Ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο… καύσωνας

Αφόρητη είναι η κατάσταση στα δικαστήρια της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν εξαιτίας των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών οι οποίες περαιτέρω αφόρητες λόγω της έλλειψης επαρκούς κλιματισμού.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα του πρώτου μεγάλου καύσωνα δύο δικαστές είχαν προλάβει και είχαν ζητήσει να μη λειτουργήσουν τα δικαστήρια της χώρας. Συγκεκριμένα η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη και ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, υπέβαλαν αίτημα αναστολής των εργασιών των δικαστηρίων επικαλούμενοι την έλλειψη κλιματιστικών σε πολλά δικαστήρια της χώρας, αλλά και τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών φορέων για αποφυγή μετακινήσεων. Το αίτημά τους, μάλιστα, το δημοσίευσαν και στο Facebook.

Ήταν τις ίδιες ημέρες που σύμφωνα με καταγγελία πολίτη στο Facebook ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του περιμένοντας στην ουρά για να πάρει μεγαρόσημο.

«Μόλις μπήκαμε στο ισόγειο του κτιρίου 11 και κατευθύνθηκε στην κυρία που προμήθευε μεγαρόσημα, αντί για ομιλία έβγαλε ένα ρόγχο και σωριάστηκε στο δάπεδο. Τρόμαξα κι έσκυψα από πάνω του να δω τι συνέβη. Το ίδιο έκαναν κι άλλοι παριστάμενοι. Αδυνατούσε να αναπνεύσει. Έβγαζε επαναλαμβανόμενα μουγκρητά σαν ρόγχο ανθρώπου που πνίγεται.

»Βγήκα για λίγο έξω και τηλεφώνησα στο 166 ζητώντας επειγόντως ασθενοφόρο κι εξηγώντας την κατάσταση του παθόντος.

Σε δύο λεπτά που ξαναμπήκα στην είσοδο, ο ευτραφής κύριος είχε πάψει να αναπνέει. Κάποιος του έπιασε το χέρι να διαπιστώσει αν είχε σφυγμό. Δεν είχε, ήταν νεκρός. Κείτονταν εκεί μπροστά μας. Δεν θα ήθελα να είμαι εκείνος που θα έψαχνε για την ταυτότητα του και το κινητό του, ώστε να αναγγείλει το δυσάρεστο συμβάν στους οικείους του. Κι έτσι έφυγα» έγραψε ο πολίτης στην ανάρτηση του στο Facebook, σοκάροντας.

Ταλαιπωρία για τους υπέργηρους

Σε μία άλλη ανάρτηση στο διαδίκτυο, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Παναγόπουλος περιέγραφε πως υπέργηροι ταλαιπωρήθηκαν εν μέσω ζέστης στα διδακτήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων για να δώσουν το «παρών» στην εκδίκαση υπόθεση κλοπής που είχε λάβει χώρα προ εξαετίας.

«Η κατάσταση αφόρητη. Θερμοκρασία 43 βαθμοί Κελσίου υπό σκιά. Ο νόμος της φύσης σε συνεργασία με την προχειρότητα, αβελτηρία, αδιαφορία της πολιτείας υπερίσχυσαν… Μούδιασμα, σκοτοδίνη, εφίδρωση… Ψέλλισμα προς το δικαστήριο με τρεμάμενη από δέος και σεβασμό σε αυτό που εκπροσωπεί, φωνή… “Αξιότιμο δικαστήριο χίλια συγνώμη για τη διακοπή είμαι μάρτυρας στην υπ’αρ. 68 υπόθεση… Κάποιοι μας είχαν κλέψει το σπίτι πριν 6 χρόνια… Aν γίνεται να την δικάσετε… Δεν αισθάνομαι καθόλου καλά… Ίσως λόγω και της ζέστης…”. “Μη διακόπτετε κύριε. Θα περιμένετε στη σειρά του πινακίου” η απάντηση… Μετά από λίγο όλα σκοτείνιασαν… Τελευταία εικόνα οι αιωρούμενες γραβάτες κάθιδρων σκυμμένων δικηγόρων που προσπαθούσαν να βοηθήσουν και το πράο βλέμμα του Χριστού στο προσκέφαλο του μελών του Δικαστηρίου… Τελικά, ίσως δεν θα μάθει ποτέ το αποτέλεσμα της δίκης…» περιέγραψε γλαφυρά ο εισαγγελέας.

Άμεσος ο κίνδυνος

Η κατάσταση χρόνο με το χρόνο στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων ειδικά στα οποία εκδικάζονται τα πλημμελήματα είναι αφόρητη. Δικαστές, δικηγόροι και πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά. Η έλλειψης επαρκούς ψύξης αλλά και θέρμανσης τον χειμώνα είναι παραπάνω από εμφανής. Το αποτέλεσμα είναι πως αρκετές φορές ακόμα και οι ίδιοι οι δικαστές δεν αντέχουν και προχωρούν στη διακοπή των συνεδριάσεων.

Η πολιτεία όπως επισημάνουν καλά γνωρίζοντες την απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να λάβει τα μέτρα της προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση και να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς κλιματισμού των δικαστηρίων γιατί είναι δεδομένο πως γιατί κινδυνεύει άμεσα η ζωή όσων έχουν την ατυχία να πρέπει να βρίσκονται στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους ή να εργάζονται σε αυτά!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα