«ΑκυρώΣτΕ την κλήρωση για τους σημαιοφόρους»

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι γονείς 7 αριστούχων μαθητών  από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που ορίζει με κλήρωση τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις.

Η υπόθεση, που έγινε αντικείμενο διαμαρτυρίας το τελευταίο διάστημα, έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τους γονείς επτά αριστούχων μαθητών, ενώ παρόμοιο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει 22 σωματεία, τα οποία ωστόσο δεν νομιμοποιούνται να προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος.

Μάλιστα ο συνήγορος των αιτούντων γονέων, Ανδρέας Ταγαράκης, θα ζητήσει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεση, για λόγους κοινωνικού και νομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι γονείς 7 αριστούχων μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να καταργηθεί το διάταγμα Γαβρόγλου, το οποίο προβλέπει επιλογή των σημαιοφόρων στις παρελάσεις μέσω κλήρωσης.

 

Στην προσφυγή τους οι γονείς υποστηρίζουν ότι, είναι αντισυνταγματικό το  Προεδρικό Διάταγμα, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς  παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρουν, το θέμα της σημαίας δεν μπορεί να ρυθμίζεται κατά την εκάστοτε βούληση του υπουργού Παιδείας και ειδικά, όταν η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να έχει και χαρακτήρα «πολιτικοιδεολογικό».

Οι γονείς υποστηρίζουν ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται σε αντίθεση με το εκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 1566/1985), βάσει του οποίου  καθορίζονται οι αρχές, που διέπουν την εκπαίδευση των ελληνόπουλων, μεταξύ των οποίων ρητά αναφέρεται και η πίστη προς την πατρίδα, στοιχείο της οποίας και μάλιστα άκρως βασικό, είναι και η Ελληνική σημαία.

Σε άλλο σημείο της αίτησης τους, προκειμένου να καταδείξουν την σημασία της σημαίας, κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα οι οποίοι στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης τη γερμανική σημαία

Ο συνήγορος τους κ. Ταγαρακης δήλωσε στην «Αποψη» ότι, είναι εύλογη η αντίδραση των εκδιαφερόμενων γονέων, στα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, που  θεωρούν ότι, το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να ακυρωθεί, γιά λόγους υπέρβασης νομοθετικής εξουσιοδότησης, έλλειψης εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και παράβασης της Αρχής της αναλογικότητας και της ισότητας.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα