Ακριβά «πληρώνει» τον Στεργιώτη η κυβέρνηση  

Εάν ο ΟΠΑΠ δικαιωθεί –το πιθανότερο–, πόσα ισοδύναμα μέτρα θα χρειαστούν;

 

Τα ισοδύναμα ύψους 340 εκατ. ευρώ για να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ταλαιπώρησαν την κυβέρνηση επί δύο μήνες. Τα περιέφερε από κλάδο σε κλάδο σαν τον… Επιτάφιο (και με το άγχος αν θα τα δεχτούν ή αν θα τα απορρίψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών) και στο τέλος τα φόρτωσε στις πλάτες των φορολογούμενων ως έξτρα τέλη.

Έστω κι έτσι, τα μέτρα ψηφίστηκαν, η δόση αποδεσμεύτηκε, αλλά τα δημόσια ταμεία κινδυνεύουν να υποστούν ένα καινούργιο δυσθεώρητο «ριφιφί» αυτή τη φορά εξαιτίας των αποφάσεων της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τους προέδρου της, Αντώνη Στεργιώτη. Όπως είναι γνωστό από το απόγευμα της Πέμπτης, ο ΟΠΑΠ δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αναφορικά με την υπόθεση των VLTs και η διοίκησή του αποφάσισε τελικά να προσφύγει στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η προσφυγή πραγματοποιήθηκε προκειμένου η ΟΠΑΠ να προασπίσει τα κατοχυρωμένα δικαιώματά της και τα δικαιολογημένα συμφέροντά της. Παράλληλα, η ΟΠΑΠ προαναγγέλλει και νέες πρωτοβουλίες για το τέλος που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στα παιχνίδια της, το οποίο «συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα». Προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρει πως «προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, το συντομότερο καταλλήλως δυνατόν».

Τι σημαίνουν πρακτικά και κυρίως δημοσιονομικά όλα τα παραπάνω; Ότι αν δικαιωθεί ο ΟΠΑΠ, ο οποίος επικαλείται ζημία ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το πάγωμα (σ.σ. με ευθύνη Στεργιώτη) του πρότζεκ των VLTs, τότε η κυβέρνηση θα πληρώσει πολύ ακριβά τον εκλεκτό πρόεδρο της ΕΕΕΠ καταβάλλοντας τεράστιες αποζημιώσεις.

Και βέβαια στο απευκταίο αυτό ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο να χρειαστεί η Αθήνα να δεσμευτεί έναντι των δανειστών της σε νέα δέσμη σκληρών μέτρων, προκειμένου να «ισοφαριστεί» η χασούρα, την οποία φυσικά θα υποστούν τα συνήθη υποζύγια, οι φορολογούμενοι.

Η προσφυγή

Πίσω στα διαδικαστικά της υπόθεσης, στις 26 Νοεμβρίου η ΟΠΑΠ Α.Ε. κοινοποίησε έγγραφη ειδοποίηση στην Ελληνική Δημοκρατία σχετικά με παραβάσεις τής από το 2000 Σύμβασης Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων, που σχετίζονται τόσο με την επιβολή τέλους στα παίγνια της ΟΠΑΠ Α.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4346/2015, όσο και με το αποκλειστικό δικαίωμα της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο διαδικτυακό στοίχημα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΟΠΑΠ Α.Ε. αναφέρει τα εξής:

«Στις 19 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Δημοκρατία αποφάσισε την επιβολή ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε παιγνίδι της ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2016. Μεταξύ άλλων, το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη-αδειοδοτημένων και μη-εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ ΑΕ. Η εταιρεία προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, το συντομότερο καταλλήλως δυνατόν.

»Επιπρόσθετα, η εταιρεία κατέθεσε σήμερα (σ.σ. 26/12) στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου αίτημα διαιτησίας, κατά τα οριζόμενα στην από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΠΑΠ ΑΕ για την εγκατάσταση και εκμετάλλευση 35.000 παιγνιομηχανημάτων (VLTs), για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

»Οι αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για το κανονιστικό πλαίσιο των VLTs είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης του έργου, γεγονός που οδήγησε την ΟΠΑΠ ΑΕ στην αναστολή της δραστηριότητας των VLTs. Το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περιέχει σειρά πρωτοφανών περιορισμών, που παραβλέπουν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές του υπεύθυνου παιχνιδιού και καθιστούν πλέον το έργο των VLTs οικονομικά μη βιώσιμο.

»Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της εταιρείας να συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές και υπηρεσίες, ώστε να διαμορφωθεί ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των VLTs της ΟΠΑΠ ΑΕ και των συνεργατών της, σύμφωνα με την από 2011 Σύμβαση Παραχώρησης, το κανονιστικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει.

»Σε κάθε περίπτωση, η ΟΠΑΠ ΑΕ διαβεβαιώνει τους επενδυτές, συνεργάτες και εργαζόμενούς της, ότι παραμένει απολύτως προσηλωμένη στις επενδύσεις της και θα εξακολουθήσει να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και ισορροπημένου νομικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια έσοδα και παράλληλα θα αποκαθιστά τα δικαιώματα της ΟΠΑΠ ΑΕ και την οικονομική βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της, όπως κατοχυρώνονται στις συμβάσεις αποκλειστικότητας της ΟΠΑΠ ΑΕ με την Ελληνική Δημοκρατία».

 

Μηνυτήρια αναφορά πρακτόρων για τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Α», οι πράκτορες που είχαν ήδη φτιάξει μαγαζιά υψηλού κόστους βάσει του κανονισμού για τα VLT’s, που είχε συνταχθεί πριν ο νέος πρόεδρος Αντώνης Στεργιώτης προβεί αυθαιρέτως και χωρίς καμία διαβούλευση στη δυσμενή γι’ αυτούς τροποποίησή του, έχουν ήδη αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο τη σύνταξη μηνυτήριας αναφοράς κατά του προέδρου και μελών της ΕΕΕΠ, την οποία θα καταθέσουν τις προσεχείς ημέρες.

Στη μηνυτήρια αναφορά τους επισημαίνουν τη ζημία που υπέστησαν αλλά και την απώλεια εσόδων του Δημοσίου, από την παραπάνω τροποποίηση, και θα ζητούν να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του Αντώνη Στεργιώτη και της Επιτροπής του.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Αντώνης Στεργιώτης με διάταξη που υπέγραψε ο ίδιος(!!!) απαλλάσσει τον εαυτό του και τα μέλη της Επιτροπής από αστικές ευθύνες που ενδεχομένως θα προκύψουν από τις αποφάσεις της Επιτροπής του. Δεν τον απαλλάσσει όμως από τις ποινικές ευθύνες, εάν η δικαστική έρευνα διαπιστώσει ότι υπάρχουν.

Με 24ωρη απεργία απαντά στο casus belli η ΠΟΕΠΠΠ

Με απεργία θα ντεμπουτάρει για την κυβέρνηση ο επόμενος μήνας, καθώς την 1η Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πρακτόρων του ΟΠΑΠ οι αντιδρώντας σφόδρα στην απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιβληθεί πρόσθετος φόρος στα τυχερά παιχνίδια.

Οι πράκτορες κάνουν λόγο για καταστροφική απόφαση, καθιστώντας σαφές ότι τη θεωρούν casus belli σε βάρος του κλάδου τους, τη στιγμή μάλιστα «που υποτίθεται ότι θα προστατεύονταν από την σημερινή κυβέρνηση –κατά δήλωση του κ. Τσίπρα– έναντι των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών». Επιπρόσθετα οι πράκτορες θεωρούν ότι έπεσαν θύματα εμπαιγμού από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος, (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συνδικαλιστικού οργάνου των πρακτόρων) μία ημέρα πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου που επέβαλε το φορολογικό τέλος, διαβεβαίωνε το προεδρείο των πρακτόρων ότι αναζητούνταν άλλα ισοδύναμα μέτρα!

Στη σκληρή ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ) υπογραμμίζει εξάλλου ότι «η απαλλαγή από τον φόρο για άλλες επιχειρήσεις, στον χώρο μας, εκτός ΟΠΑΠ ΑΕ, την καθιστά ενέργεια διπλά εχθρική, κατευθυνόμενη και στοχευόμενη».

Έτσι, το Δ.Σ. της ΠΟΕΠΠΠ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας του κλάδου την Τρίτη 1/12/2015 με κάθοδο όλων των πρακτόρων στην Αθήνα και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, η ομοσπονδία των πρακτόρων προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα ακολουθούσουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων προκειμένου –όπως διατυμπανίζουν– να υπερασπιστούν την επιβίωσή τους, να αποτρέψουν το κλείσιμο των πρακτορείων τους και να αποκαλυφθούν αυτοί που καλύπτουν τους παράνομους.

Ερώτηση Νικολόπουλου προς Τσίπρα – Τσακαλώτο για το «καπέλο» στα τυχερά παιχνίδια

Μέχρι τη Βουλή αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφτασαν οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ), αναφορικά με την επιβολή πρόσθετου φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις των πρακτόρων ότι το δημοσιονομικό μέτρο θα αποδειχτεί καταστροφικό για τον κλάδος τους, καθώς και ο ισχυρισμός τους ότι μία μέρα πριν κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαβεβαίωνε το προεδρείο των πρακτόρων ότι αναζητούνταν άλλα ισοδύναμα μέτρα, αποτέλεσαν την αφορμή για τον ανεξάρτητο –πλέον– βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο να καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Σε αυτήν, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος επικαλείται τις αιτιάσεις της ΠΟΕΠΠΠ και ερωτά αφενός αν η επιβαλλόμενη νέα φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ θα καλύψει ή όχι τους δημοσιονομικούς στόχους και, αφετέρου, αν με την ίδια απόφαση ευνοούνται ο παράνομος τζόγος και οι «βαρόνοι» του χώρου εις βάρος 1.000 πρακτορείων και 6.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την ανεργία.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Νικολόπουλου έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Θέμα:

«“Καταστροφική” χαρακτηρίζει η ΠΟΕΠΠΠ την επιβαλλόμενη νέα φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ»

 

»Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του κλάδου των πρακτόρων της ΟΠΑΠ την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015 με κάθοδο όλων τους στην Αθήνα και με πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία πρακτόρων της ΟΠΑΠ.

 

»Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρακτόρων του ΟΠΑΠ χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης “καταστροφική”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΠΠΠ, η επιβαλλόμενη νέα φορολογία στα παιχνίδια του οργανισμού τυχερών παιγνίων χαρακτηρίζεται “εχθρική ενέργεια σε βάρος των πρακτόρων”, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα προστατεύονταν από τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα με προγενέστερες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. “Η απαλλαγή από τον φόρο για άλλες επιχειρήσεις, στον χώρο μας, εκτός ΟΠΑΠ Α.Ε., την καθιστά ενέργεια διπλά εχθρική, κατευθυνόμενη και στοχευμένη”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

 

»Επειδή , ο Αν. υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδης μία μέρα πριν κατατεθεί το σχέδιο νόμου που επέβαλε το φορολογικό τέλος, διαβεβαίωνε το προεδρείο των πρακτόρων ότι αναζητούνταν άλλα ισοδύναμα μέτρα.

 

»Επειδή, οι πράκτορες κάνουν λόγο για καταστροφική απόφαση, σε βάρος του κλάδου τους τη στιγμή μάλιστα “που υποτίθεται ότι θα προστατεύονταν από την σημερινή κυβέρνηση –κατά δήλωση του κ. Τσίπρα– έναντι των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών”.

 

»Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Είναι καταστροφική ή όχι για τους πράκτορες (σ.σ. οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αν επιβληθεί ο φόρος κινδυνεύουν με κλείσιμο 1.000 πρακτορεία και ωθούνται στην ανεργία περί τους 6.000 εργαζόμενους) η συγκεκριμένη απόφαση; Και εάν ναι, γιατί προχωράτε στη λήψη μιας απόφασης που και θα συρρικνώσει τα πρακτορεία αλλά και θα οδηγήσει στην ανεργία 6.000 εργαζόμενους;

 

  1. Αληθεύει ότι η επιβαλλόμενη νέα φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δεν καλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, αφού θα φέρει συνολικά λιγότερα έσοδα από τα σημερινά στο κράτος, λόγω πτώσης του τζίρου; Και εάν ναι, για ποιο λόγο επιμένετε σε αυτήν;

 

  1. Πείτε μας ξεκάθαρα και με επιχειρήματα, ευνοεί ή όχι τον παράνομο τζόγο και τους “βαρόνους” του χώρου, η απόφαση αυτή;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος»

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα