέση αξιωματούχου της ΕΚΤ για τον περιορισμό του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2015 για να ενισχυθεί ο πληθωρισμός, αλλά στην πορεία έχει κατηγορηθεί ότι τροφοδοτεί φούσκες στα ομόλογα και τα ακίνητα, ιδιαίτερα στις πλουσιότερες χώρες και κυρίως στη Γερμανία.

«Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τη νομισματική διευκόλυνση, θα μας επαναφέρει σε ένα επίπεδο πληθωρισμού που είναι ευθυγραμμισμένο με τον στόχο μας», τόνισε η αξιωματούχος, που είναι η πιο ξεκάθαρη υπέρμαχος αυστηρής νομισματικής πολιτικής στο Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Μιλώντας σε συνέδριο του Eurofi στο Ταλίν, η κ. Λαουτενσλέγκερ είπε ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά αμφιβολία για αυτό. Επομένως, τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε τη μείωση των αγορών ομολόγων στην αρχή του επόμενου έτους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα