Αλλάζουν όλα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Νέα δεδομένα θα ισχύουν πλέον για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος αφού στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η υπουργική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με βάση σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Πιο συγκεκριμένα, εκπτώσεις από 22% έως και 83% στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και περιουσιακά κριτήρια πέραν των εισοδηματικών για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο  προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διατηρήσει και να ενισχύσει την επιδότηση των πολύ φτωχών νοικοκυριών, αλλά και να μειώσει δραστικά τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ, τα περιουσιακά κριτήρια για ένταξη στο ΚΟΤ θα μπορούσαν να αφορούν καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα, ακόμη και ιδιωτικά σχολεία και οικιακές βοηθούς.
Πάντως η εξειδίκευση τους θα πρέπει να γίνει με υπουργική απόφαση, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια (όριο έως 12.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα ή ανέργους).

Μεγάλη έκπτωση στους δικαιούχους ΚΕΑ

Με βάση την πρόταση της ΡΑΕ στο ΚΟΤ εντάσσονται δύο νέες κατηγορίες: Οι πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Για τους δικαιούχους ΚΕΑ προτείνεται συνολική έκπτωση 83%, δηλαδή επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ ανά MWh, καθώς και πλήρης απαλλαγή από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ειδικότερα προτείνονται οι εξής κατηγορίες:

• Έκπτωση 60% επί του λογαριασμού κατανάλωσης για τους οικονομικά αδύναμους (Βαθμίδα επιδότησης 1): Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 65 ευρώ/MWh και απαλλαγή τους από τις χρεώσεις δικτύου που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Η έκπτωση αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 83%.

• Έκπτωση 40% επί του λογαριασμού κατανάλωσης (Βαθμίδα επιδότησης 2): Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών με 55 ευρώ/MWh.

• Έκπτωση 22% επί του λογαριασμού κατανάλωσης (Βαθμίδα επιδότησης 3): Επιδότηση του ανταγωνιστικού σκέλους των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με 30 ευρώ /MWh.

Τα όρια της επιδοτούμενης κατανάλωσης

Επίσης προβλέπεται επιδότηση ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας όπως πιστοποιείται μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το ανώτατο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης που θα επιδοτείται προτείνεται να ανέρχεται σε 800 kWh και θα προσαυξάνεται κατά 300 kWh ανά τετράμηνο για κάθε ένα από τα επιπρόσθετα μέλη.

Το αντίστοιχο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης το οποίο θα επιδοτείται για τους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης προτείνεται να ανέρχεται σε 1.200 kWh για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να προσαυξάνεται κατά 300 kWh/τετράμηνο για κάθε ένα από τα μέλη του νοικοκυριού.

Σε περίπτωση προσώπων με αναπηρία (67% και άνω) ή προσώπων με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία, καθώς και προσώπων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών στο σπίτι ή με προστατευόμενα μέλη, που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, εάν ο δικαιούχος είναι μονοπρόσωπο νοικοκυριό, τότε το ανώτατο τετραμηνιαίο όριο κατανάλωσης που θα επιδοτείται προτείνεται να ανέρχεται σε 1.200 kWh, προσαυξανόμενο κατά 400 kWh/τετράμηνο για κάθε ένα από τα επιπρόσθετα μέλη του νοικοκυριού.

Τέλος, προτείνεται η υπέρβαση των ορίων κατανάλωσης να μην οδηγεί σε απένταξη των δικαιούχων από το πλαίσιο του ΚΟΤ.
Δεν θα χορηγείται επιδότηση μόνο για το τμήμα της υπερβάλλουσας, σε σχέση με τα όρια, κατανάλωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα