Ήρωες οι Έλληνες διαιτητές!

Οι Έλληνες διαιτητές δεν πρέπει να προσέχουν μόνο στα 90 λεπτά. Δυστυχώς πρέπει να έχουν το νου τους και εκτός γηπέδων, έξω από τα σπίτια τους ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι επιθετικές δράσεις εναντίον τους, αλλά και οι επικίνδυνες τρομοκρατικές ενέργειες. Οι διαιτητές θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι «ο τελευταίος τροχός της αμάξης», αλλά από την άλλη άνθρωποι με δυνατά όπλα, τη σφυρίχτρα και το σημαιάκι. Είναι κρίμα να δηλητηριάζεται έτσι ένα ολόκληρο άθλημα, το κορυφαίο στον κόσμο και παράλληλα να κινδυνεύουν ζωές.

 

Ο ξυλοδαρμός του Φίλιππου Μπάκα

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1995, όταν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ο νέος πρωταθλητής Παναθηναϊκός υποδεχόταν την απερχόμενη πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Τόπος συνάντησης το ΟΑΚΑ και στόχος για τους «πράσινους» το νταμπλ και για την Ένωση ένας ακόμη τίτλος στη σειρά. Διαιτητής, ο περιβόητος Φίλλιπος Μπάκας.

Οι δύο ομάδες δεν προσφέρουν ιδιαίτερο θέαμα και μέχρι να φτάσουμε στο 113’ η φάση του αγώνα είναι το χαμένο πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου, τότε παίκτη της ΑΕΚ, πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος με εντυπωσιακή βουτιά. Τίποτα, όμως, δεν προμήνυε αυτό που θα συνέβαινε στη φάση του καταλογισμού ενός ακόμη πέναλτι στην παράταση, αυτή τη φορά υπέρ του ΠΑΟ. Ο Βλάχος και ο Βαζέχα κρατάνε ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να πάρουν καλύτερη θέση μετά από πάσα του Μάρκου και ο Πολωνός το εκμεταλλεύεται για να πέσει κάτω, παρασέρνοντας τον αμυντικό της ΑΕΚ. Αυστηρό πέναλτι το οποίο δεν μπορούν να χωνέψουν οι «κιτρινόμαυροι» που πάνε «καροτσάκι» τον Μπάκα, ο οποίος αποβάλλει τον Στέλιο Μανωλά και τον Μιχάλη Βλάχο, δεχόμενος σπρωξιές, φτυσιές και απειλές για πέντε λεπτά μέχρι να εκτελεστεί η εσχάτη των ποινών.

Το τι συνέβη λίγες μέρες αργότερα είναι γνωστό τις πάσι. Ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας στις 29 Απριλίου του 1995 είναι επιβιβασμένος σε ταξί στο Άνω Καλαμάκι μαζί με δύο επόπτες (ο ένας ήταν ο Μάλαμας Τεβεκέλης) οι οποίοι κάθονταν στο πίσω κάθισμα με κατεύθυνση το ξενοδοχείο που θα κατέλυαν πριν από τον αγώνα. Οκτώ νεαροί άνδρες σταματούν το ταξί, δύο επιφορτίζονται με το να μη βγει κανείς άλλος από το όχημα, άλλοι δύο κρατάνε τσίλιες και οι υπόλοιποι βγάζουν εκτός αυτοκινήτου και ξυλοφορτώνουν τον Μπάκα με ένα λοστό και μία αλυσίδα μηχανής. Η επίθεση έχει στοιχεία οπαδικού χουλιγκανισμού. Όσο τον χτυπούσαν του φώναζαν: «Την ΑΕΚάρα μας ρε; Γιατί το έκανες αυτό στην ΑΕΚάρα μας;». Βέβαια, ο Μπάκας αναγνώρισε κάποιους από αυτούς ως «φουσκωτούς».

Χρόνια αργότερα ο Φίλιππος Μπάκας αναγνώρισε έναν από τους δράστες και είχε δηλώσει πως του ζήτησε συγγνώμη, με τον πρώην διαιτητή να μην κινείται νομικά εναντίον του, δηλώνοντας πως ήταν απλά ένας υπάλληλος της ΔΕΗ και δεν ήθελε να του καταστρέψει τη ζωή.

 

Χειροβομβίδα σε γραφείο του Βασσάρα και επίθεση λίγους μήνες αργότερα

Στις 22 Μαρτίου του 2010 ο Κύρος Βασσάρας ξύπνησε μαθαίνοντας πως έχει εκτοξευτεί χειροβομβίδα στην πολυκατοικία που στεγάζεται το ταξιδιωτικό του γραφείο στο Παλαιό Φάληρο.

Προφανώς η επίθεση αυτή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην επιχείρησή του, πέραν της τρομοκρατίας που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ αν τα κίνητρα ήταν ποδοσφαιρικά. Στις 30 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου ο Βασσάρας βρέθηκε ως παρατηρητής του Τάσου Κάκου στο ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-1 και επιστρέφοντας με ταξί στο σπίτι του πεθερού του στα Καμίνια δέχθηκε επίθεση από δύο επιβάτες μοτοσυκλέτας. Ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφριά, ενώ βρέθηκαν στοιχεία στη συνέχεια που ενοχοποίησαν τρεις άνδρες, ο ένας εκ των οποίων άνηκε στη φρουρά παράγοντα του ΠΑΟ.

 

Στόχος εμπρηστών τα αυτοκίνητα του Δαλούκα

Στις 11 Ιουνίου 2011 έγινε στόχος εμπρηστών το πολυτελές αυτοκίνητο (Porsche Cayenne) του Γιώργου Δαλούκα στα Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας, όπου είναι και το σπίτι του πεθερού του. Μετά από 1,5 χρόνο βρέθηκε πάλι μηχανισμός σε άλλο αυτοκίνητό του.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κόσμο πριν από πέντε χρόνια με την διαιτησία του στον αγώνα Άρης-ΠΑΟ και όλα όσα συνέβησαν πριν και μετά. Ταλαντούχος διαιτητής, ο οποίος έδωσε εύκολα το πέναλτι στον Λουκά Βύντρα όταν αυτός αισθάνθηκε ένα χέρι στην πλάτη του. Η φάση αυτή είχε αναγκάσει τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κάνει γνωστή δήλωση περί εγκλήματος κατά της Ελλάδας. Ο Δαλούκας φυσικά εγκατέλειψε κι αυτός το ποδόσφαιρο.

Η ανατίναξη του φούρνου του Πέτρου Κωνσταντινέα

Στις 23/2/2012 στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, στην οδό Υπαπαντής, λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ακούγεται  μία ισχυρή έκρηξη που αναστατώνει την περιοχή! Επίκεντρο το αρτοποιείο του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα, που μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε γεμίσει με απειλητικά μηνύματα με σπρέι.

Η βόμβα στο φούρνο του τοποθετήθηκε ένα μήνα μετά τον αγώνα Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0, στο οποίο ματς ο διαιτητής Κωνσταντινέας υπέδειξε θέατρο στον Τοροσίδη στο τελευταίο λεπτό, με τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται έντονα για πέναλτι. Ο παίκτης των Πειραιωτών αισθάνθηκε ένα χέρι στον ώμο του κα έπεσε θεαματικά, αλλά δεν του έκανε τη χάρη ο διαιτητής και ο Ολυμπιακός έφυγε χωρίς βαθμό. Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι ο Σάββας Θεοδωρίδης κάνει αναφορές κατά της ΚΕΔ και του Σοφοκλή Πιλάβιου και προτρέπει τον Βαγγέλη Μαρινάκη να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με αγαθοεργίες.

Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς μισή ώρα αργότερα θα είχε ανοίξει από τον ίδιο τον Κωνσταντινέα, ενώ το ωστικό κύμα προκάλεσε ζημιές σε αυτοκίνητα 50 μέτρα μακριά, κάτι που αποδεικνύει πως αν περνούσε περαστικός εκείνη την ώρα θα θρηνούσαμε. Περιττό να πούμε πως ο φούρνος καταστράφηκε οριστικά και ο Πέτρος Κωνσταντινέας εγκατάλειψε τη διαιτησία.

 

Τραμπούκοι επιτέθηκαν στον Δημήτρη Καλύβα

Στις 20 Αυγούστου του 2013 το μέλος της ΚΕΔ, Δημήτρης Καλύβας, φεύγει από το γήπεδο της Φυλής όπου πραγματοποιούνταν τα τεστ επιλογής διαιτητών και δέχεται επίθεση από τραμπούκους.

Δεν τραυματίζεται, ευτυχώς, σοβαρά, αλλά τρομοκρατείται και λαμβάνει το μήνυμα που πρέπει να λάβει. Χαρά στο κουράγιο του που κατάφερε να μείνει στο χώρο μέχρι και πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοίνωσε ότι παραιτείται οριστικά της διαιτησίας λέγοντας: «Μπορεί να μην ήμουν εγώ θύμα, αλλά έχω τα ίδια συναισθήματα. Εμείς δεν έχουμε καμία θέση σε αυτή τα λογική και την εξέλιξη των πραγμάτων. Το αξιακό μας σύστημα δεν ταιριάζει με τέτοιες ενέργειες που προσβάλουν την προσωπικότητα και την ψυχολογία του ανθρώπου. Αν δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα σε αυτό που θες να κάνεις».

 

Η αποτυχημένη προσπάθεια ξυλοδαρμού του Γιάννη Τσαχειλίδη

Στις 24/1/2014 ο Γιάννης Τσαχειλίδης είναι σταματημένος με το αυτοκίνητό του σε φανάρι στο Παλαιό Φάληρο. Ξαφνικά η πόρτα του ανοίγει και του ρίχνει σπρέι στο πρόσωπο ένας κρανοφόρος άνδρας, ο οποίος μόλις είχε κατέβει από παράπλευρη μηχανή.

Ο Τσαχειλίδης διατηρεί την ψυχραιμία του και καταφέρνει να αποδράσει από την πόρτα του συνοδηγού και να τραπεί σε φυγή φωνάζοντας για βοήθεια. Η εξέλιξη αυτή απέτρεψε από το δίδυμο των δραστών όποια σκέψη και συνέχιση της επίθεσης και τράπηκαν σε φυγή.

Ο Τσαχειλίδης έκανε μήνυση κατά αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα παλαιού Φαλήρου, ενώ εκείνη την περίοδο ήταν υπεύθυνος ορισμών του νοτίου ομίλου της Football League και των νοτίων ομίλων της Football League 2.

 

Η επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο

Τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια ο στενός συνεργάτης του Χιου Ντάλας στην ΚΕΔ, ο Χριστόφορος Ζωγράφος, ξυλοκοπείται από δύο άνδρες που του έχουν στήσει ενέδρα στην περιοχή του Κολωνού. Στην οδό Δελερεφόντου 8, κατεβαίνουν από τη μηχανή (φορώντας κράνη) και χτυπούν τον Ζωγράφο στο κεφάλι με σιδερολοστό με αποτέλεσμα να υποστεί διάσειση και από τύχη να μην πάθει μεγαλύτερη ζημιά.

Η επίθεση αυτή κρύβει άγνωστο παρασκήνιο, αφού συνδυάζεται με τηλεφώνημα του Δημήτρη Μελισσανίδη που φέρεται να έχει ζητήσει συγκεκριμένο διαιτητικό τρίο στον αγώνα Παναχαϊκή-ΑΕΚ (στη Football League) και τηλεφώνημα στήριξης του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον Ζωγράφο λίγο μετά τη διακομιδή του στον Ευαγγελισμό. Με λίγα λόγια, η μία πλευρά κατηγορούσε την άλλη για ηθική αυτουργία της επίθεσης, ενώ ο Μελισσανίδης υποχρεώθηκε να «τραβηχτεί» στην εισαγγελία για την υπόθεση αυτή, μέχρι που λόγω έλλειψης στοιχείων η υπόθεση κατέπεσε.

 

Και πολλά ακόμη περιστατικά…

Το 2011 δέχθηκε γροθιές από κουκουλοφόρους ο Τάσος Σιδηρόπουλος στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μπροστά στα μάτια των Κάκου και Κουκουλάκη.  Ο Βασίλης Παμπορίδης επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών, τη μία φορά με τηλεφωνικές απειλές και την άλλη με φθορές στο αυτοκίνητό του.

Τυχερός είχε σταθεί το Μάρτη του 2010 ο διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος, καθώς εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο βουλκανιζατέρ του δεν λειτούργησε ποτέ. Το Δεκέμβρη του 2011 ήταν πάλι τυχερός όταν στον αγώνα Ξάνθη-ΑΕ Ποντίων Κατερίνης οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την αντεπίθεση 50 κουκουλοφόρων (!) που παρεισέφρησαν στο γήπεδο για να του επιτεθούν! Θύμα ληστείας μετά το ματς ΠΑΟ – Αστέρας Τρίπολης 1-1 έπεσε ο διαιτητής Απόστολος Αμπάρκιολης, με αφορμή – ίσως – ένα πέναλτι που δεν έδωσε στον Βύντρα.

Ο Φραγκίσκος Σωμαρακάκης και ο Δημήτρης Κύρκος έχουν επίσης δεχθεί απειλές κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως και πολλοί ακόμη διαιτητές…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα