Ήχησε μετά από χρόνια το εκκλησιαστικό όργανο στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Σύρο

Από μελωδικούς ήχους πλημμυρίζει και πάλι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, καθώς ήχησε -μετά από σιγή δεκαετιών- το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888.
Το συγκεκριμένο εκκλησιαστικό όργανο κατασκευάστηκε από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli και δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΙΓ’ στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών. Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.
Είναι το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο που λειτουργεί σήμερα στη χώρα μας, κατασκευασμένο τη ρομαντική εποχή. Διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης.
Για αρκετά χρόνια το όργανο παρέμενε «σιωπηλό» και η επισκευή του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του καθολικού επισκόπου Σύρου, Θήρας και Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης, Πέτρο Στεφάνου.
Για τις ανάγκες της επισκευής επιστρατεύτηκε ο Ιταλός τεχνίτης Σαβέριο Ταμπουρίνι, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του ομώνυμου οίκου, που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο (Μιλάνο, Βατικανό, Μεσσηνία, Μεξικό, Μπολόνια).
Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 16 εκκλησιαστικά όργανα, κάποια από τα οποία βρίσκονται πλέον τελείως εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών από την πάροδο του χρόνου, αλλά και πλημμελών επεμβάσεων. Τα περισσότερα βρίσκονται σε καθολικές εκκλησίες, ενώ εκκλησιαστικό όργανο διαθέτει και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μετά την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου, που θεωρείται ο «βασιλιάς» των μουσικών οργάνων, η Καθολική Επισκοπή Σύρου προχωρά στη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου το διάστημα από 21 έως 26 Αυγούστου στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Πρόκειται για έναν κύκλο πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Άνω» που φιλοδοξεί να κερδίσει την αναγνώριση των φίλων της εκκλησιαστικής μουσικής εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα