Ήταν και παραμένει διαιρεμένη η Κεντροαριστερά

Άπαντες κινούνται στην ίδια ρότα. Άλλοι ονομάζονται σοσιαλδημοκράτες, άλλοι κεντροαριστεροί, άλλοι μεταρρυθμιστές, άλλοι ριζοσπάστες του κέντρου. Όλοι, όμως, απευθύνονται στο ίδιο πάνω-κάτω κοινό ζητώντας τη στήριξή του.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πήρε την κατιούσα το 2012, παρατηρείται μία πανσπερμία του χώρου με νέα κόμματα και κινήσεις να έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια μετά από έντονη βροχόπτωση. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο κύριος όγκος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί με ένα νόμο κι ένα άρθρο, όπως υποσχόταν τον Ιανουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, του πάλε πότε ισχυρού ΠΑΣΟΚ, ήλπιζαν ότι ο νεαρός πρωθυπουργός θα δώσει ένα καλό μάθημα στους δανειστές.

Τελικά το μάθημα, πολύ σκληρό μάλιστα, το έλαβε ο ελληνικός λαός, που υποχρεώθηκε να βιώνει ένα ακόμη μνημόνιο και νέα περιοριστικά μέτρα, που δυσκολεύουν στο έπακρο τη ζωή του.

Εδώ κι έναν περίπου χρόνο έχει ξεκινήσει μία ατέρμονη συζήτηση, προκειμένου να συστεγαστούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου κάτω από έναν πολιτικό φορέα, ο οποίος θα αποτελέσει τον 3ο πόλο του πολιτικού μας συστήματος με στόχο την κυβερνισημότητα, αν όχι από τις επόμενες εθνικές εκλογές, τουλάχιστον στις μεθεπόμενες.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε το πιθανότερο είναι να έχουμε δύο συνασπισμούς κομμάτων και κινήσεων που θα απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο και, φυσικά, θα προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή. Εκτός εάν υπάρξει η μεγάλη έκπληξη, κάτι που με βάση τη λογική και τα δεδομένα δεν αναμένεται. Οι εκατέρωθεν αντιρρήσεις, καχυποψίες, και προσωπικές στρατηγικές για το περιεχόμενο και τον τρόπο συνεργασίας τους παραμένουν ισχυρές και υπό προϋποθέσεις αγεφύρωτες. Η πολυπόθητη ενότητα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου παραμένει διακαής πόθος.

 

Αποφάσεις από την «Ώρα Αποφάσεων»

Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθούν οι πρωταγωνιστές το επόμενο διάστημα. Όμως η εκδήλωση που έχουν προγραμματίσει οι «3» πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης) θα μας δώσουν και το στίγμα για το τι πρέπει να περιμένουμε. Η Ώρα Αποφάσεων αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα (την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα γίνει η εκδήλωση) να ξεκαθαρίσει τα επόμενα βήματά της. Με βάση τα όσα έχει πει ο Γιάννης Δατσέρης, «η Ώρα Αποφάσεων θα μετασχηματισθεί σε πολιτική κίνηση», ενώ οι πρωταγωνιστές θα ανακοινώσουν και με ποιον θα συνεργαστούν, εάν φυσικά αποφασίσουν να συνεργαστούν με κάποιον.

Με βάση τις έως τώρα συζητήσεις η Ώρα Αποφάσεων, το Ποτάμι και κάποιες άλλες κινήσεις της κεντροαριστεράς θα συνασπιστούν σε έναν νέο υπό διαμόρφωση φορέα και θα προχωρήσουν σε εκλογή επικεφαλής από τη βάση και ιδρυτικού συνεδρίου.

 

Νιώθει ισχυρή

Από την άλλη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με βάση τις δημοσκοπήσεις, νιώθει η ισχυρή του χώρου και η κα Φώφη Γεννηματά συζητά μόνο την ένταξη σε αυτή, τόσο για το Ποτάμι, όσο και για τους «3» πρώην υπουργούς. Σημείο τριβής στη Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται απ’ όσους συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά έχει την έγκρισή τους. Παρά ταύτα, το θέμα που προκαλεί τριβές είναι το πώς θα επιλεχθούν οι σύνεδροι. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει στη θέση πως μόνο το δικό της σχέδιο, της σταδιακής όσμωσης μέσα από ένα πολυκομματικό φορέα χαλαρής ομοσπονδίας, με διεξαγωγή Συνεδρίου τον Ιούνιο, είναι ο κατάλληλος δρόμος για τη συμπόρευση και συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

Παράγοντες και προσωπικότητες του χώρου, σε ιδιωτικές προς το παρόν συζητήσεις τους, ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει κλίμα σύγκρουσης και προσωπικής αναμέτρησης το επόμενο διάστημα αναβιώνοντας τις συνθήκες αντιπαλότητας εκσυγχρονιστών – κομματικών της δεκαετίας του ’90. Η αναμενόμενη μεγαθυμία από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως του ισχυρότερου φορέα, να  προχωρήσει σε υπερβατικές κινήσεις, δεν εκδηλώνεται, με συνέπεια να ερμηνεύεται  από τους υπόλοιπους σαν επίδειξη ηγεμονισμού.

Συνθετικές προτάσεις, όπως αυτή που διατύπωσαν οι «Κινήσεις Πολιτών» και οι «ΜΕΤΑρρυθμιστές» του Σπύρου Λυκούδη, για άμεση εκλογή αρχηγού από τη βάση και κατόπιν διεξαγωγή ενωτικού Συνεδρίου, δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ούτε η δημόσια προτροπή, με άρθρο του πρώην δημάρχου Βόλου και στελέχους της Κεντροαριστεράς, Πάνου Σκοτινιώτη, προς τη Φώφη Γεννηματά να αναλάβει πρωτοβουλία υπέρβασης των πάντων και να μην περιχαρακώνεται στην εμβέλεια της Χαριλάου Τρικούπη, είχε ανταπόκριση.

Από την πλευρά τους οι Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης με τη συνδρομή των Γιάννη Δατσέρη και Γιάννη Μεϊμάρογλου επιμένουν στη θέση τους ότι ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς πρέπει να εκπροσωπηθεί από νέο και ενιαίο κομματικό φορέα, δεν αποδέχονται το σχέδιο για τη διεξαγωγή συνεδρίου χωρίς να εγκρίνει θέσεις, καταστατικό και πρόγραμμα και κυρίως να μην εκλεγεί η ηγεσία με ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση.

Όσον αφορά στο Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει καταστήσει σαφές ότι η αυτονομία του κόμματος είναι δεδομένη, δεν αποδέχεται τις διαδικασίες με τις οποίες προχωρά η Δημοκρατική Συμπαράταξη και βρίσκεται, όπως δήλωσε, σε πυκνές συζητήσεις με την Ώρα Αποφάσεων για να συνεργαστούν. Εξάλλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως λένε οι συνεργάτες του, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με τη Γεννηματά, μετά την ενέργεια της τελευταίας να αρπάζει βουλευτές του Ποταμιού με απώτερο στόχο τη μείωση της δύναμης της Σεβαστουπόλεως. Εδώ να σημειωθεί ότι τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ καυτηρίασε δημόσια και ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.

ΤΑ «ΘΕΛΩ» ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

# Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στο «όλοι μαζί», αλλά κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

# «Ναι» στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, λέει το Ποτάμι, υπό τον όρο ότι η συνεργασία δεν θα γίνει στη βάση των υφιστάμενων συμπράξεων. Αντίθετα, θα πρέπει η πρόσκληση να περιλαμβάνει ως όρο τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου μακριά από τις υφιστάμενες εσωκομματικές δομές.

# Προσπάθεια για να αναζωπυρωθεί ο διάλογος και να υπάρξει σύγκλιση όλων των δυνάμεων αποτέλεσε  η τελευταία πρωτοβουλία των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς του Σπύρου Λυκούδη και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Σε κοινό τους κείμενο θέσεων τάχθηκαν υπέρ της διοργάνωσης ενός ανοικτού συνεδρίου, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι πολιτικοί φορείς του χώρου και της εκλογής προέδρου από τη βάση.

# Τις θέσεις τους επιδοκίμασε και η «Ώρα Αποφάσεων» των Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση.

# Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς συνεργάζονται με το Ποτάμι, ενώ οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία αποτελούν μία από τις συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

 

ΔΗ.ΣΥ.: Προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις

 

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να θεωρούν ότι είναι οι ηγήτορες του χώρου, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, διότι στις δημοσκοπήσεις η άνοδος είναι πολύ μικρή αναλογικά με τον θόρυβο που έχει προκληθεί. Από τη μία με τη συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ και, από την άλλη, με την ανάδειξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε 3η κοινοβουλευτική δύναμη μετά την προσχώρηση βουλευτών σε αυτή και την ταυτόχρονη αποχώρηση του Δ. Κουκούτση από τη Χρυσή Αυγή.

Πάντως, η κα Γεννηματά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει ότι «μόνο η ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να εγγυηθεί μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικά υπεύθυνη στάση μας. Το στοίχημα είναι τι θα γίνει την αμέσως επόμενη μέρα των εκλογών. Δικός μας στόχος είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της παράταξής μας. Η δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην κοινωνία είναι αυτήν τη στιγμή μεγάλη και κάθε μέρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να μετατραπεί σε καταλύτη των εξελίξεων, πάντα στη βάση της συνεννόησης και της εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη ο τόπος».

Βέβαια, ακόμη δεν έχουν λυθεί οι διαφωνίες στους κόλπους της ΔΗΣΥ για τον οδικό χάρτη του ιδρυτικού συνεδρίου. Κάτι που παραδέχθηκε και ο Στέφανος Ξεκαλάκης σε συνέντευξή του.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τελεί υπό τη διαβούλευση και την πολιτική επικύρωση των συλλογικών οργάνων των κομμάτων της Συμπαράταξης.

Ζητούμενο δεν είναι να γίνει συνέδριο για να πούμε ότι το κάναμε, αλλά να οδηγηθούμε σ’ ένα συνέδριο στο οποίο θα εκπροσωπείται η κοινωνία και τα αποτελέσματά του θα την αφορούν και θα συμβάλουν στη βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου. Ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, πολυπληθές, αντιπροσωπευτικό, ουσιαστικό. Ένα συνέδριο του οποίου η φυσιογνωμία και το περιεχόμενο θα καθορισθεί από τη σύνθεσή του. Η λογική που μας διέπει είναι κάθε προοδευτικός πολίτης να διεκδικήσει τη συμμετοχή του στο συνέδριο από την κοινωνική βάση της Παράταξης επί ίσοις όροις, μέσα από διαφανείς διαδικασίες και χωρίς την ανάγκη έκδοσης κομματικού διαβατηρίου».

 

 

 

Στη Ρώμη ο Θεοδωράκης

 

Στην πρωτεύουσα της Ιταλίας βρίσκεται από χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης για την επέτειο των 60 χρόνων από την ιστορική υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα συμμετάσχει στη μεγάλη πορεία για την Ευρώπη που οργανώνει η ομάδα Σπινέλι και οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές σήμερα το μεσημέρι στην ιταλική πρωτεύουσα. Στην ίδια πορεία θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών, Γκι Φέρχοφσταντ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, οι αρχηγοί των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και νεολαίες από όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, οι ηγέτες καλούν τους νέους να προπορευτούν, ενώ εκείνοι θα τους ακολουθούν σε αυτήν την πορεία για την Ευρώπη.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Piazza Bocca della Verità και θα καταλήξει στο Κολοσσαίο.

Χθες το απόγευμα ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλεσμένος του Τζιάνι Πιντέλα, μετείχε στην εορταστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, παρέα με τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σήμερα το πρωί, ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πάρει μέρος στο Φόρουμ «Η Ευρώπη αντεπιτίθεται» που οργανώνει η Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών και η Ομάδα Σπινέλι μαζί το κίνημα των Νέων Φεντεραλιστών της Ευρώπης. Η ομάδα Σπινέλι ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2010 από φεντεραλιστές Ευρωπαίους όπως ο Γκι Φέρχοφσταντ και ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Στο φόρουμ ο Θεοδωράκης θα αναφερθεί στην ανάγκη για να ακολουθήσει η Ευρώπη το New Deal στα πρότυπα του Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τη θρυλική ομιλία τον Μάρτιο του 1933, όπου επεσήμανε ότι  «το μόνο που έχουμε να φοβηθούμε είναι ο ίδιος ο φόβος. Ο ανώνυμος, παράλογος, αδικαιολόγητος φόβος, που παραλύει κάθε προσπάθεια να μετατρέψουμε την υποχώρηση σε επίθεση».

Θα τονίσει πως «η ευρωπαϊκότητα πρέπει να ξαναχτιστεί. Η Ε.Ε. έχει τα μέσα. Έχει πόρους. Σχέδιο δεν έχει. Η Ε.Ε. φοβάται εύκολα και υποχωρεί – ακόμη και από τις αρχές που τη γέννησαν. Αλλά ήρθε η ώρα της αντεπίθεσης. Να φτιάξουμε το τρένο που θα ξεκινάει από το Σουφλί και θα φθάνει στις Πορτογαλικές ακτές. Ένα τρένο για όλους. Να στήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας για τους νέους πολίτες στον Βορρά και τον Νότο. Ένα ταμείο ίδιο για όλους. Η Ε.Ε. έδωσε και δίνει τα περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε άλλον παγκόσμιο παράγοντα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και δεν έχει λόγο –ούτε καν αδύναμο– στο τραπέζι της λύσης. Απουσιάζει από τον σχεδιασμό της λύσης, ενώ πληρώνει τις συνέπειες της μη λύσης».

 

Αινιγματικός ο Βενιζέλος

Ένας σημαντικός παράγοντας στην υπόθεση «ενιαία κεντροαριστερά» είναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις εκδηλώσεις μέσω του Κύκλου Ιδεών παρεμβαίνει και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να σταματήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι «βενιζελικά» στελέχη συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη μέσω του Δικτύου Σύγχρονων Δημοκρατών στη Μονή Λαζαριστών. Αν και η σύσκεψη ήταν κλειστή, διέρρευσε ότι ο κ. Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στη Φ. Γεννηματά κατηγορώντας την ότι δεν έχει καθαρή γραμμή. «Είναι τη μία με τον ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη ζητάει εκλογές, και αυτό φαίνεται στο ότι δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά της ΔΗΣΥ», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Για τα εσωκομματικά, χαρακτήρισε τραγέλαφο το πώς πάει να γίνει το συνέδριο της ΔΗΣΥ και ουσιαστικά να γίνει κόμμα ο νέος φορέας.
Άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και είπε ότι θα σκεφτεί τι θα κάνει και θα αποφασίσει στην πορεία και δεν απέκλεισε τίποτα σχετικά με το ΠΑΣΟΚ.
Ρωτήθηκε για τα όσα κυκλοφορούν για τη Ν.Δ. και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. «Δεν θα κάνω εγώ το baby sitting στον Κυριάκο», φέρεται να είπε, αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεργασία με τη Ν.Δ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα