Αλλάζει το νομοσχέδιο για τις απεργίες – Πιο δύσκολη πλέον η κήρυξη τους

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για με την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%. Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, “με την προτεινόμενη διάταξη ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Ειδικότερα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης”.

Επιπλέον, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται ότι της αποζημίωσης εργαζόμενου προηγείται δικαστική απόφαση, που διαπιστώνει εάν υπήρχε δόλος εκ μέρους του εργοδότη, είτε σε ό,τι αφορά το ατύχημα ειδικά, είτε στη μη τήρηση μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας, στη συγκεκριμένη τροπολογία, συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία καταργεί την εξαίρεση του κλάδου των οδηγών από την υποχρέωση ανάρτησης υπερωριών

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα