“Ήρθε η ώρα των μνημονίων χωρίς λεφτά”

“Με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης βγαίνουμε από τα χρηματοδοτούμενα μνημόνια και μπαίνουμε στα μνημόνια χωρίς λεφτά”. Με αυτό τον τρόπο ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολιάζει επίσης την πώληση της ΔΕΗ, τις δημοσιονομικές περικοπές που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση κι αφορά σε συντάξεις και μισθούς. Αναλυτικά τα όσα ο αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης είναι τα ακόλουθα:

“Παραφράζοντας τον κ. Χουλιαράκη θα λέγαμε «Καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα, παρά μια χειρότερη αργότερα». Με αυτή τη σκέψη, καλωσορίζουμε την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο.

Καλωσορίζουμε και τους υπουργούς που χαίρονται. Ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει ευχαριστημένος με τη συμφωνία. Προφανώς αντλεί ικανοποίηση από το γεγονός ότι δεν πούλησε όλη τη ΔΕΗ για 45 εκατομμύρια ευρώ, όπως έκανε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και δεν νομοθέτησε νέα περικοπή συντάξεων, όπως έκανε στην προηγούμενη αξιολόγηση. Ο πήχης έχει τεθεί πολύ χαμηλά.

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν ήδη προνομοθετήσει δημοσιονομικές περικοπές μέχρι το 2023, οι συντάξεις θα μειωθούν ξανά το 2019 και οι χαμηλόμισθοι θα χάσουν ένα μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου, ίσως και νωρίτερα από το 2020. Η κυβέρνηση όμως πανηγυρίζει, επειδή, λέει, τελείωσαν τα δημοσιονομικά μέτρα!

Δέσμευσαν τη χώρα και για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει – όπως το πάγωμα συντάξεων μέχρι το 2023- πανηγυρίζουν όμως για την έξοδο από τα μνημόνια!

Από το 2015 πληρώνουμε ακριβά τις παλινωδίες της κυβέρνησης. Τους λέγαμε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων δημιουργούν αβεβαιότητα στην οικονομία και δυναμιτίζουν την ανάπτυξη. Τελικά το παραδέχθηκαν και οι οικονομικοί φωστήρες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Καήκαμε», φώναξε και ο Τσακαλώτος.

Δυστυχώς, τώρα πια, δεν είναι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης η βασική πηγή αβεβαιότητας στην οικονομία. Είναι ο ιδιότυπος ταξικός πόλεμος που κήρυξε στη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Τώρα πια, είναι η ίδια η κυβέρνηση η βασική πηγή αβεβαιότητας. Η κοινωνία, οι μικρομεσαίοι, η επιχειρηματική κοινότητα δεν την εμπιστεύεται.

Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Αλλά η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί. Τρία χρόνια διαχειρίζεται την υπογεγραμμένη σύμβαση του Ελληνικού και οι μόνες θέσεις εργασίας που δημιούργησε είναι… στην ΕΡΤ και στον ιδιωτικό τομέα θέσεις μερικής απασχόλησης των 300 ευρώ.

Η στρατηγική τόνωσης των εξαγωγών περιορίζεται στην εξαγωγή βλημάτων, τα μόνα εισοδήματα που φουσκώνουν είναι τα εισοδήματα των μεσαζόντων. Ο στόχος για ανάπτυξη συνεχώς χαμηλώνει. Διευρύνεται διαρκώς το χάσμα μεταξύ του δικού μας βιοτικού επιπέδου και των άλλων Ευρωπαίων της ευρωζώνης. Αλλά πληρώνουμε ρεύμα σε τιμές Σουηδίας.

Ο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συγχαίρουν την Ελλάδα για τη συλλογή φόρων. Και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποχωρούν από την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο. Η δίκαιη ανάπτυξη της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη των φόρων και αναδιανομή φτώχειας και μιζέριας”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα