Αθήνα: Πρωτεύουσα εκτός νόμου και τάξης

Η καταδρομική επίθεση με καταιγισμό από βόμβες μολότοφ στο Α.Τ. Πεύκης, ο τραμπουκισμός και οι απειλές άγριου ξυλοδαρμού σε γιατρό-χειρουργό μέσα στον «Ευαγγελισμό» και το σπάσιμο κρεοπωλείου στα Εξάρχεια, γεγονότα που συνέβησαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, δυστυχώς δεν εκπλήσσουν κανέναν.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε τον ξυλοδαρμό τριών σπουδαστών της Σχολής Ευελπίδων στο Μοναστηράκι, την στυγερή δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του, την επιδρομή χούλιγκαν στα γραφεία της εφημερίδας «Έθνος», τα επεισόδια στα δικαστήρια μετά την απόφαση για την μη αποφυλάκιση της Ηριάννας. Την ίδια ώρα, η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα καλπάζει όπως αποδεικνύεται περίτρανα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το α’ εξάμηνο του 2017 (αύξηση ληστειών – διαρρήξεων σε καταστήματα, πρακτορεία ΟΠΑΠ, ταξί, ακόμη και ιερών ναών), με την κυβέρνηση να καταγγέλλει ως «ακροδεξιό» οποιονδήποτε τολμήσει να ψελλίσει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια και την δημόσια τάξη.

Πολιτική σύγκρουση
Ιδιαίτερα το περιστατικό στο Α.Τ. Πεύκης, με τους «μπαχαλάκηδες» να πετούν βόμβες μολότοφ που περιείχαν και ορυκτέλαιο (σ.σ. για να μην σβήνει εύκολα η φωτιά) και τους αστυνομικούς να πυροβολούν στον αέρα για να γλιτώσουν, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η αρχή έγινε με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να στηλιτεύει τα φαινόμενα βίας και να εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση επισημαίνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η επιμονή της στα θέματα ασφάλειας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο ούτε πρόκειται για στροφή προς τα δεξιά. Γι’ αυτό και δήλωσε πως «η εφαρμογή του νόμου και η ασφάλεια των πολιτών είναι μια ατζέντα χωρίς ιδεολογία. Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία, χωρίς ασφάλεια». Άμεση ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι «εξακολουθεί, δυστυχώς, να αποτελεί παρακολούθημα της ακροδεξιάς ρητορικής του αντιπροέδρου του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πετώντας την μπάλα στην κερκίδα, ανέφερε ακόμη ότι «με αφορμή ένα καταφανώς καταδικαστέο περιστατικό, για πολλοστή φορά επαναφέρει το δόγμα τάξης και ασφάλειας και παρουσιάζει την χώρα ως Άγρια Δύση και τον εαυτό του ως επίδοξο σερίφη. Ξεχνά, ωστόσο, ότι ο ίδιος ήταν κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης που έβλεπε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αντέδρασε μονάχα υπό το βάρος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα», ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στις μεγάλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. και στην μείωση της βαριάς εγκληματικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους σχετικούς πίνακες.

Είχε προηγηθεί η σύγκρουση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα, για τον τραμπουκισμό και τις απειλές μελών του «Ρουβίκωνα» σε χειρούργο του «Ευαγγελισμού», με το σχετικό βίντεο να δίδεται στην δημοσιότητα και την αναρχική ομάδα να προετοιμάζει το έδαφος για νέα «λαϊκά δικαστήρια». «Ο κ. Τόσκας θα πρέπει να βγει και να εξηγήσει αν το υπουργείο πραγματικά προστατεύει τους πολίτες ή αν προστατεύει τον εαυτό του», σχολίασε ο κ. Πατούλης και διερωτήθηκε: «Έχει τσίπα ο κ. Τόσκας; Δεν είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι; Να μην πάρει τον μισθό του ο κ. Τόσκας… Τον θεωρείτε άξιο; Δεν υπάρχει προστασία του πολίτη», με τον κ. Μπάρκα να απαντά: «Δεν υπάρχει καμία ανεκτικότητα, κανένα αίσθημα ανοχής των πολιτών και ανομίας. Δεν έχει ευθύνη ο κ. Τόσκας, κάνει απολύτως καλά την δουλειά του».

Μεγαλώνει ο «Ρουβίκωνας»
Στην ΓΑΔΑ υπάρχει έντονη ανησυχία για την αναβάθμιση των δράσεων του «Ρουβίκωνα», αλλά και την ενίσχυσή του με νέα μέλη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταχθεί στην αναρχική ομάδα τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Πρόκειται για ιδιωτικούς υπαλλήλους με χαμηλές απολαβές και ανέργους, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στα προβλήματά τους μέσω του «Ρουβίκωνα», με εφόδους σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσιους φορείς, πρεσβείες, ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι (επιτέλους) κινήθηκε και η Δικαιοσύνη, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να διατάσσει την συνένωση και την έρευνα για όλες τις δικογραφίες, που ενδεχομένως αφορούν δράση του «Ρουβίκωνα», ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ξεκίνησε έρευνα για την εισβολή στο γραφείο του γιατρού στον «Ευαγγελισμό».

Τέλος, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας μπαίνει και το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων», που ανέλαβε την ευθύνη για την καταδρομική επίθεση στο κρεοπωλείο της οδού Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, με τα μέλη της νέας αυτής αναρχικής ομάδας να απειλούν με μπαράζ δράσεων εναντίον… κρεοπωλείων, pet shops και γουναράδικων τις επόμενες ημέρες!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα