Αγωγή της NOVA κατά της Σούπερ Λιγκ για τη μείωση του τιμήματος

Όπως είχε γράψει η «Άποψη» η μείωση του τιμήματος μίας σύμβασης σαν κι αυτή που υπάρχει μεταξύ της NOVA και της Σούπερ Λιγκ μπορεί να γίνει μόνο με προσφυγή στα δικαστήρια και αιτιολογικό τη δραματική αλλαγή των συνθηκών από την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» η NOVA επικαλούμενη δεκάδες αιτίες από το περιεχόμενο των οποίων αποτυπώνεται ανάγλυφα η απαξίωση του προϊόντος και η ζημιά που έχει υποστεί ως εταιρία ζητά πλέον όχι μείωση 26% που ήταν η αρχική της απαίτηση αλλά πολύ περισσότερο.

Η αγωγή αυτή θα εκδικαστεί σύμφωνα με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας εντός 6 μηνών και η έκδοση απόφασης αναμένεται με περίσσιο ενδιαφέρον κυρίως από τους προέδρους των ομάδων. Η «Α» στο πρόσφατο φύλλο της 14ης Ιουλίου είχε αναφερθεί στο ζήτημα και σε σχετικό ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Πυροβολούν τα πόδια τους και ζητούν αποζημίωση» είχε γράψει τα εξής:

«Τελικά η Nova και η Super League θέλουν να οδηγηθούν σε διαζύγιο, συναινετικό ή μη; Αυτό το ερώτημα πλανάται μετά την τοποθέτηση του συνδρομητικού καναλιού μία ημέρα πριν από την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα είναι απαξιωμένο. Και οι πρώτοι που απαξίωσαν το προϊόν είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Η κατάσταση μεταξύ των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου θυμίζει την εμπόλεμη ζώνη στην Συρία.

Όπως εκεί όλοι πολεμούν εναντίον όλων –οι δυνάμεις του Άσαντ εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών κι αντίστροφα– κάπως ανάλογα αποτυπώνεται και η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι κατηγορίες μεταξύ των προέδρων δεν έχουν προηγούμενο. Τον έναν τον αποκαλούν «λαθρέμπορο πετρελαίου», ο άλλος χαρακτηρίζεται από τους αντιπάλους του «ναρκέμπορος», τον τρίτο τον αποκαλούν «φιλοξενούμενο» και ότι κάνει δουλειές με ύποπτα τσιγαράδικα. Τον τέταρτο τον αποκαλούν «φοροφυγά». Άλλοι, πάλι, ιδιοκτήτες έχουν περάσει μία βόλτα από τα κελιά των φυλακών. Και φυσικά άλλοι διώκονται από τη Δικαιοσύνη για στημένα παιχνίδια και δεν έχουν δικαίωμα ούτε να είναι απλά μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών που είναι ιδιοκτήτες. Και για να μην ξεχνιόμαστε: και ο διευθύνων σύμβουλος της Super League, Βασίλης Γκαγκάτσης, διώκεται για κακουργηματικές πράξεις για τον πρότερο «έντιμο» βίο του ως πρόεδρος της ΕΠΟ.

Πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ από το 2001 έως το 2016 (Βασίλης Γκαγκάτσης, Σοφοκλής Πιλάβιος, Γιώργος Σαρρής, Γιώργος Γκιρτζίκης), λόγω παραπεμπτικού βουλεύματος κακουργηματικής μορφής (περίπτωση της κάρτας υγείας), δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ. Στην ΕΠΟ που προεδρεύει ο κ. Γιάννης Δρόσος, ο οποίος πρώτος ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «δεν είναι του τζάμπα», δηλαδή ότι λαμβάνει τον παχυλό μισθό του για να διοργανώσει το χειρότερο τελικό Κυπέλλου στην ιστορία του θεσμού και να φέρει την εξυγίανση στο ποδόσφαιρο απολύοντας τους Χ. Υφαντή και Π. Παπανικολάου με αίολες κατηγορίες. Και για να γίνουμε πιο σαφείς για την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει οι ΙΔΙΟΙ, δηλαδή οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα χωρίς βεβαίως να περιμένουμε απάντηση. Οι σκεπτόμενοι φίλαθλοι θα μας καταλάβουν…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Ο Ιβάν Σαββίδης, πρέπει σύμφωνα με τις «απαιτήσεις» των ποδοσφαιρικών του αντιπάλων να εμπλακεί στο λαθρεμπόριο τσιγάρων με αιτιολογικό ότι τα δύο πλοία που έπιασε το Λιμενικό στην Κρήτη είχαν στα αμπάρια τους και τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ. Ένας σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ που σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές εμπλέκεται στον εμπρησμό αυτοκινήτων του προπονητή Λουτσέσκου και του μάνατζερ Γιάννη Ευαγγελόπουλου πρέπει σώνει και καλά να αποδειχθεί ότι ενεργούσε με εντολές της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ερώτημα: Έχει αποδειχθεί για τα παραπάνω κάτι από την έρευνα αστυνομικών και δικαστικών αρχών; Η απάντηση είναι όχι.

Πάμε παρακάτω… Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αφού επί τρία χρόνια δεχόταν βολές από τους αντιπάλους του για συμμετοχή του στα στημένα παιχνίδια στο «Κοριόπολις 1» τελικά απαλλάχτηκε με βούλευμα. Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια εξονυχιστικών ερευνών και υπήρξαν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, οι αντίπαλοί του με έμμεσο και σε λίγες περιπτώσεις με άμεσο τρόπο προσπάθησαν και προσπαθούν να τον εμπλέξουν στην υπόθεση του ναρκοπλοίου NOOR 1. Με την ίδια λογική προσπαθούν να τον εμπλέξουν και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, υπόθεση για την οποία το Συμβούλιο Εφετών σχεδόν επί ένα χρόνο δεν έχει συνεδριάσει για να αποφανθεί τελικά αν θα υπάρξει ή όχι παραπομπή. Το ερώτημα παραμένει το ίδιο: έχει αποδειχτεί τίποτα δικαστικά; Η απάντηση και πάλι είναι όχι. Τότε γιατί πρέπει να δηλητηριάζονται οι σκέψεις για το ποδόσφαιρο τεσσάρων περίπου εκατομμυρίων φιλάθλων των δύο ΠΑΕ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, αλλά και των φιλάθλων των άλλων ΠΑΕ;

Ανάλογες περιπτώσεις με διαφορετικές κατηγορίες αιωρούνται και για τους Γιώργο Σπανό (ιδιοκτήτη ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννη Κομπότη (ιδιοκτήτη ΠΑΕ Λεβάδειακός), Αλέξη Κούγια (ιδιοκτήτη ΠΑΕ Λάρισα), Γ. Μποροβήλο και Δ. Μπάκο (πρόεδρο και συνιδιοκτητή ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης). Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος αφού επί μία διετία δέχτηκε βολές για φοροδιαφυγή της «πράσινης» ΠΑΕ μέσω της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» τελικά απεδείχθη μετά από εισαγγελική έρευνα ότι δεν υπήρξε αδίκημα και βεβαίως η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Κι επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά το ερώτημα: Όλος αυτός ο απόηχος που εμπλέκει τους ιδιοκτήτες των μισών και παραπάνω ΠΑΕ της Super League και χρησιμοποιείται επικοινωνιακά από τους κατά περίπτωση αντιπάλους πριν από κάθε αγώνα του Σαββατοκύριακου τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει στους ποδοσφαιρόφιλους;

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι ότι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, με την επιρροή που έχουν στα ΜΜΕ αλλά και την εμφατική αδράνεια της Πολιτείας πυροβολούν τα πόδια τους. Και με απαξιωμένο το προϊόν έχουν την απαίτηση όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του ποδοσφαίρου (χορηγικά δικαιώματα, εμπορικά δικαιώματα, τηλεοπτικά δικαιώματα) να έχουν το ίδιο οικονομικό ύψος την ώρα που οι ίδιοι έχουν καταφέρει να οι φίλαθλοι να μην πατάνε στο γήπεδο, όταν βλέπουν στην τηλεόραση αγώνα της Super League να αλλάζουν κανάλι και βεβαίως οι χορηγοί να αναζητούνται μέσω της… Νικολούλη.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ουδείς μπορεί να κάνει λόγο για ένα σοβαρό πρωτάθλημα. Οι λέξεις σοβαρότητα και ελληνικό ποδόσφαιρο δεν τέμνονται πουθενά. Και αυτό το κατανοεί και ο απλός φίλαθλος, ο οποίος αποφεύγει να πάει στο γήπεδο με συνέπεια να δούμε π.χ. ντέρμπι Παναθηναϊκού-ΑΕΚ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταξύ συγγενών και φίλων! Πώς να πάει ο κόσμος στο γήπεδο, όταν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές απαξιούν το προϊόν; Πώς να πάνε στο γήπεδο, όταν υπάρχουν έκτροπα σαν αυτά του τελικού του κυπέλλου στο Βόλο; Ή να αποφασίζει ο υπουργός αν θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου τον Μάιο του 2016 αφού πρώτα οριστούν οι επιθυμητοί -άραγε από ποιον;- επόπτες και ο διαιτητής;

Μιλάμε για την απόλυτη απαξίωση, όταν σε όλη την Ευρώπη οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές και οι ομοσπονδίες και οι λίγκες κάνουν αγώνα κάθε εβδομάδα να κάνουν πιο ελκυστικό το προϊόν. Και δεν μιλάμε μόνο για τα μεγάλα πρωταθλήματα που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται σε άλλο πλανήτη για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για πρωταθλήματα του ίδιου βεληνεκούς με το ελληνικό.

Ποιο είναι το μέλλον

Με βάση το ρεπορτάζ το Δ.Σ. της Λίγκας αποφάσισε να συσταθεί μία πενταμελής επιτροπή από τους τέσσερις μεγάλους συν έναν ακόμη από τους υπόλοιπους συλλόγους, προκειμένου μεθαύριο Δευτέρα να συναντηθεί με την ηγεσία του συνδρομητικού καναλιού, ώστε να συζητήσουν όλα τα σημαντικά μεταξύ τους θέματα και να βρουν λύσεις.

Οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν, τόσο για το οικονομικό κομμάτι (με τη μείωση που έχει ζητήσει η Nova να ισχύσει από την επόμενη σεζόν), όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του πρωταθλήματος, δηλαδή τη μείωση του αριθμού των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω των Play Offs κλπ.

Όπως υποστηρίζουν από τη Super League δεν υπάρχει διάθεση «ρήξης» με την Nova, αλλά επιθυμία συνεννόησης και συνέχισης της μεταξύ τους συνεργασίας. Ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό διότι ναι μεν οι ομάδες δείχνουν πως είναι έτοιμες να κάνουν ένα βήμα πίσω, όμως από την άλλη δεν πολυενδιαφέρονται για αναβάθμιση του προϊόντος. Εάν μάλιστα ισχύει η πληροφορία που διαρρέεται από την Λίγκα ότι οι 4 «μεγάλοι» σκοπεύουν να προτείνουν την κατάργηση των πλέι οφ και τη λήξη του πρωταθλήματος με το πέρας των 30 αγωνιστικών.

Αν τελικά η τετράδα των «μεγάλων» εμμείνει σε αυτή την απαίτηση, τότε όλοι κατανοούμε πως η συνάντηση της Δευτέρας μάλλον θα αποβεί άκαρπη, καθώς το συνδρομητικό κανάλι πιέζει αφενός μεν για την αγωνιστική επιμήκυνση του πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή πλέι οφ και για τον πρωταθλητή, αφετέρου δε τη μείωση των ομάδων σε 14 από τη σεζόν 2018-19.

Διότι με βάση την τοποθέτηση της διοίκησης του συνδρομητικού καναλιού, ζητώντας μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου κατά 18% έχει θέσει θέμα για την περίπτωση της υπαναχώρησης των ομάδων της Super League στην υλοποίηση των αποφάσεων για τα πλέι οφ και τη μείωση των ομάδων.

Στα δικαστήρια;

Για να σπάσει μία σύμβαση υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι ο συναινετικός. Κάτι που ήδη δεν αποδέχονται οι ομάδες, οι οποίες με τη σειρά τους διαρρέουν ότι δεν θα συναινέσουν σε φιλικό διαζύγιο με τη Nova, ποντάροντας στις ρήτρες της υπάρχουσας συμφωνίας. Μάλιστα κάνουν λόγο για επικοινωνιακό παιχνίδι εκ μέρους του καναλιού.

Ο άλλος τρόπος είναι η διοίκηση του συνδρομητικού καναλιού να προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας μείωση του τιμήματος, λόγω δραματικής αλλαγής, των συνθηκών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μέχρι σήμερα. Και βέβαια το συνδρομητικό κανάλι προφανέστατα θα επικαλεστεί όλα τα παραπάνω για τη αναξιοπιστία του πρωταθλήματος, ότι οι ομάδες δεν τηρούν τη σύμβαση με τις αποχές, με τα επεισόδια, με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις κι έτσι έχει ζημία με την απώλεια των συνδρομητών.

Άλλη στέγη

Εδώ και καιρό το συνδρομητικό κανάλι έχει υποβάλλει πρόταση για περικοπή 18%. Από τότε δεν έχει υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση επί της ουσίας. Κάποιοι από την Λίγκα έκαναν λόγο ότι μπορεί να υπάρξει μία περικοπή και να υπάρχει αναπλήρωση με την εμπλοκή της ΕΡΤ. Δηλαδή η κρατική τηλεόραση να μεταδίδει κάποια παιχνίδια και να πληρώνει τις ομάδες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτή ήταν μία πρόταση του Βασίλη Γκαγκάτση προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη. Ο υφυπουργός απάντησε ότι θα θέσει το ζήτημα στην διοίκηση της ΕΡΤ εφόσον η Λίγκα προχωρήσει στις αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο (πλει οφ και αναδιάρθρωση).

Ο Γκαγκάτσης διέρρευσε ως τελειωμένη υπόθεση την ΕΡΤ σε δημοσιογράφους, αυτοί φυσικά το έγραψαν με μπόλικη σάλτσα λες και ο Βασιλειάδης έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για την εμπλοκή της ΕΡΤ. Και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Βασιλειάδης έχει γίνει… τούρμπο με τη διαρροή, καθώς όλοι κατανοούμε πως θα έγιναν οι απαραίτητες «συστάσεις» στον υφυπουργό Αθλητισμού από υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια. Σίγουρα θα του είπαν να μην εμπλέκεται σε χωράφια άλλων.

Οι ομάδες κινήθηκαν και προς την πλευρά του ΟΤΕ, αλλά η απάντηση που έλαβαν δεν τους ικανοποίησε. Από την μία από την Κηφισιάς τους έγινε γνωστό πως δεν θέλουν να εμπλακούν από τη στιγμή που υπάρχει σύμβαση της Λίγκας με τη Nova. Φημολογείται ότι σε μια θεωρητική συζήτηση ου έγινε με τους ιθύνοντες του ΟΤΕ, το ελληνικό ποδόσφαιρο κοστολογείται από το δεύτερο συνδρομητικό κανάλι με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα παίρνουν τώρα οι ομάδες.

Και οι δύο χαμένοι

Εάν τελικά Nova και Λίγκα τα σπάσουν θα βγουν χαμένοι και οι δύο. Είτε με συναινετικό διαζύγιο, είτε μέσω των δικαστηρίων. Και μιλάμε για χασούρα που όμοια τους δεν θα υπάρχει. Ας δούμε τι θα χάσουν και οι δύο:

# ΛΙΓΚΑ: Χωρίς τα λεφτά του συνδρομητικού καναλιού δεν υπάρχει ζωή στον πλανήτη ποδόσφαιρο για τις ελληνικές ΠΑΕ και ειδικά όλες πλην των «4». Κι αυτό διότι ζουν μόνο από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Οι περισσότερες δεν έχουν ούτε καν διαφήμιση στη φανέλα. Από χορηγούς και μάρκετινγκ δεν το συζητάμε. Εδώ η Λίγκα δεν έχει καν τμήμα μάρκετινγκ, θα έχουν οι ΠΑΕ σαν τον Λεβαδειακό, τη Λαμία, τον Απόλλωνα, ή την Κέρκυρα;

Και αφού μιλάμε για μάρκετινγκ εάν δεν ήταν η εταιρεία του Σαββίδη το πρωτάθλημα δεν θα είχε ούτε καν χορηγό. Και ποια σοβαρή εταιρεία να εμπιστευθεί αυτό το πρωτάθλημα για να διαφημιστεί; Μάλλον δυσφήμιση θα αποτελούσε εάν κάποια εταιρεία αποφασίσει να δώσει το όνομα της στο πρωτάθλημα, όπου στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Λίγκας οι πρόεδροι βρίζονται μεταξύ τους και προκαλούν ο ένας τον άλλον για να πάνε έξω για να παίξουν μπουνιές.

Εάν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι σπάει η σύμβαση με τη Nova, τότε πολύ πιθανό οι ομάδες να ανατρέξουν να βρουν καταφύγιο στο άλλο συνδρομητικό κανάλι, τον ΟΤΕ. Εκεί οι άνθρωποι είναι στην κυριολεξία καβάλα στο άλογο. Έχουν Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Μιλάμε για ποδοσφαιρικά διαμάντια. Τι να κάνουν τους καρβουνιάρηδες;

Η κοστολόγηση του ΟΤΕ για το ελληνικό πρωτάθλημα είναι για λιγότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια πολύ λογικά η διοίκηση του ΟΤΕ από τη στιγμή που θα παίζει μόνη της μπάλα να κινηθεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μόνο των «4» μεγάλων ομάδων.

Όπως γίνεται αντιληπτό δίχως τηλεόραση το ελληνικό πρωτάθλημα έχει πεθάνει. Και οι διοικούντες την λίγκα ότι και ένα λένε το ξέρουν πολύ καλά.

# NOVA: Και για το συνδρομητικό κανάλι η λύση της σύμβασης με το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καταστροφική. Διότι συμφωνούμε ότι είναι αναξιόπιστο, δεν υπάρχει προγραμματισμός, δεν υπάρχει τίποτα όρθιο και ο καθένα κάνει ότι θέλει. Αλλά είναι αυτό που προσφέρει πρόγραμμα στη Nova, διότι όλα τα φιλέτα τα έχει πάρει ο ΟΤΕ.

Αυτή τη στιγμή τα πιο καλά προγράμματα που προκαλούν ενδιαφέρον στο τηλεοπτικό κοινό είναι το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, η Ευρωλίγκα στο μπάσκετ και το πρωτάθλημα Γαλλίας στο ποδόσφαιρο. Εάν η Nova χάσει το ελληνικό πρωτάθλημα, τότε το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, καθώς κανένας δεν πρόκοψε σε αυτή τη ζωή με γαλλικό πρωτάθλημα κι ευρωλίγκα. Οι συνδρομές θα εξαφανιστούν σε χρόνο ρεκόρ, καθώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει στο πρόγραμμα η Ελλάδα, τότε είναι καλύτερα ο ΟΤΕ, που έχει ότι καλύτερο μπορεί να απολαύσει ο μέσος φίλαθλος.

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό και οι δύο πλευρές θα βγουν χαμένες εάν τα σπάσουν. Το ερώτημα που μένει είναι για ποιο λόγο στη Super League δεν βρίσκουν τρόπο να λυθεί το θέμα. Εκτός βεβαίως αν το γεγονός ότι κάθε πρώτη του μηνός ο παχυλός μισθός των πρωτοκλασσάτων στελεχών της Super League που διαπραγματεύονται με τη NOVA (Β. Γκαγκάτσης, Γ. Οικονομίδης κλπ.), που καταβάλλεται ανελλιπώς, είναι υπεραρκετός ώστε να μην χρειάζονται τα στελέχη αυτά να μπουν στον κόπο να σπαταλήσουν το χρόνο τους στην αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα