Ακατάλληλος να οπλοφορεί 1 στους 40 αστυνομικούς

Την περασμένη Κυριακή ήταν ένας 28χρονος άνδρας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής που αυτοκτόνησε στο Μενίδι λόγω ερωτικής απογοήτευσης. Πριν από αυτό είχαμε τον στραγγαλισμό ενός 7χρονου κοριτσιού από τον αστυνομικό πατέρα της στη Θεσσαλονίκη, επειδή η μικρή έκανε φασαρία!

Με αφορμή τα παραπάνω τραγικά περιστατικά έχει αναζωπυρωθεί η δημόσια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που εφαρμόζει η ΕΛ.ΑΣ. στο επίπεδο του ψυχολογικού ελέγχου των ενστόλων που φέρουν οπλισμό, αλλά και στην καταλληλότητα των μελών του σώματος να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τον οπλισμό αυτό.

Δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι καλά όπως τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. κρίνουν κατά μέσο όρο ακατάλληλους να οπλοφορούν 1 στους 40 αστυνομικούς! Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφετηρία το 2009 όποτε και έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, η σχετική επιτροπή επιστημόνων της ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε σε ψυχολογικά τεστ συνολικά 20.000 αστυνομικούς εκ των οποίων κόπηκαν οι 500, κρινόμενοι ως ακατάλληλοι να φέρουν οπλισμό (σ.σ. ο οποίος και τους αφαιρέθηκε).

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο», ότι προτεραιότητα δόθηκε στην εξέταση των ομάδων «υψηλού κινδύνου», δηλαδή στους άνδρες που υπηρετούν στις μάχιμες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, τα ΥΜΕΤ, την ΕΚΑΜ και στις ομάδες «Δέλτα», «ΔΙ.ΑΣ.» και «Ζήτα».

Το στοιχείο, ωστόσο, που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς (παραπάνω από 30.000) δεν έχουν περάσει ποτέ από τις επιτροπές ψυχολόγων που βρίσκονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

«Δυστυχώς υπάρχουν ένστολοι που κάνουν ένοπλες υπηρεσίες χωρίς να έχουν περάσει ποτέ από ψυχολόγο. Θεωρούμε, πάντως, ότι το ποσοστό ακαταλληλότητας οπλοφορίας θα είναι μικρότερο στους υπόλοιπους 30.000 αστυνομικούς που δεν έχουμε εξετάσει ακόμα, διότι δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου», αναφέρει πηγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. την οποία επικαλείται σε δικό του δημοσίευμα το ενημερωτικό πόρταλ thetoc.gr.

Στην Αττική από το γραφείο του ψυχολόγου έχουν περάσει 14.600 ένστολοι, εκ των οποίων οι 300 «κόπηκαν» στα ψυχολογικά τεστ. Στη Θεσσαλονίκη από τις επιτροπές πέρασαν 6.500 αστυνομικοί, από τους οποίους 202 αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 72 από τους 202 άνδρες που «κόπηκαν» υπηρετούν στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα και πήγαν στη Θεσσαλονίκη για να εξεταστούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα