Αθλητικό νομοσχέδιο Κοντονή:   Τώρα το προσχέδιο, αργότερα η διαβούλευση! Πότε θα κατατεθεί; Πότε θα ψηφιστεί;

 

Το σύστημα της απλής αναλογικής επιχειρεί να «περάσει» και στην ΕΠΟ η κυβέρνηση. Με μία πρώτη ανάγνωση στο προσχέδιο του νέου αθλητικού νόμου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι σκοπός του Σταύρου Κοντονή είναι να «σπάσει» το καθεστώς… μονιμότητας και διαδοχής της «σκιώδους ηγεσίας» που καταδυναστεύει εδώ και χρόνια την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και σε δεύτερη φάση να μειώσει την εξάρτησή της από τη Λίγκα.

 

Ο Σταύρος Κοντονής προωθεί με εμφανή καθυστέρηση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε δεσμευτεί να το θέσει προς συζήτηση και ψηφοφορία τον Μάιο. Φτάσαμε Ιούλιο και τώρα έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία, ωστόσο, όπως λέει και ο σοφός λαός, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Εμείς επισημαίνουμε ότι λόγω της τήρησης χρόνου είναι αμφίβολη η έγκαιρη κατάθεσή του στη Βουλή κι ακόμη πιο αμφίβολη η ψήφιση του νομοσχεδίου προ των εκλογών της ΕΠΟ. Αν μάλιστα στις δυσκολίες αυτές προσθέσουμε και το γνωστό πρέσινγκ της FIFA και της UEFA για τους διάφορους… Κουτσοκούμνηδες, η ψήφιση και η εφαρμογή του νόμου στις εκλογές της ΕΠΟ φαντάζει απίθανη. Αυτή τη στιγμή όλες οι αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας κρατούν στα χέρια τους το προσχέδιο και ήδη έχει αντιδράσει η ΕΠΟ (αλλοίμονο), αλλά και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μέχρι να γίνουν οι διορθώσεις, να πάει προς διαβούλευση, να ολοκληρωθεί, να κατατεθεί και να ψηφιστεί, οι εκλογές της ΕΠΟ θα έχουν ολοκληρωθεί.

 

Η διάθεση του υφυπουργού είναι σαφής. Θέλει να «σπάσει» τα «μονοπώλια». Για τον λόγο αυτό, στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπεται απλή αναλογική στην εκλογική διαδικασία, την εξαίρεση των προέδρων των Ενώσεων και των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καθώς και τον περιορισμό σε δύο θητείες  των τελευταίων.

Πιο αναλυτικά ο νόμος προβλέπει:

  1. 1. Απαγορεύει στους προέδρους των Ενώσεων και σε όλα τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Ένωσης να εκλέγονται στο ΔΣ της ΕΠΟ!
  2. 2. Αυξάνει τον αριθμό των εκλεκτόρων της ΕΠΟ προβλέποντας ότι ανά δέκα σωματεία θα αντιστοιχεί μία ψήφος.
  3. 3. Υιοθετεί το σύστημα της απλής αναλογικής.
  4. 4. Μειώνει τον αριθμό των ψήφων της Σούπερ Λίγκας στις εκλογές της ΕΠΟ.
  5. 5. Περιορίζει σε δύο τις θητείες των εκτελεστικών μελών.

Όσον αφορά στο σύστημα εκλογών και τον αριθμό των εκλεκτόρων, στο άρθρο 25 ορίζεται σαφώς η όλη διαδικασία. Πιο αναλυτικά:

«Κάθε ειδικά αναγνωρισμένη αθλητική Ένωση με Γενική Συνέλευση και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 16 διεξάγει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις της Ομοσπονδίας, με δικαίωμα ψήφου, τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας. Ανάλογα με τον αριθμό των σωματείων μελών που έχουν δικαίωμα ψήφου στις ως άνω Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων εκλέγονται και οι αντιπρόσωποι εκλέκτορες εκάστης Ένωσης με ποσοστιαία αναλογία, ανά δέκα (10) σωματεία ένας (1) αντιπρόσωπος με τον αναπληρωματικό του. Εάν κατά τον προαναφερόμενο υπολογισμό απομένουν περισσότερα από πέντε (5) Σωματεία, εκλέγεται άλλος ένας αντιπρόσωπος εκλέκτορας. Οι υποψήφιοι καταχωρούνται σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και το δικαίωμα σταυροδοσίας είναι μέχρι του αριθμού των εκλεγομένων εκάστης Ένωσης, ο οποίος και αναγράφεται σε κάθε ψηφοδέλτιο.

»Διατάξεις καταστατικών αθλητικών Ομοσπονδιών που ορίζουν προνομιακό καθεστώς ως προς τα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για ιδρύτριες Ενώσεις ή για επαγγελματικούς συνδέσμους Αθλητικών Ανωνύμων Εταιρειών ή για φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, είναι άκυρες και ανίσχυρες.

»Σε περίπτωση κατά την οποία το καταστατικό αθλητικής Ομοσπονδίας προβλέπει ότι οι αρχαιρεσίες γίνονται με βάση συνδυασμούς υποψηφίων, η διαδικασία εκλογής των υποψήφιων μελών του Δ.Σ. ορίζεται ως εξής: ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός με ποσοστό μέχρι 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό τουλάχιστον 60% του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. και με ποσοστό άνω του 50 % εκλέγει αριθμό μελών σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70 %) του συνολικού αριθμού μελών του Δ.Σ., ο δε υπόλοιπος αριθμός μελών του Δ.Σ. εκλέγεται αναλογικά από τους άλλους συνδυασμούς και υπό την προϋπόθεση ότι ο καθένας από αυτούς συγκεντρώνει αριθμό ψήφων σε ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10 %) επί του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση κατά την οποία κανένας συνδυασμός πλην εκείνου που πλειοψήφησε δεν συγκεντρώνει το προαναφερόμενο ποσοστό ψήφων (10%), ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει το σύνολο των μελών του Δ.Σ. Σε όσα καταστατικά αθλητικών Ομοσπονδιών προβλέπεται σύστημα απλής αναλογικής για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ., δεν έχουν εφαρμογή τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια της παραγράφου αυτής».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα