«Ίσως να κρύβει κι άλλη μία έκπληξη ο τάφος»

«Δεν γνωρίζω να υπάρχουν αλλού ζωγραφικές παραστάσεις στα επιστύλια μακεδονικών τάφων», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακαδημαϊκός, Μιχάλης Τιβέριος.

Μία δήλωση που έρχεται ως συνέχεια των αποκαλύψεων του υπουργού Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, για τον ζωγραφικό διάκοσμο στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης. Ο κ. Τιβέριος σημειώνει ακόμα πως «ίσως να υπάρχει άλλη μία έκπληξη. Αυτός ο τάφος ούτως ή άλλως μας έχει επιφυλάξει πολλές εκπλήξεις ως τώρα».

Απέφυγε, ωστόσο, ελλείψει στοιχείων, να διατυπώσει άποψη για τη σημασία της αποκάλυψης, καθώς και για το αν οι συγκεκριμένες παραστάσεις μπορούν να ρίξουν φως στην ανασκαφική έρευνα και να απαντήσουν στα ερωτηματικά που συνδέονται με την ταυτότητα του νεκρού.

«Μπορεί να μας πει για τον νεκρό, μπορεί και όχι. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ούτε τι απεικονίζεται στις παραστάσεις αυτές, ούτε ποια θέση είχαν στο μνημείο, όπως, για παράδειγμα, αν ήταν στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά του επιστυλίου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι ζωγραφικές παραστάσεις

Οι ανθρώπινες μορφές φέρουν έντονο κόκκινο και κίτρινο χρώμα και μεταφέρθηκαν αμέσως στο μουσείο της Αμφίπολης για να προφυλαχθούν, αφού οποιαδήποτε έκθεση σε υπερβολικό φως θα μπορούσε να σβήσει αυτά τα αχνά σημάδια που θα δώσουν νέες πληροφορίες για το μνημείο. Η μελέτη τους μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ήταν τοποθετημένες πάνω από τους μαρμάρινους ορθοστάτες – αποτελούσαν ένα είδος ζωφόρου.

Ακόμα, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε το φύλο των ατόμων που απεικονίζουν και περιμένουμε τις απαντήσεις που θα δώσει η ακτινογραφία με λέιζερ και η θερμοκάμερα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα